Kan hundar äta nötter? Vilka nötter är säkra?

Välj Namnet På HusdjuretDet finns några hundar där ute som kommer att äta nästan vad som helst om de får chansen. (Här tittar du på er labradorer.) Det finns dock vissa saker som de inte borde få munnen på. Men hur är det med nötter? Kan hundar äta nötter?Tja, det här är inte ett så enkelt svar som du kan tro.Tekniskt sett finns det några nötter som hundar kan äta med måtta. Men fler nötter är ohälsosamma – och till och med giftiga – än vad som är bra för dem. Så, som en allmän tumregel, föredrar vi att inte mata våra hundar några nötter alls.

Låt oss utforska anledningarna till varför nötter kan vara farliga, de många olika nötterna som finns där ute och vilka som är säkra för din hund.

Avdelare 1Hur är nötter farliga?

Även om nötter är en bra proteinkälla och ett hälsosamt mellanmål för oss, är de inte samma sak för hundar. De kan vara väldigt ohälsosamma för dem – särskilt i stora mängder.

Nötter är proppfulla av fett och olja. Och även om en del fett är bra för din valp, är hälsosamma fetter redan inkluderade i din hunds föda. Att ge dem extra fett som nötter kan snabbt leda till vissa hälsotillstånd som fetma eller problem med bukspottkörteln.

blandade nötter

Bildkredit: piviso, Pixabay

Förutom fettsituationen kommer nötter täckta av ett hårt skyddande skal. Men de är inte nödvändigtvis tillräckligt tuffa för att stå emot en hunds chomp. Och dessa skal kan vara ännu värre än själva nötterna.Skalkan skära sig lätt och vid förtäring och göra stor skada på din valps matstrupe eller tarm.

Andra nötter kan vara godis eller chokladöverdragna, som båda är mycket giftiga för ditt husdjur. Allt som allt kan nötter vara ganska farliga för hundar.

Nötter som är farliga för din hund

Men vilka nötter är specifikt farliga för din valp? Med så många typer av nötter där ute är det viktigt att förstå vilka som utgör det största hotet mot hundar.

Pistagenötter

Tekniskt talat, pistagenötter själva utgör inte ett alltför stort hot mot din hund. Men de hårda skalen som de finns i är den verkliga faran. Och eftersom dessa nötter är mindre än andra sorter, utgör de en större risk för oavsiktlig sväljning och splittring.

Valnötter

Om skalet på en pistage är farligt eftersom det är för litet,en valnöt är också farligav rakt motsatt anledning. Deras stora skal kan vara extremt sega och svåra att hacka igenom. Men när de väl har slagits igenom krävs det inte mycket för din hund att svälja dessa stora imponerande skärvor. De är mycket mer benägna att orsaka allvarlig skada på din valp än något annat nötskal.

Pekannötter

När det gäller skal är pekannötter inte lika farliga som pistagenötter och valnötter. De tenderar att ha tunna skal som lätt kan krossas för att undvika inre skador. Men det är inte faran med pekannötter. Det är själva muttern som orsakar problem . Jämfört med andra nötter har pekannöten en av de högsta fettprocenterna på gram-för-gram-basis. Och det tar bara några få bitar för att överskrida valpens dagliga rekommenderade fettvärde.

Macadamianötter

Om det finns någon nöt som din hund uttryckligen bör undvika är det macadamianötter. Och det beror på att macadamianötter är giftiga för din hund! Det läskigaste med detta är att forskare inte ens vet varför. Men förgiftning från macadamianötter är ett mycket verkligt och allvarligt tillstånd. Efter att ha intagit macadamianötter kan din hund börja visa symtom som diarré, kräkningar, feber, skakningar eller oförmåga att gå. Om du är rädd för att din valp har ätit någon mängd av dessa nötter, sök veterinärhjälp omedelbart.

sjuk hund som ligger i sängen

Bildkredit: Lindsay Helms, Shutterstock

Avdelare 8

Vilka nötter är säkra för din hund?

Även om de flesta nötter är farliga för din hund, finns det ett par varianter som är relativt säkra för din valp.

Cashewnötter

Cashewnötter är en välsmakande godis för människor, och det finns en god chans att din hund kommer att älska dem också. Och det är inte ett problem om de har en eller två. Men precis som andra nötter är de höga i fett. Så, om du gör detge dem en cashewnöt, håll det mycket begränsat och endast vid ett sällsynt tillfälle.

Jordnötter

Av alla nötter på den här listan, jordnötter är det säkraste alternativet för din hund . Och de är också de enda på den här listan som inte är riktiga galningar. De är tekniskt sett baljväxter, och när de tas bort från sina skal och osaltade kan jordnötter vara ett läckert mellanmål.

Jordnötssmör är också säkert för hundar att äta . Jordnötssmör kan dock vara farligt i stora mängder på grund av det tillsatta sockret.

blandade nötter

Bildkredit: ecogreenlove, Pixabay

Avdelare 3

Nötter i ett nötskal

Fastännötterär en stor källa till protein och fett för oss, bör du nog hålla dem borta från din hund. Samma hälsosamma fetter för oss är detsamma som en mycket ohälsosam situation för din valp. Skalen kan vara lika - om inte mer - farliga. Och låt oss inte glömma macadamianötter. De är giftiga för dem!

Men om du inte vill att din hund ska gå miste om nötig godhet, kommer en matsked jordnötssmör en gång i veckan inte att göra någon skada - försök bara att välja en sort utan socker.


Utvald bildkredit: ExplorerBob, Pixabay

Innehåll