Kan hundar äta blåbär? Är blåbär säkra för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretDu älskar din hund. Du delar din kärlek och tid med honom. Du kanske undrar om du kan ge honom en godbit då och då, som några av de blåbär du längtar efter för ett hälsosamt mellanmål. Det korta svaret är...Ja, men med några försiktighetsåtgärder . Låt oss börja med lite bakgrundsinformation om de saker som påverkar vad vi och våra husdjur äter.Avdelare 8

Genetik, hundar och människor

När du ifrågasätter om du kan ge olika människor mat till din hund, är det viktigt att komma ihåg att alla djur är olika i vår genetiska makeup. Du kan tänka på gener som ingredienser. Varierande blandningar resulterar i organismer, oavsett om det är växt, person, bakterier eller hund.

Det visar sig att schimpanser och människor delar 98,8 procent av deras DNA. Med hundar är det 84 procent.Den skillnaden i procent är det som gör att något är okej att äta eller giftigt att äta. Mycket beror på mängden eller dosen som schweizisk-tysk läkare Paracelsus , toxikologins fader, skulle säga. Med denna information, låt oss titta på den blåbärsfrågan i detalj.

hund med blåbär på nosen

Bildkredit: Stefan Malloch, Shutterstock

Näringsmässiga fördelar med blåbär

Vår olika genetik avgör om det finns något värde i att ge din hund blåbär. Näringsbehoven hos hundar och människor skiljer sig bara på grund av våra ätmönster. Människor är allätare som äter både växter och kött. För hundar beror det på arten. Många experter tror att tamhunden verkligen är en rovdjur .

Ur ett näringsperspektiv betyder det att vissa djur har utvecklat biologiska mekanismer för att få i sig några av de vitaminer och mineraler de behöver. Människor kan till exempel inte göra C-vitamin i sina kroppar. Därför måste vi få det från vår kost.

Vi kommer att använda både National Research Council (NRC) och Association of American Feed Control Officials (AAFCO) näringsbehov som en guide för att bestämma effektiviteten av att mata din hund med blåbär.

Som det visar sig, många av denäringsämnensom dessa frukter innehåller finns också i listan över vad hundar måste ha, som magnesium, kalium och riboflavin. Beloppen varierar. Vissa har försumbart hälsovärde för hundar. Andra har några. Blåbär innehåller också saker som din valp inte behöver i stora mängder.

Summan av kardemumman är att det finns några användbara näringsämnen som ditt husdjur kan använda.

Antioxidanter och din hund

Ett av de vanliga hälsobudskapen du kan höra specifikt angående blåbär är deras antioxidantinnehåll. Fördelarna de erbjuder är skyddande. En del efterforskningar tyder på att det kan lindra de skadliga effekterna av hjärnans åldrande hos hundar. Demens förekommer tyvärr även hos hundar när de blir äldre. En diet som innehåller antioxidanter kan därför hjälpa till att bevara ditt husdjurs livskvalitet.

Innan du ersätter hans kibble med blåbär, finns det en annan twist på den här historien. För mycket av det goda – antioxidanter, i det här fallet – ger inte fler fördelar. De kan till och med slå tillbaka eftersom de fria radikalerna som antioxidanter hanterar har positiva hälsoeffekter också. Allt handlar om balans. Det konceptet är avgörande av en annan anledning.

blåbär

Bild: Pikrepo

Underhåll av blodsocker

Frågan om stabilitet spelar också in med din hunds blodsocker- eller glukosnivåer. Vissa husdjur har problem med att upprätthålla rätt balans, och ett tillstånd kallas Mellitus diabetes . Problemet med blåbär är att de innehållerlättsmälta sockerartersom kan få nivåerna att stiga. Det är potentiellt skadligt eller till och med livshotande med vissa hundar.

Chansen är stor att om du har en diabetiker så övervakar du hans kost noggrant i alla fall och kontrollerar hans blodsockernivåer med en hundversion av insulin . För att vara rättvis kommer du förmodligen inte att ge din valp en skål med bär på en gång. Det kan göra den här frågan till en omtvistad fråga. Vi rekommenderar dock starkt att du kontaktar din veterinär innan du ger dig några blåbär.

Hur du matar din hund med blåbär

Om din veterinär ger dig grönt ljus kan du prova att ge din hund ett par för att se om han gillar dem. Chansen är stor att han kanske redan njuter av dem i sin hundmat. Många kommersiella dieter och godsaker innehålleren mängd olika frukterochgrönsakerför att se till att de uppfyller ditt husdjurs näringsbehov. Du kanske till och med hittar sådana med blåbärssmak .

Du kan mata din hund med blåbär, antingen färska eller frysta. Vi rekommenderar det senare om bara för att göra dem lättare och mindre röriga att hantera. På tal om den punkten föreslår vi att ge dem till honom utanför istället för i huset. Du kan använda dem som ett träningshjälpmedeli stället för andra godsaker. Kom ihåg att begränsa mat utanför hans vanliga diet till högst 10 procent av ditt husdjurs dagliga intag.

Denna punkt fokuserar på frågan om näringsbalans.

valp äter blåbär

Bild: LightField Studios, Shutterstock

Avdelare 3

Sista tankar om att ge din hund blåbär

Bär kanske inte är det första du tänker på när det kommer till en hälsosam hundgodis. Det visar sig att man kan ge honom blåbär ibland för att blanda ihop sakermed något annat. När de är i säsong är bär billiga. Om du har tur kanske din valp kommer att dela sin nya goding med dig så att ni båda kan njuta av denhälsofördelar med färsk frukt i din kost.


Utvald bildkredit: Congerdesign, Pixabay

Innehåll