Kan hundar äta råa ägg? Är Raw Egg säkert för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretOm du har tittat på några hundmatsrecept på sistone har du säkert märkt att många av dem innehåller ägg . Det finns ägg i våtfoder, torrfoder och alla möjliga andra formler. Vad många hundägare dock inte vet är om råa ägg är okej för din valp att äta. Det korta svaret på denna fråga är nej. Du bör aldrig mata ditt husdjur med råa ägg.I artikeln nedan kommer vi att ge dig svaret på varför det inte är bra för din hund, plus mer information om ingrediensen.Avdelare 8

Ska du ge din hund råa ägg?

Nej, du ska aldrig mata ditt husdjur r aw ägg . De kan orsaka flera olika problem som vi kommer att beskriva nedan.

    Salmonella: Salmonellaförgiftning är en av de vanligaste typerna av sjukdomar som är förknippade med att äta råa ägg . Det orsakas av bakterierna som växer inuti ägget och kan orsaka att din hund får orolig mage, diarré, kräkningar, smärta i buken och feber. Inte bara det, men du är också i riskzonen för denna sjukdom genom att bara mata din hund med råa ägg. Biotinbrist:Biotin är ett viktigt vitamin i din hunds diet. Det är en del av B-Complex-familjen och främjar frisk hud, päls, immunförsvar och matsmältningskanalen. Att ge din hund för mycket rå äggvita kan orsaka en biotinbrist eftersom det innehåller ett enzym som blockerar B-komplexet från att absorberas i ditt husdjurs system.

Varför är vissa ägg bra för din hund?

Även om råa ägg inte är bra för din hund, när de är det kokta kan de vara ganska fördelaktiga . Ägg innehåller mycket protein. Faktum är att de är en av de renaste typerna av protein som din hund kan ha. Många livsmedel förlorar mycket av sina näringsämnen efter att de har tillagats, men återigen, det är här ägg skiljer sig eftersom de inte förlorar sin näring efter att de har värmts upp.Förutom protein är många andra viktiga vitaminer och mineraler i ägg fördelaktiga för din valps kost.

    Linolsyra:Detta näringsämne är en essentiell aminosyra som hjälper till att främja frisk hud, päls och päls. Vitamin A:Vitamin A är ett annat viktigt ämne i ägg som är bra för ditt husdjurs allmänna hälsa. Det kommer inte bara att hjälpa till med deras hud och päls, utan det kommer också att främja ett hälsosamt immunsystem. Matsmältningssystemet:Ägg är kända för att vara bra för hundar med känsliga magar. Du kan mata kokta ägg till din kompis om de har någon typ av orolig mage för att hålla dem matade samtidigt som de inte orsakar några ytterligare problem.

    Järn: Järn är viktigt för din hund eftersom det transporterar syre till deras blodomlopp. Låg järnbrist kan göra att ditt husdjur blir anemiskt . Folat:Även känd som folsyra, detta är viktigt för din hund för deras immunhälsa och deras cellmembran. Riboflavin:Riboflavin är en av de ingredienser som låter dåligt men är bra. Det är så din hund drar proteinet från maten den äter. Selen:Detta är en antioxidant som också är viktig för deras allmänna hälsa, såväl som för ditt husdjurs immunförsvar.

Som nämnts är protein den främsta ingrediensen som är viktig för ditt husdjur. Hundar behöver detta näringsämne för att förbli energiska och starka. En frisk hund kommer att ha väldigt lite fett på kroppen. De består till största delen av muskler, och de behöver proteinet för att stödja sin kropp.

rått ägg

Hur är det med kolesterol?

När det kommer till ägg tänker de flesta av oss automatiskt på höga kolesterolnivåer eftersom det är vad det orsakar hos människor. När det kommer till din hund behöver du dock inte oroa dig för deras kolesterolnivå.

Kolesterol fungerar inte på samma sätt i ditt husdjurs kropp som det gör i vår. De kommer inte att få några av de biverkningar som är vanliga för människor. Det du vill oroa dig för är det tillsatta fettet och de kalorier som ditt husdjur kommer att konsumera om de äter för många ägg, även om vi kommer att gå igenom detta mer senare.

…Och äggskal?

Äggskal är helt säkra för din hund att äta. Med det sagt, du hittar vanligtvis inte skal i mycket hundmat som köps i butik. Om du gör din egen hemma kan du lägga till skalen på din ingredienslista. Skal innehåller vitaminer och mineraler som kalcium och fosfor. Båda dessa näringsämnen kommer att hjälpa din hunds allmänna välbefinnande, särskilt med deras ben, tänder, hud och päls.

Om du vill lägga till äggskal till ditt husdjurs diet måste de malas upp till ett pulver. Annars kan skalen orsaka repor och skärsår i ditt husdjurs mun och hals. De flesta husdjursföräldrar som gör sin hunds chow från grunden bryr sig inte, men eftersom näringsämnena vanligtvis finns i andra ingredienser ändå.

