Kan hundar äta Mac och ost? Är Mac och ost säkert för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretMac and cheese, den där jävla sliskiga godan, är en oemotståndlig komfortmat. Men tyvärr, det är inte bra för dina hundkamrater. Det är inte giftigt, det är bara ohälsosamt.Tekniskt sett ja, hundar kan äta m ac och ost. Men borde de? Nej , förlåt Fang. Ingen ost för dig!I den här artikeln kommer vi att berätta lite om varför mac och ost inte är ett lämpligt foder för hundar, samt ge dig några idéer på läckra och näringsrika godsaker du kan ge dem istället.Avdelare 1

Mac och ost historia och roliga fakta

Pasta- och ostgrytor har dokumenterats i den kulinariska världen så långt tillbaka som en italiensk kokbok från de 14thårhundradet kallas Coquina befrielse . Det var enkelt, oftast bara pasta, ost (ofta parmesan) och smör.Älskad av många, denna rejäla, ostliknande rätt höll i sig genom historien. När den tog sig in i fransk matlagning blev mac och ost oupplösligt förenade med cheddar och tjocka, krämiga såser.

Mac och ost kom först till USA efter att Thomas Jefferson stött på rätten i Paris och förlorat sin ostliknande förförelse. Jefferson kunde inte återskapa det på ett tillfredsställande sätt hemma och skickade sin köksmästare, James Hemings, för att bli den första amerikanen att utbilda sig i traditionell fransk matlagning.

Jefferson njöt så mycket av rätten att han serverade den på många middagsfester, inklusive statliga middagar. Det första amerikanska receptet på makaroner och ost dök upp i boken från 1824 The Virginia Housewife och resten, som de säger, är historia.

makaroner och ost

Bildkredit: SocialButterflyMMG, Pixabay

Kan Mac och ost vara dåligt för hundar?

Även om lukten har frestat många hundar till överträdelse, är mac and cheese tyvärr inte ett hälsosamt val för en hund. Enbart kryddorna, saltet och oljorna kan orsaka ont i magen för många hundar och mjölkprodukter och gluten ännu mer.

söt valp

Bildkredit: Al3xanderD, Pixabay

Laktos jag ntolerans

Tyvärr, som många människor, lider många hundar av någon nivå av laktosintolerant .

Detta vanliga tillstånd innebär att en varelse saknar enzymet som bryter ner mjölksocker, eller laktos. Utan detta enzym byggs osmält laktos upp i tarmarna och kan orsaka kräkningar och diarré.

Om din hund kan äta andra mejeriprodukter utan matsmältningsbesvär, kanske några tuggor av mac and cheese inte orsakar för mycket smärta. Men om din stackars hund är laktosintolerant kommer all den osten och mjölken sannolikt att få ett rörigt och obekvämt efterspel.

Gluten jag ntolerans

Mac och ost görs också vanligtvis med en mängd olika vetepasta. Även om det är mindre vanligt än mejeriprodukter, kan hundar också ha glutenintoleranser med liknande obekväma resultat.

Det är också relevant att notera att kvaliteten på den pastan varierar mycket beroende på om den är köpt i butik eller handgjord. Vissa hundar har svårare att smälta veteprodukter som har blivit blekta och högbearbetade, oavsett om det finns en sann glutenallergi.

Symtom kopplade till glutenintoleranta eller glutenallergier hos hund inkluderar:

  • Diarre
  • Onormal viktminskning
  • Håravfall
  • Hudirritation, utslag

Konstgjorda ingredienser, bearbetade livsmedel

Den kanske värsta typen av mac and cheese som din hund kan sörja ner är den kraftigt bearbetade och förpackade typen. Om det kommer ut ur en förpackning, snarare än att vara hemmagjord, är chansen stor att den innehåller konstgjorda färger, smaker och andra ingredienser.

Konstgjorda färgämnen och konserveringsmedel är inte bra för någons matsmältningskanal - människa eller hund - men de flesta hundar påverkas hårdare bara för att deras kroppar inte är vana vid de nya ingredienserna.

Bearbetade livsmedel orsakar oftast problem som diarré, förstoppning och kräkningar. Men vissa kan till och med orsaka allergiska reaktioner som hudirritation. Ingen av dessa ingredienser är dock giftig, och förtäring kommer sannolikt inte att kräva ett akut besök på veterinärens kontor.

makaroner och ost

Bildkredit: Pxhere

Hur man tar hand om en hund som har ätit Mac och ost

Om din hund bara smyger en munsbit är chansen stor att den inte kommer att uppleva mycket obehag. Men en hund som kan sluka ner en hel skål – eller mer – av den sliskiga, läckra röran kommer förmodligen att bli sjuk.

För det första, få inte panik. Såvida det inte finns tillsatta hundtoxiska ingredienser i din mac and cheese (d.v.s. bitar av lök, vitlök, macadamianötter) är det högst osannolikt att du behöver göra ett akut besök hos veterinären.

Var uppmärksam på din hunds energinivåer och tarmrörelser. Stanna hemma om möjligt, eftersom din hund sannolikt kommer att ha magbesvär som kräkningar och diarré. Mycket friskt, rent vatten hjälper till att hålla dem hydrerade.

Ge din hund stora möjligheter att gå ut när lusten slår till. På så sätt blir din hund mer bekväm när den hanterar sina magkramper, och förhoppningsvis behöver du inte ångrengöra mattan nästa dag!

Hälsosamma alternativa godsaker för hundar

Bara för att en hund kan äta något betyder det inte att de borde. Men om din hund är den tiggande typen och du vill få bort dem från ditt fodral, överväg några hälsosamma alternativa godsaker:

  • Bakadsötpotatis
  • Råa eller kokta och okryddade morötter, broccoli eller squash
  • Rå ananas, banan eller röd paprika
  • Helkokt och okryddad fisk eller räkor

Din veterinär kommer sannolikt att ha ännu fler förslag på hälsosamma alternativ till att dela din mac and cheese med Fido.

Avdelare 3

Sista tankar om att mata din hund med Mac och ost

Det långa och korta med det är att mac and cheese helt enkelt är ohälsosamt för hundar.

Och oavsett om det är mejeriprodukter, gluten, konstgjorda ingredienser eller en kombination, finns det en betydande chans att din hund kan utsättas för smärtsamma (och pinsamma!) magbesvär som ett resultat av att äta ner på dessa ostliknande nudlar.

Det är svårt att säga nej till de där hundvalpens ögon. Men gör din fyrbenta bästa vän en tjänst och dela inte din gyllene, sliskiga,ostsmakandetröstmat med dem.


Utvald bild: Igor Dutina, Shutterstock

Innehåll