Kan man sterilisera en gravid katt? Vilka är riskerna?

en gravid tabby katt som ligger på trappanKastrering och kastrering är två vanliga operationer som utförs på tama husdjur. De minskar hormondrivna beteenden och förhindrar oönskade graviditeter, men beslutet är inte alltid så enkelt som du kanske tror.

Om de inte steriliseras går honkatter in i sin första brunst mellan dem 4 och 6 månaders ålder . Även om detta inte spelar så stor roll för hushåll med en katt som håller sin honkatt inomhus, kan utekatter eller hushåll med intakta hanar överraskas av en plötslig graviditet.

Det är dessa oväntade och oönskade dräktigheter som leder till att många unga katter lämnas övergivna på härbärgen som herrelösa eller på annat sätt lämnas åt sig själva.

djur som ser ut som en prärievarg

Det pågår en debatt om om du ska sterilisera gravida katter . Den här guiden kommer att berätta allt du behöver tänka på innan du väljer det här alternativet för din katt.hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Kan man sterilisera en gravid katt?

Att sterilisera en gravid katt fungerar på samma sätt som med icke-dräktiga djur, med en liten skillnad. Det innebär också att man avbryter de utvecklande kattungarna. Abort är ett mycket kontroversiellt ämne, och det är den största anledningen till att det finns så mycket osäkerhet kring kastrering av gravida katter.

Det finns två sidor av detta argument, men det är fortfarande en gråzon att fördjupa sig i.

För det första förhindrar avbrytande av en katts graviditet fler kattungar från att komma in i fosterhem, skyddshem och räddningar som redan har överkapacitet. Detta ger katter som redan finns i systemet mer tid att hitta sina eviga hem istället för att avlivas.

Å andra sidan ogillar många människor alls att ta liv - även om kattungarna inte är födda ännu - och tror att det är helt acceptabelt att låta graviditeten komma till ända och sterilisera honkatten efter att hon har fött barn.

Oavsett argumenten mot att sterilisera gravida katter är proceduren ofta framgångsrik och anses vara säker. Den enda skillnaden från normala steriliseringsoperationer är förekomsten av fostrets kattungar.

bröstvårtor för gravida katter

Bildkredit: Bill Roque, Shutterstock

När ska man sterilisera en gravid katt?

Trots kontroversen finns det några anledningar till att sterilisering av en gravid katt anses vara nödvändig.

Överbefolkning

Oftare än inte kommer skyddsrum och räddningar kastrering eller kastrering nyanlända för att förhindra framtida graviditeter. De kan också avbryta befintliga graviditeter eftersom många av dessa anläggningar redan är det överkapacitet , och en kull kattungar betyder mindre utrymme för äldre katter som också behöver hem.

Intakta katter kan också bli dräktiga igen kort efter förlossningen, även om de fortfarande avvänjar sin befintliga kull. Deras dräktighetstid är bara 63–65 dagar i genomsnitt, vilket gör att de kan bli gravida flera gånger om året. Denna korta period och storleken på den genomsnittliga kattsand är varför det finns så många katter i härbärgen eller på gatan.

katter i djurhem

Bildkredit: Yulia Grigoryeva, Shutterstock

Ålder

Det finns olika hälsorisker förknippade med graviditet, särskilt för unga eller äldre katter. De är antingen inte tillräckligt utvecklade eller för gamla för att bära kattungar. Detta gäller även för katter som inte är friska nog att bära en kull till termin. I dessa fall är det säkrare att avbryta graviditeten och förhindra framtida genom att sterilisera katten.

Även om det innebär att du avbryter fostrets kattungar, riskerar inte din vuxna kattunge att bli sjukdom eller dödsfall orsakad av graviditeten eller förlossningen.

havanesiska shih tzu mix valpar till salu

Hur du bestämmer dig för om du ska sterilisera din gravida katt

Om du behöver bestämma dig för om du ska avbryta din kattens graviditet eller inte, överväg noga dessa frågor. Fråga också din veterinär om råd om du fortfarande inte är säker på proceduren, eftersom de kommer att kunna informera dig om alla för- och nackdelar och hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Hur gammal är din katt?

Åldern på din katt är en av de största hälsoproblemen när det gäller graviditet. Du kanske vill behålla kattungarna av moraliska skäl, men om din katt inte är frisk nog att bära dem till fullo, riskerar du de ofödda kattungarnas och moderns liv. För katter som är för unga eller för äldre för att föda barn är det säkraste att göra att avbryta graviditeten.

en gravid katt liggande på träbord

Bildkredit: Boy67, Shutterstock

Hur långt är graviditeten?

Det är inte alltid klart när katter blir gravida, och många ägare inser det inte förrän deras katt föder. Om du lyckas fånga graviditeten tillräckligt tidigt är det viktigt att tänka på hur långt hon är.

Många tror att det finns en punkt då man bör undvika att sterilisera en gravid katt. Ju närmare katten kommer till full termin, desto mer är folk oense med tanken på att abortera de ofödda kattungarna. Många härbärgen och räddningar låter ibland gravida katter föda om de är nära sitt förfallodatum.

Kommer kattungarna att ha ett hem att gå till?

Överväg att prata med dina vänner och grannar för att se om de är intresserade av att ta en av kattungarna när din katt föder. Om tillräckligt många är intresserade kan du fastställa om det är en bra idé att låta din katts graviditet fortsätta. Att kunna ge de nya kattungarna säkra, kärleksfulla hem hjälper dem att undvika längre vistelser i skyddsrum eller att bli övergivna på gatan.

en dräktig Donskoy Sphinx-katt sover

Bildkredit: Azovsky, Shutterstock

Kan du ta hand om kattungarna?

Katter kan ha mellan fyra och sex kattungar per kull. För små hushåll med låga inkomster innebär det många extra munnar att mätta. De flesta människor har förståeligt nog inte resurser att ta hand om så många husdjur.

sätt att värma ett hundhus

Även om du kanske har hittat hem för dina kattungar att gå till, bör de inte skiljas från sin mamma för tidigt. Detta innebär att deras första vård - under de första 8 veckorna, om inte längre - är ditt ansvar. Du bör också överväga kostnaderna för sterilisering och kastrering av kattungarna om du bestämmer dig för att låta dem genomgå operationen innan du låter dem gå till sina nya hem.

Du måste komma ihåg kattmammans välbefinnande också. Du måste ta hand om alla hennes behov under hennes graviditet och hjälpa henne att ta hand om sina kattungar efter att de har fötts.

Vad tror du?

När du står inför ett beslut angående din katt, finns det inget rätt eller fel svar. I slutändan är det slutgiltiga beslutet bara ditt. Förutsatt att du kan ta hand om din gravida katt och kattungarna tills de hittar hem, kanske du vill tillåta din katt att föda.

Dina personliga känslor om abort är också giltiga. Ibland räcker de moraliska argumenten för att du ska bestämma dig för om du ska låta din gravida katt komma till fullo.

hepper-katt-tass-avdelare

Slutgiltiga tankar

Att sterilisera gravida katter är möjligt och inte farligare än att sterilisera katter som inte är dräktiga. Det största problemet är dock fostrets kattungars liv. Genom att ta bort din katts äggstockar och livmoder under graviditeten måste du också abortera kattungarna. Detta val gör denna procedur mycket kontroversiell för många människor.

Genom att noggrant överväga alla dina alternativ och din egen åsikt om abort, kommer du att bättre kunna avgöra om sterilisering av din gravida katt är rätt val för din familj.


Utvald bildkredit: Jim Polakis, Shutterstock

Innehåll