Kan hundar äta chiafrön? Allt du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretChiafrön har varit en populär mat sedan länge, eftersom de har ett brett utbud av hälsofördelar – för människor i alla fall.Som ett resultat kan du ha blivit frestad att strö några på din hunds kubb, men borde du? Är de säkra för hundar?ja! Chiafrön är inte bara säkra för hundar utan de erbjuder också en mängd olika hälsofördelar! Vi rekommenderar ändå alltid att du undersöker något nytt foder noggrant innan du erbjuder det till din valp, så vi tittade närmare på chiafrön för att ta reda på mer.

Vad är chiafrön?

Chiafrön kommer från en blommande växt som kallas Salvia hispanica. Den är infödd i Mexiko, och man tror att den odlades av aztekerna som en matgröda för hundratals år sedan.

De är små, platta ovaler i en kombination av svart, brunt och vitt. De konsumeras ofta råa, eller så kan de vara det blandas i andra livsmedel . Du behöver inte mala upp dem för att få deras fulla näringsmässiga fördel heller, så de kan ätas hela.Chiafrön

Bildkredit: ValeriaLu, Pixabay

Är Chiafrön säkra för hundar?

Ja. De är inte bara giftfria, utan du kan också mata din hund hela eller mala dem och strö dem på maten .

Du måste dock vara försiktig så att du inte ger dem för många på en gång, eftersom de är fulla av fettsyror. Som ett resultat kan för mycket ätande orsaka magbesvär.

Har Chiafrön några hälsofördelar för hundar?

Ja, chiafrön är extremt hälsosamt för hundar. De är fulla av ett brett utbud av näringsämnen, och de kan till och med hjälpa dem att hantera sin vikt.

Här är bara några sätt att äta chiafrön kan gynna din mutt:

Denna supermat är fiberrik

Dessa saker är packad med fiber , så att lägga till några till deras kibble bör hålla Fido regelbunden. Detta kan förbättra hälsan i hela matsmältningskanalen, samtidigt som risken för vissa tarmsjukdomar minskar.

Inte bara det, utan de hjälper dem att hålla sig mätta längre. Chiafrön kan absorbera upp till 12 gånger sin vikt i vätska, så om du blötlägger dem i vatten kan du fylla upp magen med endast en handfull frön.

Detta kan göra viktminskningsarbetet mycket lättare, eftersom du kan minska din valps totala födointag utan att få dem att känna att de svälter.

De är packade med omega-fettsyror

Du vet förmodligen redan att lax är ett mirakelmat, och det beror till stor del på mängden omega fettsyror det har i sig - men visste du att chiafrön har tre gånger mängden omegas som lax gör?

Chiafrön

Bildkredit: u_kvsy5ovv, Pixabay

Detta är viktigt eftersom dessa antioxidanter kan göra underverk för din hunds hälsa. De kan förbättra kvaliteten på sin hud och päls, främja en sund utveckling av hjärnan och ögonen och bekämpa sjukdomsframkallande fria radikaler.

Ännu bättre, de kommer inte att lämna hela ditt hus och lukta fisk.

De är också fulla av andra viktiga näringsämnen

Vi har redan nämnt fibrerna och omega-fettsyrorna, men de är långt ifrån de enda näringsämnena som du kan få från chiafrön. Faktum är att ta en titt på deras näringsprofil .

Chiafrön har:

  • Mer kalcium än mjölk
  • Mer kalium änbananer
  • Mer järn än spenat
  • Mer protein än bara någon annan växtkälla
  • Mer antioxidanter än blåbär

Inte illa för ett litet litet frö!

Vad är det bästa sättet att mata din hund med chiafrön?

Chansen är stor att din valp inte bara äter upp hela fröna ur din hand, så du måste hitta ett bättre sätt att få dem i sitt system.

Ett av de enklaste sätten att göra detta är genom att mala upp dem och sprinkla dem på kibben. De är bäst om de blötläggs i vätska, så att tillsätta lite varmt vatten eller till och med lågnatrium kycklingbuljong kan hjälpa.

Om du matar din hund med våtfoder är det ännu lättare att smyga in chia i kosten. Allt du behöver göra är att blanda ihop pulvret med maten och servera det som du brukar.

Som nämnts ovan är chiafrön dock extremt absorberande, så se till att din hund har tillgång till mycket vatten efter att den ätit.

Avdelare 4

Vad är domen? Kan hundar äta chiafrön?

Inte bara kan hundar äta chiafrön, utan de skall — vi rekommenderar att du lägger till några till varje måltid. De har ett brett utbud av hälsofördelar och kan hjälpa dig att hålla din hunds vikt under kontroll.

Det är otroligt enkelt att börja lägga till dem i din hunds diet, så det finns ingen ursäkt att låta bli. Faktum är att du förmodligen borde äta lite också, men det är inte för oss att föreläsa dig om!


Utvald bildkredit: nikitozawr, Pixabay

Innehåll