Kan hundar äta ärter? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretOm din hund är som de flesta, rycker de förmodligen upp all mat de kan hitta, oavsett om det är en måltid du lämnar ut åt dem eller en matbit som du tappar på köksgolvet medan du lagar middag till dina mänskliga familjemedlemmar. Summan av kardemumman är att de vanligtvis inte är för kräsna när det kommer till vad som finns på deras meny. De flesta hundar tycker till och med om att äta grönsaker, som morötter, som mellanmål eller tillsammans med sina måltider. Faktum är att många kommersiella hundmatsföretag inkluderar grönsaker i sina formler.Därmed inte sagt att hundar ska äta varje produkt de stöter på, förstås. När allt kommer omkring mat som lök är giftigt för hundar och kan till och med vara dödlig. Men kan hundar äta ärtor? Är ärtor säkra för hundar? Det korta svaret är ja! Det finns dock vissa fall då en hund inte ska äta ärter . Här är allt du behöver veta om att mata din hund med ärter.Avdelare 1

Varför är ärter okej för hundar?

Vit hund som äter

Bildkredit: manushot, Shutterstock

Även om gröna ärtor inte bör vara en stor del av din hunds kost, finns det ingen anledning att de inte kan njuta av några som mellanmål eller som en liten del av sin måltid. Ärter innehåller vitaminer och mineraler som hundar kan ha nytta av. Dessa små gröna pärlor är fulla av vitaminerna A, C och K och är en stor källa till fiber för att hålla din valps matsmältningssystem fungerande.

Ärter är också jättegott källa till antioxidanter som arbetar för att skydda immunförsvaret. Ärtor är vanligtvis inte en kvävningsrisk, även om de kan fastna i små hundars halsar om de inte är väl tillagade. De är också lätta att laga och servera, vilket gör dem till ett näringsrikt och hälsosamt mellanmål som är bekvämt att erbjuda hundar vid mellanmål.När är ärtor farliga för hundar?

Ärter innehåller mycket puriner, vilket inte är säkert för hundar lider av leishmaniasis . I det här fallet bör ärter undvikas helt. Puriner kan också orsaka utveckling av njursten , särskilt om en hund redan är mottaglig för njurproblem. I det här fallet bör ärter erbjudas i begränsad omfattning, om alls. Konserverade ärter bör undvikas för alla hundar eftersom de tenderar att vara höga i natrium, vilket kan torka ut din hund och orsaka förgiftning och resultera i symtom som kräkningar, diarré och till och med anfall . Annars verkar ärtor vara säkra för hundar i allmänhet.

Hur kan ärter matas till hundar?

Ärter

Bildkredit: wantul, Pixabay

Ärter ska alltid skalas innan de tillagasoch förberedd för hundar för att minimera risken för kvävning och för att säkerställa korrekt matsmältning. Ärter bör kokas ordentligt tills de är mjuka eftersom chansen är stor att din hund inte tuggar dem för att förbereda dem för matsmältning. Genomkokta ärtor bryts lättare ner i magen och smälter lätt. Du kan blanda en liten näve ärtor med din hunds mat vid måltiden, använda dem som godsaker under träningspass eller helt enkelt bjuda på ett par vid mellanmål. Här är andra matningsalternativ att överväga.

  • Gör ett ärtpålägg . Blanda en kopp ärtor med lite kycklingbuljong för att göra ett enkelt pålägg som kan läggas på godsaker eller kex vid mellanmål. Den kan även blandas med torrfoder för att mjuka upp den lite för äldre hundar.
  • Baka kex . Blanda en kopp havre, en ½ kopp mosade ärter, ett ägg och en matsked malet linfrö och låt blandningen sitta i 15 minuter. Rulla sedan blandningen till små bollar och grädda bollarna i ca 10 minuter i ugnen tills de blivit fasta.
  • Frys in kuber. Blanda några ärtor med jordnötssmör, rulla blandningen till bollar och frys in bollarna över natten för att skapa den perfekta godbiten för en varm sommardag.

Ärter kan också användas för att dölja medicin som du behöver ge din hund. Mosa bara ärtor runt pillret och bjud på det som en godbit. Chansen är stor att din hund inte kommer att ha några problem att acceptera det.

Avdelare 3

Våra sista tankar

Gröna ärtor kan vara ett hälsosamt tillskott till de flesta hundars dieter, och de är också överkomliga! Varje gång du lagar ärter till dig själv, lägg till några extra saker att dela med din hund. Om du är orolig över huruvida din hund har njurproblem att oroa dig för, rådfråga din veterinär innan du bestämmer dig för att lägga till ärter i kosten. Planerar du att börja mata din hund med ärter? Varför eller varför inte? Vi vill höra från dig i vårt kommentarsfält nedan.


Utvald bildkredit: Matthias Böckel, Pixabay

Innehåll