Kan du kompostera hundhår och päls? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretHundskjul – det är precis vad de gör.Om du äger en hund är hundhår troligen en vanlig del av ditt liv. Det är på dina jeans, din soffa och din bil. Du behöver förmodligen inte berätta för någon att du äger en hund; de kan se det över hela dina kläder.Skulle det inte vara trevligt om du kunde do något med all den hundpälsen?Med kompostering kan du förvandla all hundpäls till något användbart. Om du trädgårdar eller till och med har några växter kan kompostering vara precis vad de behöver för att trivas.

Hundhår och päls är naturliga källor till kväve, som växter älskar. Kväve är ofta en del av handelsgödsel. Men nu kan du lägga till det i din kompostering gratis! Lägg bara in den i din kompostbehållare efter en grooming session.Det finns inga nackdelar med att sammansätta hundpäls. Det kommer inte att locka bakterier eller mögel till soptunnan. Det luktar inte och lockar vanligtvis inte insekter heller.

Se bara till att du blandar i det lite när du lägger till det. Annars kanske det inte börjar gå sönder. Du vill att pälsen ska ha kontakt med allt annat – inte bara sitta på toppen.

Vinden kan inte heller blåsa bort pälsen om du har grävt ner den i resten av din kompost.

Avdelare 1

Kan du kompostera hundmat?

Så din hund gillade inte maten? Eller kanske du har bestämt dig för att byta dem till ett alternativ av högre kvalitet?

Hur som helst kan du snabbt bli av med den överflödiga maten genom kompostering. Gammalt, gammalt hundmat är perfekt för detta.

Det kanske inte riktigt Lägg till mycket till blandningen. Det beror på vad maten hade i sig. Det kan likna att lägga till matrester, eller så kan det vara fyllmedel.

Hundmat av högre kvalitet kommer sannolikt att tillföra mer näringsämnen till kompostblandningen än alternativ av lägre kvalitet.

Vi rekommenderar att endast torrfoder för hundar används för kompostering. Blöt hundmat kan bli ganska illaluktande och kan locka till sig oönskade insekter. Det kan också växa mögel. Vanligtvis är den inte gjord för att sitta ute så länge.

Fukta maten lätt med vatten innan du lägger den i soptunnan. Lätt fuktad torrfoder komposterar snabbare än helt torr mat. Dessutom vill du inte att torrheten suger in all omgivande fukt från komposten.

underull kratta och hundhår

Bildkredit: tajinna, Shutterstock

Hur lång tid tar det för hår att sönderfalla?

Hundens päls är mjuk och har mycket yta. Därför tenderar det att sönderfalla snabbt.

Hur snabbt beror på vädret och de allmänna förhållandena. På vintern tar det längre tid att sönderfalla – precis som allt annat. När det är varmt och bra komposteringssäsong kan det bara ta en månad.

Vanligtvis kan du förvänta dig att hundhåren bryts ner ungefär lika snabbt som andra mycket komposterbara föremål. Det borde inte sitta kvar särskilt länge.

Kan du lägga kemiskt behandlat hundhår i kompost?

Om du behandlar din hund med ett parasitförebyggande medel rekommenderar vi inte att kompostera den. Vi rekommenderar inte heller att lägga någon kemiskt behandlad päls i en kompostbehållare.

Medan människor vanligtvis färga inte hundens päls, kemiskt färgad päls ska inte läggas i kompost.

Kemikalierna kan skada de goda bakterierna som gör komposteringen. Skador kan särskilt komma från anti-bekämpningsmedel som behandlingar för loppor och fästingar. Dessa behandlingar är speciellt utformade för att döda saker, så du troligen borde inte lägga dem till kompost.

Dessutom, om du lägger till komposten till dina växter, kan du skada dem också. Även om bekämpningsmedel vanligtvis inte skadar din växt direkt, vill du äta tomater med bekämpningsmedel?

Du bör inte äta loppor och fästingar, så du bör inte placera dem på något du planerar att äta heller.

Med det sagt är det viktigt att göra skillnaden mellan aktuella parasitbehandlingar och orala behandlingar. Dessa två behandlingar fungerar olika.

Orala behandlingar är faktiskt inte på din hunds päls. Istället brukar behandlingarna fungera efter att hunden blivit biten. De är under hundens hud.

Dessa oralt tagna behandlingar påverkar inte pälsen direkt, så du kan fortfarande använda ditt husdjurs päls för komposteringsändamål.

