Kan hundar äta räkor? Vad du behöver veta!

Vi får alltid höra fördelarna med att äta mer skaldjur, och fisk har många av samma fördelar för våra hundar som den gör för oss. Framför allt är räkor rika på högkvalitativt protein. De är också en bra källa till omega-3-fettsyror, och de är också fulla av antioxidanter. Denna välsmakande skaldjursgodis är också hög i fett och är ett känt allergen. Det är också en kvävningsrisk och kan hysa bakterier om det inte tillagas på rätt sätt.Även om kokta räkor anses vara relativt säkra för hundar med måtta, bör du inte ge din hund skalet eller svansarna, och du måste se till att den är helt kokt innan den matas. Shih-Tzu, Pomeranian och pudel sitter vid träbord utomhusrestaurang och väntar på att äta en räkor stekt räka_pongmoji_shutterstock

Fördelarna med räkor

Räkor är en medlem av kräftdjursfamiljen. Människor uppmuntras att äta mer mat som denna på grund av dess hälsofördelar. Även hundar kan ha nytta av att äta lite räkor.

räkor pixabay

Kredit: Pongmoji, Shutterstock

I synnerhet kommer din hund att gynnas på följande sätt:
  • Niacin – Vitamin B3 kan hjälpa till att förbättra och skydda din hunds päls och hud . Det används också för att bryta sockerarter och fetter till energi; därför säkerställer det att din hund får mycket energi från maten den äter.
  • Vitamin B12 – Vitamin B12 är väsentligt för din hunds matsmältningssystem och hjälper också till med bra hjärn- och kognitiva funktioner samtidigt som det hjälper till att underhålla din hunds nervsystem. Även om de flesta hundar får tillräckliga nivåer av B12 i kosten, a brist kan vara skadligt för din hunds hälsa.
  • Antioxidanter – Fria radikaler strövar runt i kroppen och försöker para ihop sig med andra elektroner och potentiellt orsaka förödelse på celler, protein och till och med DNA. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler genom att offra sina egna elektroner och lämnar essentiella elektroner för att utföra sina nödvändiga jobb. Räkor är naturligt höga i antioxidanter.
  • Fosfor - Tillsammans med kalcium och protein, detta näringsämne hjälper till att upprätthålla god benstyrka och ser till att lederna är starka och friska: avgörande för din hunds fysiska funktion.
  • Glukosamin – Glukosamin, som kommer från fiskens skal, finns naturligtvis också i själva räkan. Detta hjälper också till att bibehålla lederna och gör att brosket förblir starkt och friskt.
  • Omega 3Fettsyror hjälper hundar i deras hjärna och ögonutveckling , och hjälper också till att skydda sin päls. Räkor har ett högt förhållande mellan omega-3 och omega-6 fettsyror och är en utmärkt källa till detta viktiga näringsämne.

Så, räkor innehåller mycket gott som din hund kan dra nytta av. Räkan i sig är inte giftig för din hund, så länge den har förberetts ordentligt.

Mata inte rå

Rå räkor kan orsaka paralytisk skaldjursförgiftning . Detta kan vara dödligt, men det orsakas oftast när hundar äter råttskaldjurpå stranden. Råa skaldjur kan också innehålla bakterier, inklusive Salmonella, som är skadliga för din hund. Som sådan måste du se till att den har tillagats ordentligt. Även lite underkokta räkor kan leda till sjukdom. Med det sagt, om din hund har ätit en liten mängd råa räkor kommer de förmodligen att vara okej, men du bör övervaka dem och vara beredd att ringa en veterinär om de börjar bli sjuka.

Mata inte skal eller svansar

Även om det generellt anses säkert för hundar att äta räkor, måste du se till att den är helt skalad och att svansarna har tagits bort innan tillagning. Skalet och svansen är hårda och spröda. De är väldigt svåra att tugga och kan lätt fastna i halsen på din hund. Det enda sättet att förhindra denna kvävningsrisk är att helt ta bort dessa sektioner.

Mata inte bearbetade räkor

Processad mat är sällan bra för hundar. Näringsämnena och godheterna har tagits bort under beredningen, och de flesta bearbetade livsmedel innehåller mycket salt och konserveringsmedel. Massor skaldjursrätter innehåller även vitlök och lök som är giftiga för hundar, även i pulverform. Det är bäst att undvika dessa till varje pris när det gäller att ge din valp en godbit.

Cocker Spaniel-valp som äter hundmat

Bildkredit: manfredrichter, Pixabay

Hur man förbereder räkor

Det enklaste sättet att ge din hund räkor är att köpa den tillagad och fryst. Se till att räkorna inte tillagas i någon sås eller med andra ingredienser. Detta gäller särskilt vitlök och lök, som båda är giftiga för hundar och kan göra att de blir allvarligt sjuka.

Alternativt kan du köpa färska räkor, se till att de är helt skalade och deveirade. Koka dem sedan i varmt vatten tills de är rosa och ogenomskinliga.

Hur mycket räkor ska hundar äta?

Det finns ingen bestämd mängd räkor att mata din hund med. Generellt är det bättre att reservera detta som en mycket enstaka godbit, och alltid vara försiktig när det kommer till portionsstorlek. Prova att mata några åt gången. Räkor är ganska rik, så även om din hund inte drabbas av några långsiktiga negativa effekter kan den sluta med magbesvär, vilket inte är bra för dem eller dig.

Alternativ till räkor

Även om det är relativt säkert att mata din hund med räkor, är andra alternativ säkrare, medför färre risker, men erbjuder fortfarande samma möjliga hälsofördelar för din hund:

  • Sardiner är små och billiga. Det finns ingen risk för skal eller klor, och de är en stor källa till protein och omega-3-fettsyror.
  • Lax används ofta i recept för hundmat. Servera den kokt och ta bort benen.
  • Grönläppade musslor finns i vissa premiumfoder eftersom de inte bara innehåller mycket fettsyror utan även glykosaminoglykaner och deras antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att minska smärtan hos artritiska hundar.
Avdelare 5

Bildkredit: Switlana Sonyashna, Shutterstock

Är räkor säkert för hundar?

Räkor är säkert för hundar, men det finns risker. Som sådan kan det vara en bra idé att undvika att mata dessa och andra skaldjur och kräftdjur om du har någon anledning att tro att de kan utsätta din valp för att må illa. Liknande och säkrare alternativ inkluderarlaxoch grönläppade musslor. Om du matar din hund med räkor, se till att du har tagit bort skalet och klorna, att maten är genomkokt och att du inte matar dem för mycket åt gången.


Utvald bildkredit: Shutterbug75, Pixabay

Innehåll