Kan hundar äta ris? Är ris säkert för hundar?

Välj Namnet På HusdjuretDet korta svaret om huruvida hundar kan – eller bör – äta ris är ja, men med några varningar . Om man tittar på ingredienserna i många kommersiell hundmat, du hittar ofta ris eller rismjöl som en kolhydratkälla. Det är också en viktig del av receptbelagda dieter , speciellt för husdjur med matsmältningsproblem eller allergier. hund äter risFördelarna med ris

Kan hundar äta ris

Bildkredit: Khamduang NGEUNTHEPPHADA, ShutterstockDin veterinär kan föreslå att du ger din hund ris om han har haft en GI-besvär. Det är viktigt att det är det bland och förberedd med vatten och inget annat. Maten är lättsmält och stör inte din hunds känsliga system. Det är ett utmärkt sätt att överföra honom tillbaka till fast föda efter att ha undanhållit det medan han återhämtar sig.Du måste dock använda vit ris istället för brun . Det kan tyckas kontraintuitivt från ennäringsperspektiv. Trots allt,brunt rishar komplexa kolhydrater och mer vitaminer och mineraler eftersom det har minimal bearbetning. Tyvärr är det problemet om du ger det för att hjälpa till att lugna din valps mage.

Tänk på vad du vill äta eller dricka efter att du blivit sjuk. Mat som intetsägande ris och kycklingbuljong kommer att låta bra och gå ner mycket bättre än en fet hamburgare. Det är samma sak med ditt husdjur.Näringsvärde av ris

Hundraser som är bra på att jaga råttor och möss

Huvudkomponenten i vitt ris är dess kolhydratinnehåll vid 90 procent per 1 kopp servering . Proteiner kommer in på 8 procent. Den har en anständig uppsättning av essentiella aminosyror, byggstenarna i proteiner. Dessa är de som din hunds diet måste tillhandahålla eftersom hans kropp inte kan producera. Det är samma sak med människor.

vitt ris har också en hel del annat livsviktiga näringsämnen . Sammantaget är det inte den värsta maten du kan ge din hund medan den återhämtar sig. Men vi måste också ta upp en annan kritisk varning om det som kan vända frågan om huruvida det är okej att ge till ditt husdjur.

Glykemiskt index och blodsockerrespons

Glukos eller blodsocker är en lättsmält energiform för alla organismer. Bukspottkörteln, med sin frisättning av insulin, reglerar mängden i blodomloppet. Detta organ reagerar på mängden socker som kommer in i matsmältningssystemet. Naturligtvis genererar inte alla livsmedel samma reaktion. Tänk på hur du känner dig efter en biffmiddag. Det första du förmodligen vill göra är grönsaker i soffan.

Din hund delar dina känslor.

Andra livsmedel frigör sin glukos snabbt eftersom de är lättsmälta. Det är bra om du behöver en snabb hämtning, men inte så mycket om du är en diabetiker hund . Sättet som denna process för frisättning av glukos mäts är genom matens eller dryckens glykemiska index. Det glykemiska indexet för bordssocker är baslinjen vid 100. Följaktligen, ju högre siffran är, desto snabbast kommer den in i blodomloppet.

Vitt ris är relativt hög på 73, plus eller minus 4 .

Det kan innebära problem för ett husdjur med diabetes. Det är därför det är absolut nödvändigt kontakta din veterinär innan du ger din hund vitt ris eller andra livsmedel med ett högt glykemiskt index . Genom att följa en viss diet kan han ordinera rätt dos av din valps medicin. En plötslig förändring kan allvarligt påverka din hunds blodsockernivå.

Vad mer behöver du veta om att ge din hund vitt ris?

Som vi nämnde tidigare är det bäst att förbereda det intetsägande. Plötsliga förändringar i din valps kost kan störa hans mage och leda till GI-besvär. Vi föreslår att du följer den allmänna tumregeln att bara introducera små portioner av något nytt. Din hund kommer också att ha lättare att hantera det om du sköljer riset tills vattnet är klart. Det tar bort överskottet av stärkelse som också kan utlösa en reaktion.

Det andra du måste förstå är att vitt ris inte är ett komplett protein. Det levererar inte Allt de essentiella aminosyrorna din valp behöver. Det är därför det är en ingrediens i livsmedel och inte en ersättning för en kommersiell kost .

Slutgiltiga tankar

Frågan om du kan mata din hund med ris kommer med vissa villkor. Vitt ris är helst så länge din hund inte har diabetes. Effekterna på hans blodsocker gör det till en riskabel praxis. Om du är osäker, fråga din veterinär om råd. För enstaka GI-besvär är det vanligtvis ett utmärkt sätt att klara stormen.


Utvald bildkredit: ImageParty, Pixabay

Innehåll