Kan du kompostera dammsuget hundhår?

ull husdjur hög med grooming ta bort verktyg på en textil möbel

Bildkredit: monte_a, Shutterstock

Päls från husdjur kan hamna överallt i ditt hus, men det är särskilt välmående på ditt golv. Utöver att lägga till eftervårdande pälshögar till din kompostbehållare, kan dammsugad päls också vara ett lämpligt tillägg.

Du måste dock vara medveten om vad mer som finns på golvet.

När du dammsuger suger du upp allt. Även om det ser ut som en pälshög så innehåller det säkert annat också. Vissa av dessa saker kanske inte passar för kompostbehållaren. Du vill till exempel inte lägga till päls som har kommit i kontakt med kött eller mejeriprodukter. Om den ligger på golvet i ditt kök, tänk kanske två gånger på att lägga till den.

Bara för att den uppsugna massan innehåller andra saker betyder det inte att den inte är säker för kompostering. Liksom hudflingor och människohår är många andra saker på golvet också säkra att kompostera. Du vill inte att det ska innehålla några skadliga ämnen.

Du bör vara försiktig när dammsugning på en syntetisk matta. Ofta kommer dessa syntetiska fibrer inte att brytas ned effektivt i en kompostbehållare. Istället kommer fibrerna att förorena jorden, komposten och alla växter du lägger till den. Dessa fibrer är ofta gjorda av mikroplaster och lämpar sig inte det minsta för miljön. Lägg allt som har dammsugits från dessa mattor i den vanliga papperskorgen.

Solida golv som kakel och trä utgör inte detta problem. Du måste dock vara försiktig med kemiskt behandlade golv. Om du precis blekt ditt badrum, överväg att inte lägga till hundhår från badrummet i komposteringen. Många trägolvrengöringsmedel är inte heller säkra för kompostering.

Även om pälsen inte kom i direkt kontakt med städarna, kunde den ta upp spårmängder efter att ha tillbringat en tid på golvet.

Du kanske också vill fundera över hur ofta du dammsuger ditt golv. Om du dammsuger den väldigt ofta är det mycket troligt att den innehåller mest hundpäls. Annars kanske du plockar upp en massa andra saker också.

Hur kan du lägga hundhår i kompost?

Att lägga till hundhår till kompostering är ganska enkelt. Du måste strö över håret med andra gröna ingredienser när du lägger till ytterligare ett lager. Helst ska håret vara under något så att det inte flyger iväg.

Försök att sprida ut håret över komposten. Du vill inte att allt ska vara en enda stor troll. Ju tunnare hårlagret är, desto lättare kommer det att kompostera.

Du vill också ha så mycket hår som möjligt i kontakt med resten av komposten. Du vill inte bara låta en hel bunt hänga ovanpå – det kommer förmodligen inte att vara till stor hjälp.

Annars fortsätt komposteringen som vanligt. Du bör helst täcka din kompost, eller så kan du lägga den i en kommersiell kompost.

Det rekommenderas att vända komposten, men metoden och tidsramen ändras inte bara för att du har lagt till hår. Varannan vecka räcker ofta för att hålla allt blandat.

När du väl vänder på din kompost, se till att håret inte flyger iväg. Den ska delvis komposteras inom några veckor och helt komposteras inom månaden.

närbild tovigt hundhår

Bildkredit: munalin, Shutterstock

Avdelare 5

Slutliga tankar: Hundhår i kompost

Du kan kompostera din hunds päls – i de flesta situationer.

Du vill inte lägga till kemiskt behandlad päls, inklusive päls behandlad med loppor och fästingar. Kemikalierna kan skada bakterierna i komposten, dina växter och dig.

Var försiktig meddammsugad husdjurspäls. Om du dammsugit den från en syntet matta , du kanske också har dammsugit icke-komposterbara fibrer. Du vill inte att dessa hamnar på dina gurkor och tomater.

Om din hundpäls inte har kommit i kontakt med dessa ämnen är den troligen helt komposterbar. Det kommer att lägga till lite kväve till din blandning, vilket gör dina växter extra glada.

Att lägga till hundpäls är enkelt och borde inte kräva att du ändrar din rutin. Strö det i ett tunt lager och lägg det under något så att det inte flyger iväg.

Om du lägger till andra saker i komposten samtidigt, lägg till håret först.


Utvald bildkredit: Julia Zavalishina, Shutterstock

Innehåll