Kan hundar äta rå kyckling? Är rå kyckling bra för hundar?

Hundar älskar kyckling. Det finns en anledning till att fåglarna är den vanligaste ingrediensen i kommersiell hundmat, eftersom de är läckra och fulla av viktiga aminosyror. Du kanske undrar om det är säkert för din hund att äta kyckling innan den har tillagats.Svaret är - kanske. Detta är en källa till viss tvist bland många experter, eftersom vissa säger att det är helt okej, medan andra varnar för salmonellarisker. Det mest korrekta svaret tycks vara att oavsett rå kycklingens säkerhet är tillagning av köttet klart det bättre alternativet.

Om du vill lära dig mer om argumenten bakom denna rasande debatt, guidar guiden nedan dig igenom allt du behöver veta.

Avdelare 8

Är rå kyckling säkert för hundar?

Förespråkarna för rå kyckling säger: Självklart är rå kyckling säkert för hundar! Det är så de skulle äta kyckling om de var i det vilda!Även om detta är sant, så löser det också problemet. När allt kommer omkring gör vilda hundar alla möjliga saker som inte är i deras hälsas bästa.

Faktum är att om du matar din hund med rå kyckling ökar risken att den får salmonellaförgiftning, en potentiellt dödlig bakterieinfektion orsakas av mikrober i okokt kyckling.

Salmonellaförgiftning är dock ganska sällsynt hos hundar och katter. Dess du vem borde vara orolig för det, eftersom många hundar kan sprida bakterierna till sina människor utan att någonsin visa symtom själva.

Även om risken kan vara liten, är den nästan obefintlig om du lagar kycklingen ordentligt, så det finns ingen anledning att ta chansen.

Golden Retriever äter en chicken_phil stev_shutterstock

Bildkredit: Phil Stev, Shutterstock

Varför är hundar inte mottagliga för salmonellaförgiftning?

Först hundar burk lider av salmonellaförgiftning och dör till och med av det. Det är bara mycket mindre vanligt än det är hos människor.

En del av anledningen är att hundar har en mycket kortare matsmältningskanal än vad vi har. Detta gör att de kan pressa maten genom sitt system mycket snabbare, och det ger bakterierna mindre tid att få fotfäste i tarmen.

Hundar har också utvecklats till att äta rått kött, medan vi har gått ifrån det. Deras immunförsvar klarar bättre av att bekämpa livsmedelsburna infektioner, och deras kroppar behöver mer av de näringsämnen som finns i inre organ och ben än vår.

Som sagt, anta inte bara att din hund kommer att må bra. Håll utkik efter symtomen på salmonellainfektion, som inkluderar:

  • Diarré som är full av blod eller slem
  • Letargi
  • Feber
  • Kräkningar
  • Minskad aptit
  • Överdriven salivutsöndring

Finns det några fördelar med att mata din hund med rå kyckling?

Det beror på vad du jämför med. Om du jämför det med bearbetad, förkokt kyckling som ofta säljs i konserver, ja, det finns några fördelar med att mata din hund med rå kyckling.

Rå kyckling är nästan ingenting annat än rent protein. Det finns inga tillsatta kolhydrater, kemikalier eller konserveringsmedel, så din hund får oförfalskad näring. Men de kan fortfarande få i sig den näringen om du lagar kycklingen innan servering.

Men det finns ett område där rå kyckling har kanten: benen. Kokta kycklingben är extremt farliga för hundar, eftersom tillagningsprocessen gör dem spröda och benägna att splittras. De kan sedan fastna i din hunds matsmältningskanal och potentiellt genomborra ömtåliga organ längs vägen.

Rå ben , å andra sidan, är fulla av viktiga näringsämnen och är mycket mindre benägna att splittras. Den näringsmässiga fördelen med att mata din hund med råa kycklingben kan uppvägas av salmonellarisken, men det är ett beslut som du måste ta själv.

border collie med rå kyckling

Bildkredit: Dvorakova Veronika, Shutterstock

Hur ska jag servera min hund rå kyckling?

Många raw food-förespråkare använder regelbundet rå kyckling i sina recept. De kan skära upp kycklingbröst i tärningar och slänga det i en skål med grönsaker, eller så kan de kasta sin hund med en kycklinghals eller till och med en hel benfjärdedel.

Du kan också torka av kycklingen och servera den som en ryckig godis . Detta dödar ofta bakterier också, vilket gör det till ett av de säkrare sätten att servera rått kött till din hund.

Det är viktigt att inse att medan kyckling kan fungera som ryggraden i din hundens råa kost , det är otillräckligt i sig. Din valp kommer att behöva näringsämnen från andra källor också, och du bör rådfråga din veterinär om du är osäker på hur du ska tillhandahålla dem.

Tänk också på hur du hanterar den råa kycklingen. Kom ihåg att du är mycket mer mottaglig för salmonellaförgiftning än din hund är, så tvätta händerna efter att ha hanterat kycklingen och se till att noggrant rengöra alla bänkutrymmen som kycklingen kommer i kontakt med.

Finns det några hundar som inte borde äta rå kyckling?

Ja. Om din hund har ett nedsatt immunförsvar kan den vara mer mottaglig för salmonellainfektion. Som ett resultat bör du aldrig servera dem rå kyckling.

Många äldre hundar faller inom denna kategori, så var försiktig med att byta din äldre valp till en rådiet. Du är förmodligen bättre av att hålla dem på en diet som de är bekanta med, om du inte har ett tydligt medicinskt skäl för att göra förändringen.

Avdelare 5

Vad är domen? Kan hundar äta rå kyckling?

Det finns starka argument att framföra på båda sidor av debatten om rå kyckling, så i slutändan är det upp till dig att avgöra om det är värt risken. Din hund kommer säkert att älska det, och de kommer att få några viktiga näringsämnen ur det, men det riskerar att drabbas av en allvarlig bakterieinfektion.

Det kanske inte finns ett rätt svar på den här frågan, men det är värt att notera att kokt kyckling har de flesta fördelarna med råvarorna utan några av nackdelarna.

Den goda nyheten är att din hund inte bryr sig på något sätt. De kommer bara att vara glad att de fick kyckling , oavsett vilken form den har.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll