Kan hundar äta salt? Är salt säkert för hundar?

Visste du att salta snacks är en av de vanligaste maten människor ger till sina hundar? Chips, kringlor och andra läckra föremål verkar vara lätta att lämna över till våra pälsbebisar. Har du någonsin slutat tänka på om salt är bra för dem? När vi tänk på salt, det är vanligtvis med guilty pleasure eftersom våra sinnen går rätt till varma och välsmakande pommes frites.Även om du inte har ett mildt yngelberoende vet du förmodligen att för mycket salt inte är bra för dig. Så, hur är det med våra hundvänner? Är det bra för dem? Dåligt för dem? Påverkar det dem som det gör oss? Det korta svaret är ja, salt är säkert för din hund att äta . Faktum är att de behöver salt i kosten för att överleva. Kan hundar äta salt

Är salt säkert för hundar att äta?

Natrium spelar en viktig roll i din hunds vätskenivåer och balans. För nu måste du veta att din hund behöver salt i sin dagliga kost, men det är lika viktigt att komma ihåg att för mycket salt kan vara dödlig. Det är här mycket förvirring och desinformation spelar in. Till exempel, om du läser andra liknande artiklar om livsmedel somjordnötter, bacon ellerrödbetor, du kommer med största sannolikhet att läsa något i stil med...

Se till att nötterna är osaltade!

När du ständigt ser varningar som denna kan det få dig att tro att salt är dåligt och bör undvikas, men så är inte fallet. Låt oss titta närmare på varför hundar behöver natrium i kosten och hur mycket de borde få i sig med varje måltid.kan hundar äta salt?

Hur mycket salt behöver hundar?

Som vi nämnde behöver hundar salt i sin diet för att överleva och vara friska. Varför? Salt är en elektrolyt (vilket är den medicinska termen för salt). När din valp äter kommer salt in i blodomloppet och förvandlas till joner. Dessa joner reglerar sedan olika kroppsfunktioner som vätskenivåer, blodtryck, blodvolym, överföring av nervimpulser, matsmältningsimpulser och mycket mer.

En annan viktig anmärkning att komma ihåg är att det finns flera olika elektrolyter som din kropp behöver. Salt, som är gjort av natrium och klorid, utgör två av dem. Detta är viktigt när du tittar på hundfoderetiketter eftersom du kommer att vilja kontrollera nivåerna av båda saltingredienserna.

I genomsnitt, hundar behöver 0,06% natrium och 0,09% klorid med varje måltid. Tyvärr är det inte så lätt som det låter att kontrollera en påse med hundmat för dessa nivåer. Först och främst kan salt listas som:

  • Natriumklorid: Tillagd för att uppfylla näringsriktlinjerna.
  • Natriumtripolyfosfat: Tillsatt för att ge mattextur.
  • Natriumnitrit: Läggs till för att bevara färgen.

Som du kan se är inte allt salt faktiskt hälsosamt i hundmat, men det är en annan historia. För nu: salthalten i hundfoder kan vara knepig att titta på, men det finns några riktlinjer :

För det andra riktlinjer för hundsalt kan konsumtionen vara förvirrande. Det officiella lägsta dagliga behovet är 5 mg per kilo kroppsvikt, men National Research Council (NRC) ökade det till 13,3 mg/kg per kroppsvikt för att kompensera för natrium som inte absorberas ordentligt i din hunds system. Detta är lika med 0,2g/1 000 kcal per dag.

Att kontrollera dessa mängder på din hundmatsetikett är svårare än det låter. Beroende på deras formel kan hur märken mäter natriumnivåerna variera. Som referens bör varumärket ha mellan 0,5g/1 000 och 2,5g/1 000 kcal per dag (detta är cirka 2-10g/kg torrsubstans) för att det ska vara inom hälsosamma gränser.

Vad händer när de inte får i sig tillräckligt med salt?

När din valp inte får i sig tillräckligt med salt i kosten påverkar det många av kroppens funktioner. Inte bara det, utan det kan också orsaka andra allvarliga hälsoproblem. hyponatremi är det vanligaste tillståndet som går tillsammans med natriumkloridbrist.

Detta kan inträffa hos din hund om den inte äter tillräckligt med salt, men det kan också hända naturligt om den lider av en obalans som hindrar dem från att absorbera natrium i kroppen. Ta en titt på tecken och symtom på att ditt husdjur kan uppleva detta tillstånd:

    Letargi Kräkningar Mindre alert Anfall Aptitlöshet Desorientering Svaghet i muskler

Om du märker dessa tecken är det viktigt att du omedelbart kontaktar din veterinär eller en akutmottagning för hjälp. Detta kan vara ett livshotande tillstånd som kräver professionell hjälp för att bota.

Så, hur mycket salt kan hundar ha?

Vi vet, vi svarade inte exakt på den här frågan ovan. Här är den magra. Så länge du utfodrar ditt husdjur med näringsrikt hundmat som produceras av ett välrenommerat märke, borde de inte behöva något extra salt i sin diet. Det som ges till dem genom deras våta eller torra mat är tillräckligt för att hålla dem friska.

En sak att notera är dock att du vill ta hänsyn till andra saker som ditt husdjur kan äta som deras godsaker. Godsaker kan vara högre i salt och andra ingredienser som inte är hälsosamma som socker. Dessutom innehåller konserver eller blötmat högre salt än torr. För mycket natrium kan vara lika skadligt, om inte mer, för ditt husdjur än för lite...

