Kan hundar äta jackfrukt? Är Jackfruit säkert för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretOm du är en äventyrlig ätare kanske du har hört talas om eller till och med ätit jackfrukt. Det är en stor taggig frukt från Sydostasien som har en söt, mjuk smak och halvfast konsistens.Och när den tillagas på vissa sätt, blir jackfrukt snabbt en köttersättning för veganer över hela USA. Men även om det är smaskigt och näringsrikt för oss, är jackfruit säkert för hundar?Det korta svaret är: ingen är alldeles för säker. Därför är det säkrast att undvika det.

Även om detta kan tyckas vara ett hopplöst svar, har det helt enkelt inte gjorts tillräckligt med vetenskapliga studier och bevis som samlats in för att ge ett riktigt dedikerat svar.

Avdelare 1Vilka vitaminer och mineraler finns i Jackfruit?

Jackfrukt är en mycket unik frukt som ofta utses som en av världens superfoods. Med en vikt på upp till 80 pund är dessa giganter fullproppade med massor av viktiga vitaminer och näringsämnen som både du och din hund behöver.

jack frukt

Bildkredit: DEZALB, Pixabay

Jackfruit är en bra källa till följande:

  • Vitaminer A, B1, B2, B6, C, E
  • Mangan
  • Riboflavin och Niacin
  • Natrium och zink
  • Magnesium och tiamin
  • Järn och folat
  • Kalium och kalcium

Denna magiska frukt innehåller ocksåen stor mängd fiberoch antioxidanter för att hjälpa din kropp att fungera korrekt.

Så hur kan något så bra vara dåligt för din hund?

Jackfruktfrön och deras faror

Först och främst börjar vi med att säga att du inte ska mata jackfruktfrön till din valp. Vi kommer att förklara mer om varför vi vet det här svaret, men först lite mer information om denna unika sötsak.

Frukten i sig är inte den enda ätbara delen av jackfrukten. Faktum är att fröna också kan konsumeras (av människor). De rostas ofta eller förvandlas till något slags sötsaker, som en spröd.

Men som många andra frön bör de inte ätas råa. När det konsumeras rå, jackfruktfrön har faktiskt ett antinäringsinnehåll , vilket betyder att de minskar absorptionen av viktiga näringsämnen, hämmar matsmältningsenzymer och fäller ut proteiner.

Och din valp vet inte skillnaden mellan råa och kokta frön. Om din hund får tag i några råa jackfruktfrön kan de få orolig mage efter att ha ätit dem.

De är också en stor kvävningsrisk. Medan många fruktfrön är små och lätta att svälja, kan jackfruitfrön vara ganska stora. Frukterna själva kan väga upp till 80 pund, och deras frön ser ut som att de kan producera 80-pund frukter. Särskilt små hundar bör akta sig för att äta dem - kokta eller på annat sätt.

ledsen labrador

Bildkredit: Amy_Gillard, Pixabay

Är Jackfruit Rind säkert?

Detta svar vet vi med säkerhet, och det är ett rungande nej.

Först och främst är vi inte säkra på att många människor, eller djur för den delen, skulle fångas när de gnager på skalet av en jackfrukt. Den är tjock, seg och täckt med tråkiga spikar. Men vem kan säga att det kommer att stoppa dinlabrador retrieverfrån att försöka?

Det vore dock inte alls bra. Svålen är svårsmält och tenderar att komma ut på samma sätt som den gick in - som en hel del. Detta kan utgöra några mycket allvarliga faror, inklusive rivning av magen eller tarmslemhinnan.

Av denna anledning bör det alltid undvikas att låta din hund äta jackfruktskal.

Hur är det med Jackfruit Latex?

När du bryter upp en jackfrukt, kommer du att upptäcka att frukten i sig är omgiven av ett lager av vitt, klibbigt material som kallas latex. Denna latex är inte bra för varken människor eller hundar. Och hos människor är det den farligaste delen av frukten för de som är allergiska.

Även om det inte har förekommit några fall direkt kopplade till jackfruktlatexförgiftning och hundar, är det bäst att inte ta chansen att ta fram den första statistiken. Det har setts att vissa hundar utvecklar eksem när latex av andra frukter konsumeras. Så om din valp är en av dessa fruktkänsliga hundar är det bäst att undvika jackfrukt helt och hållet.

jackfrukt

Bildkredit: Pikist

Jackfrukt och diabetes

Medan jackfruit har ett gäng fantastiska vitaminer och mineraler, är den också full av naturligt socker. Men på grund av dess höga fiberinnehåll, C-vitamin och andra antioxidanter, märks effekterna av det sockret inte direkt hos människor. Diabeteseffekter kan dock snabbt uppvisas hos hundar, särskilt de som är mindre till växten.

Avdelare 3

Slutsats

Kan hundar äta jackfrukt? Eftersom vi inte kan säga säkert att köttet från jackfrukten är säkert rekommenderar viatt välja en av de dussintals frukter som vi säkert vet är säkra över den här.

Vetenskapen är fortfarande för osäker på om jackfruit skulle vara en god behandling eller måltid för din valp. Så om du planerar att förbereda jackfrukt till dig själv, ta extra försiktighetsåtgärder. Håll svålen och fröna borta från din hund och se till att du på ett säkert sätt har skalat bort och kasseratfruktsin latex. Ge sedan en god hundgodkänd godis till din valp medan du njuter av den tropiska friskheten hos jackfrukter.


Utvald bildkredit: kieutruongphoto, Pixabay

Innehåll