Kan hundar äta fänkål? Är fänkål säkert för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretAtt försöka mata din hund med människomat kan kännas som att steppdansa genom ett minfält. Det finns många ingredienser i allt, och ibland kan de konstigaste sakerna visa sig vara dödliga för din valp (som russin - vem visste?).Även kryddor är misstänkta. Är fänkål säker för din hund, eller kommer den att döda dem på kyrkogården inom några sekunder? Ofta tänker du inte ens på att ställa frågan förrän du redan har matat din hund med ämnet i fråga, då börjar du febrilt googla om det du just gav dem är säkert.

Vi har varit där, så vi förstår - och idag ska vi lugna dig när det gäller fänkål, om inte annat.

Avdelare 8

Är fänkål säkert för hundar?

Fänkålsväxt

Bildkredit av: katiklinski, pixabayJa, din hund kan äta fänkål. Det är säkert för dem och bör inte utgöra någon form av hälsorisk.

Fänkål olja, å andra sidan är det en helt annan sak. Denna koncentrerade version av fänkål bör aldrig ges till hundar, eftersom den är känd för att utlösa ljuskänslig dermatit , vilket är ett smärtsamt utbrott av eksem.

Lyckligtvis används fänkålsolja mer sällan än vanlig fänkål, så det är ett problem som du inte bör stöta på särskilt ofta, om alls.

Du bör också undvika att mata din hund med fänkål om den är dräktig eller digivande. Om du matar dem med ekologisk fänkål (vilket vi rekommenderar), tvätta den noggrant innan servering.

Det är också värt att notera att vissa hundar är allergiska mot fänkål. Det är omöjligt att veta om din hund är drabbad i förväg, så allt du kan göra är att övervaka dem efter att ha matat dem med något med fänkål i. Lyckligtvis bör symtomen begränsas till en orolig mage, men det är information du vill ha oavsett.

Har fänkål några hälsofördelar för hundar?

Fänkål är faktiskt ett ganska hälsosamt foder för valpar, och du bör uppmuntra din hund att äta det med måtta.

Den är full av vitamin A och C, såväl som kalcium, järn och kalium. Dessa näringsämnen är viktiga för allt från skeletthälsa till att stärka din valps immunförsvar, så du vill att din hund ska äta så mycket av dem som du kan.

Fänkål kan också hjälpa till med doggy breath ellergasfrågor, så om du har en engelsk bulldogg bör du göra det definitivt försök övertyga dem att äta lite.

ung Jack Russell Terrier hund nära påse med ekologiska örter och grönsaker_simonvera_shutterstock

Bildkredit: Simon Vera, Shutterstock

Hur övertygar jag min hund att äta mer fänkål?

Fänkål har en ganska stark arom, inte oliktlakrits, och som ett resultat kommer många hundar att få en omedelbar reaktion på det på ett eller annat sätt. Om din hund ryggar tillbaka för lukten kanske det inte finns något du kan göra för att ändra sig.

Men om du tror att du kan övertyga din valp att äta det, finns det sätt att införliva det i sin kost utan att göra ett stort väsen av det på vägen.

Det enklaste sättet att lägga till fänkål till din hunds diet är att hitta en kibbit som listar den som en ingrediens. Din hund kommer sannolikt att njuta av smaken av maten (och inte lägga märke till smaken av fänkål), plus att den förmodligen också kommer att få en massa andra viktiga näringsämnen från den.

Om du inte hittar en mat du gillar med fänkål, kan du prova att strö fänkålsfrön på maten innan du serverar den till dem. De kommer förmodligen inte att bry sig om några herrelösa frön, men gå inte överbord, annars riskerar du att övermanna deras gommar.

Om det misslyckas kan du göra fänkåltegenom att koka fröna i vatten. Häll sedan det vattnet i deras kibble-skål (efter att ha väntat på att det ska svalna, förstås).

Avdelare 3

Så vad är domen? Är fänkål säkert för hundar?

Så länge du inte ger din hund fänkålsolja bör du inte oroa dig om den äter lite fänkål då och då. Faktum är att du förmodligen vill uppmuntra det, eftersom fänkål har flera näringsämnen inuti som hundar behöver.

Det kanske inte är lätt att övertyga din hund att faktiskt sjala ner den, men det kommer förmodligen att vara värt det - speciellt om du försöker minska de skadliga utsläppen från din Bulldog...


Utvald bildkredit av: congerdesign, pixabay

Innehåll