Kan hundar äta ansjovis? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretAnsjovis är en av de sönderdelande livsmedel - antingen älskar du dem eller hatar dem. Men hundar älskar ansjovis. Öppna en burk eller flaska med dessa fiskar var som helst i närheten av din hund, och inom några sekunder kan du nästan garantera att din hund ligger vid dina fötter och stirrar upp på dig med längtande ögon. Det är bara något med den starka fiskiga lukten av ansjovis som hundar inte kan få nog av, men kan du mata dessa små fiskar till din hund? Är ansjovis säker för hundar?Den goda nyheten är att ja, hundar kan äta ansjovis . Så det är säkert att ge efter för ditt husdjurs bedjande ögon och dela den där fiskiga godheten med dem, men innan du gör det finns det några saker du kanske vill ha i åtanke.avdelare 9

Vad är ansjovis egentligen?

Det finns över 150 olika ansjovisarter, som alla tillhör Engraulidae familj.

De flesta är snabbväxande små fiskar, som vanligtvis inte når mer än 6 tum i längd, och även om de kan hittas i svala till tempererade hav runt om i världen, är de vanligast i och runt Medelhavet.Ansjovis är mest kända för sin starka smak, men deras starka smak har faktiskt mer att göra med hur fisken botas än deras naturliga smak. Färsk, ohärdad ansjovis är ganska mild i smaken.

Denna härdningsprocess blandar upp historien om ansjoviss ursprung lite, eftersom termen ansjovis i Finland och Sverige syftar på en traditionell kryddningsprocess snarare än en typ av fisk. Således innehåller ansjovisprodukter som importeras från dessa länder ofta sill, skarpsill av andra typer av fisk.

en hand som matar en Rhodesian Ridgeback-hund

Bildkredit: Anke van Wyk, Shutterstock

Saker att tänka på

Innan du skämmer bort din hunds önskan att dela din ansjovis, här är några saker att tänka på.

Ansjovis kan vara ett bra val för hundar

Enligt veterinär Leslie Gillette DVM , Fisk kan ge ett nytt protein för hundar, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för att hantera och minimera födoämnesallergier, och de är en naturlig källa till Omega-3 fettsyror , som är avgörande för att din hunds päls ska se bäst ut och att huden ska vara frisk.

Ansjovis kan vara särskilt bra val för din hund. Som en snabbväxande art med relativt kort livslängd innehåller de vanligtvis mindre kvicksilver och andra tungmetaller i köttet än andra längre levande arter. På grund av sin lilla storlek är ansjovis nästan helt smältbara, vilket innebär att din hund kan äta dem hela utan rädsla för att de ska få fiskben fastnat i halsen . Som sagt, med små hundraser kanske du fortfarande vill skära ansjovisen på mitten för att se till att de är lätta att svälja.

färsk ansjovis

Bildkredit: Diane Helentjaris, Unsplash

Var försiktig med vilken ansjovis du matar din hund

Den bästa ansjovisen att mata din hund med är nyfångad eller fryst och tinad rå ansjovis. Men såvida du inte är ett stort fan av dessa små fiskar eller sugen på att laga rätter i medelhavsstil, är chansen stor att ansjovisen som du kommer att ha till hands kommer att vara botad ansjovis.

I USA kan man hitta cured ansjovis i tre olika former: oljepackad, saltpackad eller marinerad i vinäger. Av de tre bör du undvika saltpackad ansjovis. Även om din hund förmodligen kommer att gilla dem, är för mycket natrium dåligt för ditt husdjurs hälsa.

Avdelare 4

Hur många ansjovis ska jag mata min hund?

Det exakta antalet ansjovis som en hund kan äta på en gång beror mycket på din hunds storlek och hur mycket mat den äter varje dag. Men eftersom ansjovis inte innehåller alla näringsbehov som din hund behöver för att hålla sig i form och frisk, bör de endast ges som en godis eller ett komplement och bör aldrig helt ersätta din hunds måltid.

Det kan vara bäst att begränsa din hunds intag av ansjovis till ett par per vecka. Alternativt kan du rådfråga din veterinär om du vill göra ansjovis till en mer regelbunden del av ditt husdjurs diet.

Relaterad läsning:

  • Kan hundar äta melass? Är melass säkert för hundar?
  • Kan hundar äta paranötter? Är paranötter säkra för hundar?
  • Kan hundar äta fryst yoghurt? Är fryst yoghurt säkert för hundar?

Utvald bildkredit: Ansjovis (4122029675) , Paul Asman och Jill Lenoble, Wikimedia Commons CC 2.0 Generic

Innehåll