Kan man sterilisera en katt i värme? Vad du behöver veta!

Veterinär godkändDr Paola Cuevas Foto

Recenserad och faktagranskad av

Dr Paola Cuevas

Vet, MVZ

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer

Överbefolkning av katter är ett allvarligt problem i de flesta delar av USA, så vi måste alla göra vårt för att se till att våra husdjurskatter inte bidrar till problemet. Detta betyder att sterilisering är viktigt. Att sterilisera din katt är det enda säkra sättet att undvika att hamna i kattungar som du inte vill eller inte kan ta hand om. Den stora frågan är, när ska en katt steriliseras? Kan din katt steriliseras när hon är brunstig?

Det korta svaret är att det inte finns en specifik tidpunkt för att få din katt steriliserad; men det finns ett tidsfönster att skjuta för. Du kan också få din katt steriliserad medan hon är brunstig, men det finns några försiktighetsåtgärder att tänka på först. Allt du behöver veta om att sterilisera din katt före, under och efter brunstcykeln finns i den här guiden. Läs vidare!

hepper singel katt tassavdelare

Kastrera din katt innan hon blir brun för första gången

Att få din katt steriliserad ung garanterar att hon aldrig blir dräktig och ökar i onödan till kattpopulationen. Den bästa tiden att få henne steriliserad är innan hon blir brunst för första gången. Detta är den tid då spaykirurgi är minst påträngande och farligt. De flesta veterinärer rekommenderar att katter steriliseras innan deras första brunstcykel, som vanligtvis är cirka 6 månader.

Vissa katter kan dock bli brunstiga för första gången med bara 4 månader. Därför är det en bra idé att överväga att göra spayoperationen tills dess om din veterinär rekommenderar det. Djurhem och räddningsanläggningar tenderar att sterilisera katterna som kommer till dem så tidigt som 8 veckor gamla. Att sterilisera innan den första brunstcykeln är så viktigt eftersom när brunstcykeln väl börjar kan en katt lätt bli gravid och då skulle det vara för sent att sterilisera. Allt som krävs är ett kort möte med en hankatt för att få en kvinna gravid .

sterilisering av katt

Bildkredit: Simon Kadula, Shutterstock

Spaying din katt under vilken värmecykel som helst

Det är möjligt att ha en katt steriliserad under värme, men detta är inte en idealisk situation. Spayoperation under en värmecykel har vissa risker. En av de största nackdelarna är att honkatter blir uppslukade av värme. Deras organ och vävnader fylls med blod för att förbereda sig för parning. Vävnaderna kan lätt gå sönder under spayoperationer, vilket skapar onödiga komplikationer.

Tyvärr gör risken att gå sönder spayoperationen till en längre och dyrare process. Om det går sönder kommer katten att uppleva mer smärta och en längre återhämtning. Tänk på att när din katt väl blir brunst för första gången kan hon bli brunst med några veckors mellanrum tills hon blir gravid. Det kan vara svårt att schemalägga operation under en tid utanför värmecykeln.

katt efter sterilisering

Bildkredit: Sannikova Maria, Shutterstock

Spaying din katt efter den första värmecykeln

Om du inte steriliserade din katt innan hennes första brunstcykel startade, är de enda alternativen du har att få operationen gjord under brunst eller att vänta och få operationen gjord mellan brunstcyklerna. Som nämnts kan det vara svårt att schemalägga en spayoperation mellan värmecyklerna. Du bör rådgöra med din veterinär under en brunstcykel för att schemalägga operationen när veterinären tycker bäst.

Om din katt blir brun igen när operationen närmar sig bör du ringa din veterinär för att se om ett uppskjutande är nödvändigt. Din veterinär kan tillåta dig att bara ta in din katt så snart hennes brunstcykel slutar för att undvika att behöva koordinera en planerad spayoperation och hoppas att planerna är gjorda för rätt tidpunkt.

australisk cattle dog bull terrier mix

hepper katttassavdelare

Några senaste kommentarer

Det är bäst att få din katt steriliserad medan hon fortfarande är ung och innan hon påbörjar sin första brunstcykel . Men bara för att den tidslinjen missas betyder det inte att kastrering är borta från bordet. Det är viktigt att ha ett nära samarbete med din veterinär när du får din katt steriliserad när hon börjar få brunst. Med noggrann planering och säkerhetsåtgärder på plats kan din katt leva ett lyckligt och hälsosamt liv oavsett när hon blir steriliserad.


Utvald bildkredit: De Visu, Shutterstock

Innehåll