Kan hundar äta ketchup? Är ketchup säkert för hundar?

Du läser nästan säkert inte detta eftersom du gav din hund ketchup med avsikt. Ketchup är inte hundmat , och vi har träffat väldigt få ägare som tror att det är det. Men om din hund hoppade på bordet under en familjegrillning och tog en fulladdad cheeseburgare, har du nästan säkert inget att oroa dig för - åtminstone inte från ketchupen.I den här artikeln kommer vi att gå igenom om hundar kan äta ketchup, om de skall ät ketchup, och om någon typ av ketchup kan vara allvarligt skadlig för din bästa vän.

Avdelare 8

Vad menar vi med ketchup?

Ketchup är inte bara mosade tomater. En flaska Heinz's enkla ingredienser ketchup innehåller tomatkoncentrat, vinäger, salt, socker och lökpulver, plus kryddor och naturliga smakämnen som kan vara vad som helst. Andra typer av ketchup inkluderar sockerfria sötningsmedel som xylitol eller förtjockningsmedel som xantangummi.

tomatketchupflaska

Bild: PickpikGiftiga ketchupingredienser

Av alla ingredienser vi just nämnde, kan någon verkligen skada din hund? Låt oss ta reda på.

  Lök och lökpulverär förmodligen bra. Medan hundar ska inte äta rå lök , det finns inte tillräckligt med lök i ketchup för att hota deras hälsa.
 • Detsamma gäller för vitlök och vitlökspulver . Även om båda dessa grönsaker kan vara dåliga för din hunds röda blodkroppar, måste de äta hela flaskor ketchup åt gången för att börja känna effekterna.
 • Natriumhalt från den tillsatta salt- kan lämna din hund uttorkad , även om detta inte heller är ett allvarligt problem om de bara har ätit ett par tuggor.
 • Tomaterinnehåller vissa kemikalier som kan förgifta hundar , inklusive tomatin och solanin. Dessa föreningar finns dock bara när tomaten växer och mognar. Fullt mogna, röda tomater är inte giftiga för hundar - låt dem bara inte tugga på gröna tomater eller stjälkar och blad från tomatplantor. Xylitolär ett mycket större hot. Ketchup som innehåller xylitol ska alltid hållas borta från hundar. Sockerersättningen är giftigt för hundar i mängden 50 milligram per pund av hundens kroppsvikt. En genomsnittlig matsked sockerfri ketchup innehåller 2 gram (2000 milligram) xylitol, tillräckligt för att göra en 40-kilos pooch sjuk. Matematiken bevisar det: ingen mängd xylitolketchup är säker.
 • En annan ingrediens som du förmodligen inte behöver oroa dig för är xantangummi . Det finns många skräckhistorier om xantangummi på nätet, men i en kontrollerad studie, xantangummi hade inga negativa hälsoeffekter på antingen hundar eller råttor.
 • Slutligen, se till att göra din forskning för att ta reda på vad generiska termer gillar naturliga smaker Olika tillverkare använder dem för att representera olika ingredienser.

Hur din hund kan få tillgång till ketchup

Du är flitig på att hålla mänsklig mat borta från din hund, men det finns några situationer där du bör vara särskilt på din vakt.

  Grillar:På en cookout är det många människor i din trädgård som har det bra. Din hund är sannolikt glad av alla nya vänner och upphetsad av alla nya dofter, och du är upptagen med ett dussin andra saker. Om du förketchupar dina hamburgare eller varmkorv, kan din hund lätt få tag i en när du inte tittar.
   Dricks:Be dina gäster att inte lägga ketchup på någonting om de inte ska äta det.
  Snabbmatskörningar:Snabbmatsrestauranger ger dig många ketchuppaket, och det är lätt att tappa reda på ett eller två.
   Dricks:Se till att antingen använda eller kassera alla ketchuppaket från din matkasse.
  Otvättad disk:Att lämna spår av ketchup på dina tallrikar i diskhon kan locka din hund, som alltid är nyfiken på nya smaker.
   Dricks:Även om du inte kan diska direkt, skölj noggrant all ketchup i avloppet innan du lämnar dem i diskhon.
sjuk valp

Bildkredit: Bruno Cervera, Pexels

Hjälp! Min hund åt ketchup!

Få inte panik! Medan du håller ett öga på din valp, gå igenom följande steg.

  Ta reda på om ketchupen innehöll xylitol.Det ska stå på etiketten. Om det gjorde det, ta din hund till veterinären omedelbart. Även små mängder xylitol kan göra din hunds blodomlopp översvämma med insulin , vilket orsakar illamående, kräkningar och muskelsvaghet. Uppskatta hur mycket ketchup din hund åt.Om det bara var en liten mängd kan du koppla av. Om det var mer än en matsked, gå till steg 3. Övervaka din hund.Om det inte var xylitol inblandat är det värsta din hund kommer att få av ketchup en orolig mage. Se bara till att du är där för att hjälpa dem genom obehaget. Träna dem att undvika ketchup från och med nu.Om de bestämmer sig för att de gillade ketchupen, måste du förmodligen hantera att de är lite mer aggressiva vid middagen. Se till att vara en fast flockledare och ge aldrig efter för de vädjande valpögonen.
tomatsås ketchup på ett fat

Bildkredit: Tolganay Sultangaliyeva, Shutterstock

Avdelare 8

Ketchupalternativ för hundar

Om du vill införa lite variation i din hunds diet kan du mata dem handgjord tomatsås istället. Håll det enkelt: värm bara upp vanlig tomatsås eller en burk tärnade eller krossade tomater , och tillsätt hundsäkra kryddor som basilika, persilja och oregano . Om du kokar lite doggie tomatsås, dela receptet med oss ​​i kommentarerna!


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll