Kan hundar äta bakade bönor? Vad du behöver veta!

Funderar du på att ge din valp några bakade bönor? Vi starkt uppmana dig att ompröva. Denna mat är ett minfält när det kommer till potentiellt skadliga ingredienser. Naturligtvis beror mycket på om det är en bearbetad produkt eller en hemlagad maträtt. Att dissekera denna fråga är en informativ lektion om att fatta rätt beslut för din hund-BFF.Hundar bör inte äta bakade bönor eftersom många problematiska ingredienser kan utlösa ett akut besök hos veterinären. Låt oss gå igenom vad du behöver veta för att ge insikter om saker du bör leta efter i människors mat. Vi börjar med den typiska konserverade produkten, Heinz Baked Beans.

Avdelare 1

Kort historia om bakade bönor

Bakade bönor är en helamerikansk mat som skapats av indianer. De använde andra ingredienser, såsom lönnsirap och viltkött, för att smaksätta det. Pilgrimerna tog det till nästa nivå och lade till bacon eller salt fläsk. De kryddade också till deras smak för att förbereda den rätt som vi känner idag. Intressant nog finns många av samma ingredienser i moderna versioner av receptet.

Henry Heinz konserverade sitt signaturrecept 1886. Det är svårt att tro att folk ansåg det som en lyxmat. Den tog sig till Storbritannien i tidigt 1900-tal. Resten är, som de säger, historia. Idag har företaget en 70 procents marknadsandel bara i Storbritannien. Det finns till och med en museum tillägnad produktens historia.Bakade bönor

Bildkredit: groovelanddesigns, Pixabay

Vad finns i burken?

Denna sammanfattning ger grunden för att reta denna fråga om hundar kan äta bakade bönor. Låt oss börja med den amerikanska versionen av produkten. Enligt Heinz webbplats innehåller ingredienslistan:

 • Vita marinblå bönor
 • Vatten
 • brunt socker
 • Tomatpuré
 • Melass
 • Russinpasta
 • Gul senap (Vatten, destillerat vinäger, senapsfrö, salt, gurkmeja, kryddor)
 • Modifierad matstärkelse
 • Salt
 • Naturlig smak
 • Lökpulver
 • Vitlökspulver
 • Svartpeppar

Flera saker stör dig förmodligen, som russinpasta, lökpulver och vitlökspulver. Alla är giftiga för hundar. Vi skulle kunna sluta där, men det finns flera andra viktiga lärdomar från att läsa denna etikett, nämligen modifierad matstärkelse och naturlig smak. Tillverkare köper ofta ingredienser som dessa från flera säljare. De följer försörjningskedjan dit den leder dem.

Ibland innehåller modifierad matstärkelse vete. Andra gånger är det majs. Tyvärr är endera en potentiellt allergen för hundar. Å andra sidan köper företag ofta från olika leverantörer även för denna. Det enda sättet att avgöra vad som finns i burken är att ringa tillverkaren och ange ett partinummer för att identifiera vad de är. Samma sak gäller för kryddorna i den gula senapen.

Bortsett från allt annat har vi några fler röda flaggor, farinsocker och melass. Det är en del av anledningen till att Heinz Baked Beans är hela 190 kalorier per ½ kopp. Låt oss sätta den figuren i perspektiv. En hund på 50 pund bör få i sig mellan 700–900 kalorier en dag . Det där mellanmålet med bakade bönor tar upp 21–27 % av hans total intag.

Brittisk version av Heinz Baked Beans

Britterna har en annan version av receptet som är mer i linje med deras smak. Det brittiska företaget bytte ut lite socker mot tomater för att få ner kaloriantalet till 78 kalorier. Dess ingredienslista inkluderar:

 • Bönor
 • Tomater
 • Vatten
 • Socker
 • Spritvinäger
 • Modifierat majsmjöl
 • Salt
 • Kryddextrakt
 • Örtextrakt

Även om det verkar bättre, finns det fortfarande de tvivelaktiga ingredienserna, som båda extrakten. Du står kvar med samma uppgift med ett internationellt telefonsamtal för att få mer information. Fodralet ser grymt ut för att ge din hund bakade bönor, oavsett var du köper det. Låt oss överväga ett annat alternativ som ger dig kontroll över vad som finns i skålen genom att göra det från grunden.

Är hemlagad bättre eller säkrare?

Svaret på denna fråga är också att det beror på receptet. Vi letade upp flera av dem på nätet. De liknade alla Heinz-recepten, med ett par anmärkningsvärda undantag. De flesta ingårlökellervitlök, båda giftiga för hundar. En innehöll ketchup , vilket också kan orsaka problem med sötningsmedel och eventuella allergener.

Naturligtvis kan du utelämna de misstänkta ingredienserna och göra en sats som är säker för ditt husdjur, om än intetsägande. Det finns dock några ytterligare varningar.

Hungrig hund med ledsna ögon väntar på matning_jaromir chalabala_shutterstock

Bildkredit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Hur är det med bönorna?

Låt oss först ta upp den uppenbara frågan. Det bästa sättet att förbereda bönor för att göra det bakade receptet är att blötlägga de torra i en skål med vatten, helst över natten. Häll av och skölj dem väl. Genom att göra detta enkla steg extraherar de föreningar som är ansvariga för att skapa deras biverkningar. Vi föreslår också att du kokar dem ensamma i vanligt vatten i 2 minuter och täcker grytan. Häll av och skölj dem igen.

Nästa sak vi behöver undersöka är vilken typ av bönor du använder. De flesta av recepten och kommersiella produkter vi tittade på innehöll marinblå bönor. Även om de kan vara okej, inkluderar de man bör undvika garbanzobönor eller kikärter. Anledningen ligger med en potentiell koppling och ett livshotande tillstånd som kallas canine dilaterad kardiomyopati (DCM).

Det har skett en topp i antalet fall de senaste åren, särskilt medGolden Retrievers, blandraser och labrador retriever. Det har föranlett US Food and Drug Administration (FDA) för att undersöka en trolig orsak. Deras arbete har avslöjat samband mellan DCM och spannmålsfri, kommersiell hundmat som innehåller ärtor, linser, kikärter eller bönor.

Utredningen pågår, men vi föreslår att du spelar det säkert tills forskarna kan förklara ökningen av DCM-fall. Dessutom finns det så många hälsosammare alternativ för godsaker som inte har de problem vi har identifierat med bakade bönor.

Avdelare 3

Slutsats

Vi förstår varför du kanske vill dela något du tycker är gott med ditt husdjur. När allt kommer omkring är mat kärlek. Men det är förmodligen bäst att ta bort bakade bönor från den listan av en mängd olika anledningar. Din valp kommer att klara sig bäst på reklamhundmatinriktad på hans näringsbehov utan att oroa sig för eventuella giftiga ingredienser.


Utvald bildkredit: Marcelo Träsel, Flickr

Innehåll