Kan hundar äta fikon? Är de säkra för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretFikon är en näringsrik frukt som är packad med höga nivåer av kalcium, kalium, fosfor och järn. De är extremt mångsidiga eftersom de kan ätas råa, beredda eller tillagade. De kan också användas i salta eller söta rätter, och även om de har funnits länge, har de först nyligen fått trovärdighet som en livskraftig ingrediens i avancerad matlagning. Lyckligt, dessa naturligt söta små godsaker är inte bara säkert för hundar att äta , om ditt husdjur inte har en fikonallergi och inte har ätit andra delar av fikonträdet, men de erbjuder också en mängd hälsofördelar.avdelare 9Är fikon säkra för hundar?

Många frukter är bra att ge till din hund, utan att behöva oroa sig för säkerheten. Även om detta vanligtvis också gäller fikon, måste du iaktta en viss försiktighet. Fikon är säkra för de flesta hundar, men vissa djur är känsligare för frukten än andra, och delar av fikonträdet är kända för att vara potentiellt farligt till hundar.Fikon innehåller ficin och ficusin enzymer . Dessa kan ha en kraftfull effekt på din hunds mage, vilket är särskilt sant om den äter för mycket. I dessa fall kommer det att orsaka orolig mage och kan leda till problem som diarré och kräkningar. Andra potentiella besvär inkluderar utslag och inflammation i munnen och tungan.

fikon

Bild av PublicDomainPictures från PixabayFikonförgiftning

Det är också värt att notera att fikonväxten i sig är giftig för hundar, liksom vissa andra djur. Detta inkluderar bladen, och det kan vara ett problem om du har egna fikonplantor hemma och din hund bestämmer sig för att hjälpa sig själv. Om din hund har ätit en del av växten kan den visa symtom inklusive kräkningar och diarré samt kraftig salivutsöndring och smärta runt hundens mun.

Fikonförgiftning är farligt, och du bör uppsöka veterinärhjälp så snart som möjligt om du tror att ditt husdjur har ätit en del av fikonplantan.

Avdelare 1

Mata fikon till din hund

Med allt detta sagt är fikonfrukten säker för de flesta hundar. Du kan mata fikonen råa eller så kan de tillagas på egen hand eller som en del av en hälsosam hundgodis . Du kan till och med prova att blanda in en liten mängd med din hunds måltid, som ersättning för torr- eller våtfoder. Även en liten dos fikon kan vara mättande, så det kan vara en bra ersättning för fetare mat, speciellt om din hund försöker tappa kilon.

fikon

Bild av 955169 från Pixabay

Doseringar

När det kommer till fikondosering bör du vara försiktig: börja i det små och mata mer när du har bestämt att din hund kan hantera frukten. Ge din hund en liten del av frukten och håll ett noggrant öga efter eventuella kräkningar eller andra symtom. Om de njöt av godbiten och det inte hade några negativa effekter kan du gradvis öka mängden du matar dem. En liten hund kan så småningom kunna ta ett halvt fikon, medan större hundar säkert kan äta ett helt fikon. Mata endast fikon varannan vecka och introducera dem inte som ett dagligt tillskott.

    Relaterad läsning: Kan hundar äta fikonnewton? Vad du behöver veta!

Hälsofördelarna

Fikon har flera hälsofördelar för din hund , tack vare deras höga koncentration av följande näringsämnen:

  • Kalium – Kalium är särskilt viktigt för en hälsosam matsmältningsfunktion och om din hund har låg halt av detta näringsämne, inkluderar symtomen kräkningar och diarré. Fikon är en bra källa till kalium som kan matas varannan vecka, men de bör inte matas varje dag eftersom det finns kaliumrika livsmedel som innehåller mindre socker.
  • Kalcium – Hundar i alla åldrar tjänar på att bibehålla en hälsosam nivå av kalcium. Valpar är beroende av detta näringsämne för att utveckla starka och friska ben och tänder. Äldre hundar använder kalcium för att utveckla och reparera muskler och för nervöverföring. Ett enda fikon har mer än den dagliga rekommenderade nivån av kalcium för hundar.
  • Fiber – Förstoppning är obehagligt och kan leda till allvarliga gastrointestinala besvär om det inte kontrolleras. Det är ofta ett tecken på att din hund inte får i sig tillräckligt med fibrer i kosten. Kostfibrer hjälper till att hålla din hund regelbunden.
  • Magnesium – Magnesium är ett allt populärare tillskott bland ägare, och det bör anses vara lika viktigt för hundar. Det används i muskeltillväxt och för att säkerställa att musklerna förblir friska och starka. Magnesium fungerar inte bara ensamt för att kontrollera hormonfunktioner utan det säkerställer också ett korrekt flöde av kalcium till musklerna, vilket gör fikon särskilt fördelaktiga på grund av deras höga koncentration av både kalcium och magnesium.

Avdelare 5

Kan hundar äta fikon?

Fikon blir populärt som hälsosamt foder för människor, och de kan ges till de flesta hundar för att öka kalcium-, magnesium- och fiberintaget. Du måste dock börja smått och gradvis bygga upp till mellan ett halvt fikon och ett helt fikon varannan vecka ungefär. Börja med en liten bit och leta efter tecken på magbesvär.

Om din hund äter någon del av fikonväxten, förutom frukten, finns det en risk att den drabbas av fikonförgiftning som kan vara extremt obekväm och potentiellt dödlig, så du måste få dem undersökt så snart som möjligt.


Utvald bild: Steve Buissinne från Pixabay

Innehåll