Kan hundar äta salt

Hälsoriskerna med för mycket salt

Nu när du vet hur mycket salt din hund behöver, vad som händer om den inte får i sig tillräckligt och varför den behöver det, vill vi prata om varför för mycket salt är också en dålig sak. I avsnittet ovan nämnde vi att den maximala nivån av natrium som ditt husdjur bör konsumera är 15 mg/kg per dag. Låt oss bara säga att de inte kan ha mer än 1,5 gram per kilo kroppsvikt.

Det här är absolut maximal, och de borde komma långt under denna nivå. En av de allvarligaste problemen med att konsumera för mycket salt är saltförgiftning. Som vi nämnde är det mest sannolikt att din valp får allt de behöver från sina dagliga måltider. Därför, om de skulle hamna i en chipspåse, kan det få dem att skjuta i höjden över gränsen.

Vad är saltförgiftning?

Saltförgiftning inträffar när ditt husdjur har konsumerat för mycket natrium. Detta händer från att äta för mycket mat med salt, dricka havsvatten eller komma in i andra saker som de inte ska (bland annat). Oavsett vilket är detta ett allvarligt tillstånd som måste behandlas omedelbart. Om det är tillräckligt allvarligt kan det vara dödligt.

Det finns många tecken på denna sjukdom, från svår till mild. Ta en titt på symptomen på saltförgiftning:

    Kräkningar Letargi Förbluffande Diarre Överdriven törst Skakningar Anfall Vätskeretention Regelbunden urination Äta Förvirring Feber huvudvärk Aptitlöshet Andnöd Svullnad i tungan Muskelryckningar Magont

När din valp har fått för mycket salt dricker den vatten för att bekämpa problemet. Liksom oss kommer salt att göra din hund törstig. Det är kroppens naturliga reaktion när det finns en topp i denna elektrolyt. Salttoxicitet uppstår när ditt husdjur inte har tillgång till vatten, eller de har konsumerat en stor mängd natrium.

När någon av dessa scenarier händer, tar kroppen att hitta vatten i sina egna händer. Oavsett om de inte kan dricka någon H20 eller om det finns för mycket natrium i deras system, kommer din hunds celler att släppa ut sitt eget vatten för att balansera ut spiken. Som svar börjar hjärnans celler dö av uttorkning.

Vad ska man göra om din hund har för mycket salt?

Det första du vill göra är att ge din valp vatten. Ring sedan din veterinär, akutmottagning för djur eller giftkontroll direkt. Om toxiciteten har gått för långt, kommer de att behöva läkarvård för att bli bättre, eller det kan vara dödligt. En veterinär är det enda sättet att veta hur allvarligt problemet har blivit.

Vanligtvis kommer din veterinär att göra en övergripande kontroll av din hund samtidigt som du får information från dig som deras ålder, kost, hälsa och vad som orsakade saltöverdosen. De kommer att administrera en IV för vätskor, ge syre och ge dem elektrolyter. Saltnivån kan inte heller sänkas för snabbt. Om det gör det kan det orsaka hjärtinfarkt eller svullnad i hjärnan.

I de flesta fall kommer ditt husdjur att administreras till sjukhuset och hållas i minst 24 timmar för observation. Efter det kan du ta hem dem med instruktioner om hur du får dem på fötter igen.

Hur man undviker saltförgiftning

Det bästa sättet att undvika att detta händer din hund är genom att inte ge dem salta bordsrester och förse dem med mycket vatten hela tiden. Tyvärr finns det dock många andra sätt som din valp kan få en saltattack som du bör notera. Till exempel vill du hålla dem borta från hushållsprodukter de kan äta, som:

    Bergsalt Lekdeg Lavemang Saltlösning Paintballs Saltkar jag är pil

Allt annat runt hemmet som har mycket natrium bör hållas utom räckhåll. Förutom det vill du övervaka din hund på stranden. Hundar inser inte alltid vad de dricker när de är törstiga. Det är viktigt att se till att de inte konsumerar havsvatten.

Som vi pratade om ovan vill du också kontrollera din hundmats etiketter och behandla etiketter för natriumhalt. Förutom salthalten bör du leta efter formuleringar som AAFCO:s riktlinjer , eftersom de bestämmer kostbehoven hos våra husdjur.

Slutligen, se till att det inte finns något hinder för din valp att få rent vatten. Se till att fylla deras skål med färskt vatten regelbundet. Om ditt husdjur har ett hundhus utanför, se till att vattnet inte fryser. Du vill också kontrollera automatiska vattenautomater ofta för att se till att de fungerar korrekt. Vad mer, om du ska vara borta under en längre period, lämna toalettsitsen uppe - inte aptitretande för oss, men det kan rädda deras liv!

Slutsats

När det kommer till salt måste du gå en fin linje mellan vad din hund behöver för att överleva och vad som potentiellt kan göra den sjuk. Som en allmän regel är det bättre att inte ge din valpnågon salt mänsklig mat. Se till att de har tillgång till rent vatten hela tiden och förvara alla hushållsartiklar som innehåller mycket natrium utom räckhåll.

Sammantaget, ja, din hund kan ha salt. Bara inte för mycket! Vi hoppas att informationen ovan har gett dig alla svar du behöver för att fatta ett bra beslut för ditt husdjurs hälsa. Ändå, om du har frågor eller funderingar om din hunds saltintag, bör du kontakta din veterinär. De kan ge detaljerad information om vad just ditt husdjur behöver för att leva ett starkt och hälsosamt liv.

Innehåll