Kan hundar äta ekollon? Är de dåliga för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretSom fröet till det mäktiga ekträdet är ekollonen ansvariga för att skapa några av de längst levande träden på planeten.Kanske har du sett eller hört talas om ekollon som mals och används som alternativt bakmjöl, eller att det används som livsmedel eller kaffeersättning i desperata tider. Om så är fallet kanske du undrar om din hund också kan äta ekollon.Vi kommer att förklara i detalj varför hundar kan inte äta ekollon , samt var du ofta kan hitta dem. Om din hund har ätit ekollon kan detta orsaka allvarliga hälsoproblem - vänd dig till den sista delen av artikeln för omedelbar rådgivning och ring din veterinär så snart som möjligt.

Avdelare 1

Nej! Hundar KAN INTE äta ekollon

Hundar bör absolut inte äta ekollon. Även om de inte är omedelbart giftiga, kan deras kortsiktiga och långvariga biverkningar vara mycket obehagliga för din hund. De Banfield Pet Hospital , VetsNow , och ASPCA alla bekräftar att hundar inte ska äta ekollon.Fakta om ekollon

Även känd som eknöt, ekollon omsluter frön från ekar inuti ett segt, läderartat skal. Beroende på arten av ekträd de faller från, kan ekollon variera från ½ till 2 ½ tum långa och från ¼ till 1 ½ tum breda.

Vissa djur har utvecklat specialiserade matsmältningsenzymer för att kunna äta ekollon. Detta inkluderar nötskrika, duvor, möss, ekorrar, grisar, björnar och rådjur - men inte hundar, katter eller hästar.

Rik på proteiner, kolhydrater och fetter användes ekollonen som basföda av äldre kulturer i Nordamerika, Asien och Grekland. De kräver specialiserade beredningsmetoder för att göras ätbara för människor, såsom långvarig kokning och malning.

ekollon

Bild av pasja1000 från Pixabay

Farorna med ekollon för hundar

Ekollon är farliga för din hunds matsmältningssystem på grund av deras mycket höga koncentrationer av tanniner , molekylen som ger rött vin dess bittra och sammandragande smak.

Enligt ASPCA , tanniner kan vara irriterande för ditt husdjurs matsmältningssystem. Detta kan orsaka diarré, kräkningar och gastrointestinala besvär även när det äts i små mängder. Njurskador kan uppstå efter långvarig exponering, men de flesta hundar lär sig att inte äta ekollon tillräckligt snabbt för att detta inte ska vara ett problem.

Utanför sina magirriterande tanninmolekyler har ekollon också ett mycket hårt och skarpt yttre skal. Särskilt större hundar kan äta dem hela, vilket medför en stor risk för tarmobstruktion eller inre skador som kan leda till blödning.

avdelare 9

Kan hundar äta eklöv?

Förutom de tanniner som finns i ekollon, är bladen på ekar också särskilt höga i denna molekyl. Med eklöv rikligt närvarande på marken under hösten kan din hund frestas att äta dem - men det borde de absolut inte.

Precis som tanninerna i ekollon kan orsaka matsmältningsbesvär, så kan eklöv. Om din hund äter eklöv kommer den sannolikt att uppleva kräkningar, diarré och tarmsmärtor precis som om de äter ekollon.

ekollon

Bild av Tack för dina gilla-donationer • välkomna från Pixabay

Vad du ska göra om din hund äter ekollon eller eklöv

Om din hund äter ens ett litet antal ekollon eller eklöv, kan effekterna på deras matsmältningssystem vara mycket smärtsamma och plågsamma. Övervaka deras situation noga och ring din veterinär omedelbart om din hunds tillstånd verkar bli värre.

Stora hundar löper större risk för allvarliga komplikationer på grund av tarmobstruktion från att äta hela ekollon, medan små hundar hotas mer av den högre dosen av tanniner i förhållande till deras kroppsvikt. I båda situationerna kan ett besök hos veterinären krävas.

Avdelare 2

Sista tankar om hundar som äter ekollon

Det kan vara svårt att hålla din hund från att äta ekollon och eklöv under hösten, då de kommer att vara rikligt utspridda på marken. Tar alltid med godsaker och leksaker under din hunds promenad för att hjälpa dem att distrahera dem från att äta ek. Om din hund äter ekollon eller eklöv, kommer de sannolikt att uppleva allvarliga matsmältningsproblem – ring din veterinär omedelbart om de verkar ha ont.


Utvald bild: Pixabay

Innehåll