Kan hundar äta gurkmeja? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretOm du har uppmärksammat de senaste trenderna inom holistisk veterinärmedicin, kanske du har märkt att fler och fler människor ger sina hundar gurkmeja, eftersom de hävdar att det erbjuder en mängd viktiga hälsofördelar .Men är det sant? Och ännu viktigare, är gurkmeja säker för hundar?

Låt oss ta en närmare titt på denna trend och ta reda på det en gång för alla.

Avdelare 8

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en asiatisk växt som är ganska lik ingefära. Du kommer vanligtvis att hitta det används i många asiatiska rätter (främst curry), och det har en bitter smak och gul färg.Förutom att det används i mat finns det också i många läkemedel.

Gurkmeja

Bildkredit: summawhat, Pixabay

Är gurkmeja säkert för hundar?

Hittills har det inte gjorts några storskaliga studier av gurkmejas användning på husdjur. Det vet vi dock det är säkert i små mängder, så att ge din hund en smak här eller där borde inte vara något problem .

Vi vet inte säkert om det skulle vara giftigt om det konsumeras i stora mängder, men generellt sett skulle det vara svårt att övertyga din hund att äta massor av gurkmeja ändå, eftersom den inte är särskilt aptitlig i rå form.

Har gurkmeja några hälsofördelar för hundar?

Återigen, det har gjorts lite forskning om denna kryddas inverkan på hundars hälsa. Det har dock gjorts en hel del studier som har tittat på dess inverkan på människor.

Närbild av vacker hund som äter från skålen

Bildkredit: dmytro Zinkevych, Shutterstock

Den breda enigheten är att gurkmeja är en av de mest fördelaktiga kryddorna som en person kan konsumera, eftersom det kan påverka nästan alla delar av kroppen positivt. Detta beror till stor del på närvaron av curcumin, en ingrediens som finns i små mängder i gurkmeja.

Här är bara några av fördelarna som gurkmeja kan erbjuda:

Gurkmeja är ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel

Kryddan bekämpar inflammation på molekylär nivå, som den kan blockera en viss molekyl som aktiverar de gener som tros vara ansvariga för att orsaka inflammation.

Detta är oerhört viktigt, eftersom inflammation tros ligga bakom en många olika förödande sjukdomar . Dessa inkluderar hjärtsjukdomar, cancer och degenerativa tillstånd som artrit.

Om din hund lider av problem som höftdysplasi, kan lite gurkmeja räcka långt för att få den att må bättre.

Gurkmeja

Bildkredit: cgdsro, Pixabay

Gurkmeja är full av antioxidanter

Fria radikaler är en annan viktig orsak till sjukdomar; dessa är mycket reaktiva molekyler som studsar runt din kropp och orsakar skador på alla organiska ämnen de kommer i kontakt med.

Det bästa sättet att bekämpa fria radikaler är genom att konsumera antioxidanter. Dessa stoppar fria radikaler i sina spår, och de kan till och med aktivera din kropps eget försvar - och gurkmeja är full av dem .

Om du minimerar påverkan av fria radikaler kan du förebygga många sjukdomar och eventuellt till och med bromsa åldrandeprocessen. Vem vill inte ha några extra friska år med sin hund?

Gurkmeja kan förebygga eller behandla cancer

Det här är lite knepigt, eftersom cancer inte är en enda homogen enhet. Det finns många typer av cancer, och de reagerar inte alla på samma sätt på behandling.

Däremot har gurkmeja visat sig bromsa spridningen av många cancerformer, vilket hindrar tumörceller från att föröka sig. Det kanske till och med döda dem .

Ännu bättre, gurkmeja kanske kan stoppa vissa cancerformer från att uppstå i första hand. Det är särskilt effektivt mot cancer som har sitt ursprung i matsmältningssystemet , så att tillsätta gurkmeja till din hunds mat kan hjälpa till att hålla deras tarmar i gott skick.

Naturligtvis, om din hund redan har cancer, bör du följa din veterinärs instruktioner istället för att bara försöka gurkmeja sjukdomen till underkastelse.

Gurkmeja är bra för hjärnan

Det är en vidskepelse att du inte kan skapa nya hjärnceller eller neuronanslutningar efter barndomen - men det betyder inte att det är lätt att göra det.

Gurkmeja kan hjälpa till att göra processen mindre svår, eftersom den ökar nivåerna av a visst hormon som stimulerar hjärnans utveckling. Som ett resultat kan det potentiellt hålla din hunds sinne skarpt och deras hjärna frisk långt in i sina äldre år.

Gurkmeja

Bildkredit: cgdsro, Pixabay

Gurkmeja kan hjälpa mot hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdomar är en stor mördare av hundar, särskilt större raser, så du bör välkomna upptäckten av allt som kan hålla din hunds ticker funktionell.

Vi nämnde hur gurkmeja kan minska inflammation och bekämpa fria radikaler ovan, och båda dessa är nyckelfaktorer för hjärtsjukdomar. Gurkmeja slutar dock inte där.

Det kan förbättra slemhinnan i blodkärlen , vilket gör det lättare för hjärtat att pumpa blod genom hela kroppen. Detta kan sänka blodtrycket, minska risken för koagulering och mer.

Resultatet är ett hjärta som inte behöver arbeta lika hårt - och som är mindre benägna att sluta i förtid.

Vad är det bästa sättet att mata en hund med gurkmeja?

Det finns en god chans att gurkmeja redan finns i din hunds mat, eftersom det finns i många småbitar. Men det används traditionellt som ett färgämne, så det finns vanligtvis inte tillräckligt med inuti för att erbjuda mycket hälsofördelar.

Du bör också veta att kroppen inte gör ett bra jobb med att absorbera gurkmeja på egen hand. Som ett resultat rekommenderar de flesta läkare att para ihop det med piperin, ett ämnefinns i svartpeppar.

Du kan dock ha problem med att få din hund att äta svartpeppar, så det är bra att gurkmeja också är fettlöslig. Många veterinärer rekommenderar att blanda det med ett hälsosamt fett som laxolja , olivolja , ellerkokosolja, och sedan hälla hopkoket över deras mat.

Lecitin är en annan förening som förbättrar absorptionen av gurkmeja, och du kanske vill blanda lecitin, gurkmeja och vatten för att bilda en sorts slurry. Din hund kanske eller kanske inte tycker om smaken; om de inte gör det, överväg att blanda i en kycklingbuljongtärning med låg natriumhalt för att förbättra smaken.

Vad är domen? Kan hundar äta gurkmeja?

Även om vi inte kan säga att gurkmeja är det definitivt fördelaktigt för hundar, alla tillgängliga bevis pekar starkt på att det är en av de bästa sakerna som en hund kan äta. Det kan hjälpa till att motverka effekterna av vissa sjukdomar samtidigt som det förebygger andra, och det är säkert för hundar att äta i små doser.

Som ett resultat finns det en god chans att frågan du bör ställa är: Hur kan jag få min hund att äta Mer gurkmeja?


Utvald bildkredit: stevepb, Pixabay

Innehåll