Avdelare 2

Hur du matar din hund med ägg

Förutom råa kan du mata din hund med ägg i många olika former. De kan vara hårdkokta, förvrängda, pocherade, med solsidan uppåt eller vad du och din valp föredrar. De kan också läggas till deras måltider, snacks, godsaker och alla andra typer av mat som ditt husdjur tycker om.

Du kan också mata din hund med ägg som inte är blandade med deras vanliga mat. Du kan bokstavligen steka upp ett par och servera dem på en tallrik om du vill. Som sagt, du bör vara försiktig med vad du använder för att tillaga dem. Smör, oljor och andra matlagningshjälpmedel kan innehålla mycket fett och andra oönskade foderingredienser för husdjur. Detta kan inte bara orsaka fetma hos din hund, utan det kan också orsaka andra magproblem.

Varför du bör vara försiktig med ägg

Även om det finns mycket positivt med att mata dina hundägg, finns det några nackdelar som du också bör överväga. Till exempel kan ägg innehålla mycket fett som kan göra att ditt husdjur blir överviktigt eller fetma.

Övermatning av din hund med någon typ av mat kan göra att den blir överviktig och inaktiv. Du måste behandla ägg som alla andra måltider och använda diskretion. De flesta hundar klarar sig bra av att ha ett ägg om dagen, men det kan variera beroende på ditt husdjurs vikt och storlek.

Det är din valps mat som inte redan innehåller denna ingrediens, ett bra sätt att ge dem lite hälsosamt protein är att ge det som en godbit. Tänk bara på att ett ägg innehåller cirka 70 kalorier. Din hund bör få i sig 30 kalorier per kilo kroppsvikt per dag för att behålla en hälsosam vikt. Om du bestämmer dig för att ge ditt husdjur ett ägg som en godbit, se bara till att det inte motsvarar mer än 10 % av deras dagliga kaloriintag.

En golden retrieverhund som bakar med ägg

Bildkredit: MPH Photos, Shutterstock

Andra detaljer att överväga

Ovanstående för- och nackdelar gav dig en ganska grundläggande bild av de positiva fördelarna med att mata din hund med ägg, och varför du bör undvika att ge dem detta foder i sin råa form. Med detta sagt finns det några andra diverse detaljer som du bör vara medveten om som vi kommer att beröra nedan.

Blandade meddelanden

Det finns många åsikter om huruvida råa ägg är lämpliga för din valp att äta. Många människor hävdar att eftersom vilda hundar äter råa ägg, borde de vara okej för ditt husdjur. Tänk dock på att tama djur har (med tiden) blivit mindre immuna mot bakterier och andra problem som vilda hundar lättare kan bekämpa.

Till exempel kan råa ägg innehålla salmonella som är en bakterie som växer inuti ägget. Även om vissa hundar kan bekämpa denna infektion och inte kommer att visa några tecken på sjukdom, är det fortfarande en risk som många djurägare inte är villiga att ta. Detta gäller även för biotinbrist. Enzymet i ägget som orsakar detta problem finns i äggvitan. Äggulor innehåller mycket biotiner som vanligtvis utgör skillnaden, men det är fortfarande en risk.

Det är också värt att notera att både AAFCO och den AKC rekommenderar inte att du matar ditt husdjur med råa ägg.

Inköp av ägg

Om du är sugen på att mata din hund med råa ägg bör du vara försiktig med var du köper maten. För att minska risken för salmonella och andra bakterieinfektioner bör du satsa på ekologiska och frigående ägg. Leverantörer som använder hormoner och andra kemikalier i sitt hönsfoder kan skapa ohälsosamma ämnen i äggen.

Om möjligt bör du också försöka köpa dina ägg från en lokal ekologisk bonde. Massföretag som producerar frigående ägg sprayas vanligtvis med en kemikalie som gör att de verkar glänsande. Om du bor i ett område där du kan besöka en lokal gård, eller om det finns en bondemarknad nära dig, är det bäst att köpa dem där.

avdelare 9

Slutsats

Vi hoppas att ovanstående recension om råa ägg har gett dig en tankeställare - så att säga. Vi rekommenderar generellt att du inte matar din valp med råa ägg eftersom de medför risk för vissa hälsokonsekvenser. Dessa problem kan vara mindre sannolikt att hända, men de är allvarliga nog att risken helt enkelt inte är värt det. Å andra sidan, mata din hundproteinrika kokta äggär ett bra sätt att komplettera din hunds kost. Fastän vi rekommenderar inte ägg som deras huvudsakliga proteinkälla , att ge din hund ett äggröra då och då är en fantastisk behandling.


Utvald bildkredit: Pixabay; Angele J, Pexels

Innehåll