Kan hundar äta musslor? Är musslor säkra för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretKan din hund äta musslor? Det korta och enkla svaret är ja, det kan de. Det finns dock flera faktorer att ta hänsyn till innan du ger din hund någon typ av skaldjur. Medan musslor och andra skaldjur har stora fördelar, bör deras intag hållas till ett minimum. Precis som människor kan din hund vara allergisk mot skaldjur, så du är extra försiktig i början.Skaldjur, inklusive musslor, är en av de mest näringsrik mat i världen . Naturligtvis kan detta vara till stor nytta för din hund. Låt oss ta en djupare titt på riskerna och fördelarna med musslor, för att hjälpa dig avgöra om de är värda att läggas till din hunds vanliga kost.avdelare 9

Exakt vad är musslor?

De flesta känner till vanliga skaldjursfavoriter som musslor och ostron , men musslor är en något ovanligare maträtt. Den största skillnaden att vara medveten om är att musslor ärsötvattensskaldjur. De är ofta felaktigt representerade som skaldjur, men de finns bara i sötvatten. Detta gör dem säkrare än vissa av deras saltvattenskusiner, som kan ha förhöjda nivåer av skadliga föroreningar som kvicksilver.

Musslor är cirkulära blötdjur som lever under sanden i sötvattnet de lever i. Det finns tusentals olika arter av musslor som varierar mycket i storlek. Det som gör musslor unika bland skaldjur är att de har inre organ. Musslor har ett hjärta, basic matsmältningssystemet och cirkulationssystemet. Musslor kan ätas råa, såväl som tillagade, och har en gummiliknande konsistens och något fiskig smak som din hund kanske eller inte kan njuta av.De flesta musslor har en livscykel på runt ett år, men den äldsta dokumenterade musslan i världen tros vara omkring 507 år gammal. Musslan levde fortfarande när den hittades men led en ironisk död när forskare försökte härleda dess ålder.

Hälsofördelar med musslor

Som de flesta hundägare är medvetna om vill din hund äta vad det än är du äter, och de kommer ofta att ge dig en övertygande blick som lätt kan tvinga dig att dela med dig. När det kommer till musslor bör det inte innebära några problem att dela några tuggor utan bör hållas till ett minimum - tänk på som mest en eller två små musslor. Musslor har dock stora hälsofördelar, och som en och annan godbit kan de säkert och fördelaktigt ges till din hund. Dessa förmåner inkluderar:

  • Vitamin B12. Musslor är rika på vitamin B12, vilket är avgörande för att din hunds nervsystem och hjärnfunktion ska fungera optimalt och hjälper till med att din hunds matsmältningssystem fungerar. B12 erhålls nästan uteslutande från kostkällor, och musslor är en av de vanligaste källorna på planeten.
  • Järn är det näst mest koncentrerade näringsämnet som finns i musslor, efter B12. Järn är involverat i syntesen av blod i din hund och underlättar transporten av syre och näringsämnen genom hela kroppen.
  • Musslor är en stor källa till magert protei ns och tillhandahålla flera essentiella aminosyror , inklusive sådana som kroppen inte kan tillverka och måste erhållas från kostkällor, inklusive glutaminsyra, alanin och glycin.
  • C-vitamin. Musslor är rika på vitamin C, en av de sällsynta animaliska källorna till detta viktiga vitamin. Det är bra för din hunds hud- och hårhälsa, reparerar och underhåller ben och brosk och hjälper till att stärka deras immunförsvar.
  • Essentiella fettsyror. Musslor innehåller Omega-3 fettsyror och mättat fett, som hjälper till att hålla din hunds päls mjuk och silkeslen och främjar hjärthälsa.
musslor

Kredit: zcw, Shutterstock

Hälsoproblem av musslor

Även om musslor i allmänhet är säkra och fördelaktiga att ge din hund, finns det några bekymmer att vara medveten om.

  • Även om det är sällsynt kan hundar få allergiska reaktioner mot skaldjur. Skaldjursallergier är ganska vanliga hos människor, men de flesta kommer från skaldjurskällor som räkor och krabba.
  • Matförgiftning.Musslor är en del av familjen av musslor, som filtrerar vattnet de lever i. Gifterna de filtrerar hamnar i musslans vävnad, och din hund kan sluta få i sig några av dessa gifter. Denna förgiftning kommer till stor del från gifter som orsakas av en organism som kallas dinoflagellater , som tyvärr inte förstörs vid tillagning. Detta är dock ytterst sällsynt, så länge musslorna kommer från en ansedd källa. Tungmetaller.Det är också mycket sällsynt men möjligt att musslorna du ger din hund kan innehålla tungmetaller. Musslor hämtade från asiatiska vatten har visat sig innehålla tungmetaller som kvicksilver, som är skadliga för din hund i stora mängder.

Det säger sig självt att även om det är säkert för din hund att äta musslor, är skalen utanför gränserna. De kan fastna i din hunds hals och mag-tarmkanalen och potentiellt orsaka allvarlig skada. Vi rekommenderar att endast ge din hunds strikt små mängder och inte varje dag.

Förbereder musslor

Så vi har sett att musslor är både säkra och näringsrika för din hund, men frågan kvarstår: Kommer de ens att äta dem? Detta är naturligtvis till stor del beroende av förberedelser. Musslor har en gummiliknande konsistens som vissa hundar kanske älskar att tugga på men som andra hundar kan hata.

För det första bör musslorna rengöras noggrant och fria från fragment av skal. Musslorna bör helst tillagas väl för att undvika kontaminering. När de är tillagade kan de enkelt blandas i din hunds vanliga mat. Vi rekommenderar inte mer än två eller tre små musslor för en liten hund. Om din hund inte vill äta dem, försök mosa dem i maten för att dölja konsistensen.

kokta musslor

Bild: Pxfuel

Avdelare 3

Slutsats

Musslor är inte bara helt säkra för hundar att äta, men de kan ge enmängder av näringsfördelarför. Essentiella fettsyror omega-3, järn, protein och C-vitamin finns alla i musslor och är mycket näringsrika för din hund. Den bästa aspekten av att mata musslor till din hund är vitamin B12. Musslor är en av de rikastekällor till vitamin B12där ute, ett vitamin som måste erhållas från kostkällor.

Det finns några hälsorisker förknippade med att ge musslor till din hund, men dessa kan till stor del undvikas genom att få dem från en bra källa och inte ge din hund för mycket mat.

Sammanfattningsvis, ja, din hund kan definitivt äta musslor. Inte bara det, utan de är en stor källa till näringstät mat att lägga till din hunds vanliga diet.


Utvald bild: Needpix

Innehåll