Kan hundar äta blåbärsmuffins? Är blåbärsmuffins säkra för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretNär du drar ut en ny bricka med varma blåbärsmuffins ur ugnen och får en doft av den underbara doften som plötsligt fyller ditt kök, kanske du undrar om din uppmärksamma valp också kan ta del av läckerheten. Tyvärr är det ingen bra idé att mata din hund med blåbärsmuffins – oavsett vad de försöker berätta för dig. Det kan vara svårt att undvika deras längtande, hundvalpögon, men blåbärsmuffins är inte lämpliga snacks för hundar...vi är inte ens säkra på att folk borde äta dem heller. Låt oss prata om varför. bakverk-pixabayFett, socker och mjöl

hund med blåbär på nosen

Kredit: PexelsAlla blåbärsmuffinsrecept du hittar kommer att innehålla någon form av fett, socker och mjölkärna. Ingen av dessa ingredienser är lätt att bearbeta av en hunds matsmältningssystem, och i stora mängder – som du hittar i blåbärsmuffins – kan de orsaka en rad problem för din lilla kompis.

Hundars kroppar är inte utformade för att hantera den allätande diet som människor har utvecklats för att äta, och om du matar din hund med fet mat fylld med socker kan de utveckla hälsoproblem. Det minst allvarliga resultatet är en enkel orolig mage. Din hund kanske kan smälta en bit av en blåbärsmuffins utan några yttre tecken på ångest, eller så kanske du märker ökad gasbildning eller fler resor utanför för att göra sina affärer. Vissa hundar hanterar inte en blåbärsmuffins bra och kan i vissa fall uppleva kräkningar eller diarré.

pankreatit

En av de värsta komplikationerna din hund kan utveckla om du ger den en bit av en blåbärsmuffins är en anfall av pankreatit eller inflammation i bukspottkörteln. När din hund äter fet mat finns det en chans att dess bukspottkörtel blir inflammerad av att försöka bearbeta den ovanliga fetthalten.Symtom på pankreatit inkluderar kräkningar och letargi, så om du märker att din hund uppvisar dessa tecken är det bäst att ta en tur till veterinären för att vara säker. Din veterinär kanske inte kan diagnostisera din hund definitivt om den har pankreatit, men deras senaste kosthistoria kan ge en stark ledtråd.

Tyvärr kan pankreatit inte botas och det finns ingen behandling. Med tiden kommer inflammationen att avta, men det kan lämna din fyrbenta vän med bestående hälsoproblem. Det bästa tillvägagångssättet är att undvika pankreatit helt genom att inte ge din hund rik, fet mat. Ibland innebär detta att vara sträng mot husets gäster som insisterar på att lite inte skadar dem.

Fetma

Akuta problem som pankreatit är inte de enda riskerna med att ge ditt husdjur blåbärsmuffins. Om du matar din hund med bordsmat i allmänhet, men speciellt fetthaltig, sockerrik mat som muffins, ökar du chansen att göra din hund fet. Fetma är ett allvarligt problem för hundar och kan orsaka hjärtsjukdomar, ledsmärtor och en mängd andra obehagliga hälsoproblem.

Det kan vara svårt att motstå att ge din hund lite muffins när de bara ser så söta ut att sitta där och se dig njuta av din mat. Det finns gott om hälsosamma snacks för hundar och många bättre alternativ om du måste ge din hund människomat. Avdelare 7

Hur är det med blåbär?

Bildkredit: Stefan Malloch, Shutterstock

Ett sådant hälsosamt alternativ är blåbär. De har massor av cancerbekämpande antioxidanter, är låga i kalorier och innehåller viktiga vitaminer och näringsämnen som vitamin K, järn, zink och kalcium.

Blåbär innehåller mycket fibrer, så du bör inte ge Fido för mycket. Om du aldrig har gett din hund blåbär tidigare, börja med bara en eller två och se hur de gör. Se till att din hunds system kan hantera dem innan du gör blåbär till ett vanligt mellanmål.

Frysta blåbär är något farligt eftersom de kan utgöra en kvävningsrisk, särskilt för mindre hundar. Vi rekommenderar att du håller dig till färska, tvättade blåbär eftersom de är mjuka och lätta att svälja.

Slutsats

Ibland tar vår sötsug överhand och vi kan inte låta bli att baka upp en läckra sats blåbärsmuffins . Vi vet att de inte är bra för oss, men – med måtta – kommer de inte att orsaka bestående men för människor. Detsamma kan inte sägas om hundar, och det är bäst att undvika att mata ditt husdjur med blåbärsmuffins avsiktligt.

Om din lurviga vän råkar ta tag i en smula som faller från disken, finns det ingen anledning till oro, och du behöver inte skynda dig till veterinären, men om du har ett val, ge dem inga bakverk. Blåbär är ett hälsosamt alternativ som hundar älskar och kommer att hålla dem friska på lång sikt.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: congerdesign, Pixabay

Innehåll