Kan hundar äta smör? Vad du behöver veta!

kan hundar äta smör?

Smör har varit ett ämne för het debatt i mänsklig kost i flera år, med forskare och nutritionister som verkar inte kan komma överens om det är helt bra för dig eller dåligt för dig.

Även om svaret troligen är någonstans mitt i dessa två ytterligheter, är en sak säker: smör är en basingrediens i många klassiska recept. Och om du älskar att dela dina måltider med din hund, kanske du undrar om det är en bra idé att mata dem med måltider tillagade med smör.

Kort sagt: hundar KAN tekniskt sett äta smör, eftersom det inte är giftigt för dem. Det är dock inte ett bra matalternativ för din hund.

För ett fullständigare svar, läs vidare för att upptäcka riktlinjer för hur mycket smör din hund säkert kan äta, såväl som potentiella faror med smörkonsumtion - och varför det kanske inte är en bra idé att mata din hund med det regelbundet. Kan hundar äta smör

Smörnäring och roliga fakta

Tillverkat av fett- och proteinkomponenterna i mjölk eller grädde är smör halvfast vid rumstemperatur och innehåller upp till 80 % smörfett. Det är en basingrediens i många bakverk, vide, och sauterar, och har producerats i hundratals år av varje samhälle som föder upp boskap.

Kan hundar äta smör

Ursprungligen tillverkad genom att kärna mjölk eller grädde under längre perioder, var smör en gång en lätt fermenterad produkt som kunde göras under flera dagar. Moderna metoder använder pastörisering för att ta bort patogena bakterier och mikrober, och tillsätter ofta salt som både smaksättare och konserveringsmedel.

Smörets kalorimängd är bestående av 99% fett, med knappa 1% protein. I en portion på 100 gram kommer nästan 50 gram att vara mättade fetter, som vanligtvis anses vara ohälsosam om det konsumeras i stora mängder.

Hälsofördelar med smör för hundar

Består nästan helt av fett, är smör säkert för hundar? Tja, smör erbjuder i princip inga hälsofördelar för hundar. Vissa naturligt odlade smör är högre i vitamin A och vitamin B12, men dessa näringsämnen finns lätt att hitta i andra, hälsosammare foder för din hund.

    Relaterad läsning: Bästa hund multivitaminer

Kan smör vara dåligt för hundar?

I allt mer än mycket små mängder kommer smör nästan definitivt att vara skadligt för din hund. Dess höga kaloritäthet gör det till en lätt bidragande orsak till viktökning och hundfetma, och de flesta butikssmör innehåller nästan ingenting i vägen för vitaminer eller mineraler.

Kan hundar äta smör

Dessutom är de flesta hundar laktosintolerant — vilket betyder att de inte kanatt smälta ordentligtmjölkprodukter, inklusive smör. Om din hund äter smör utan din tillåtelse, eller om du läser detta för att din hund åt smör, övervaka dem noga för tecken på matsmältningsbesvär, uppblåsthet, gas , eller diarre ; om dessa är allvarliga bör du ta din hund till veterinären omedelbart.

Hur mycket smör kan din hund äta?

Trots dess potentiella hälsorisker attraheras många hundar naturligt av smörets smak och rikedom. Håll alltid smör täckt och utom räckhåll för din hund, eftersom mer busiga hundar har varit kända för att äta av hela smörstavar som finns kvar på frukostbordet.

Som vi har nämnt har smör mycket fett och innehåller 12 gram fett i en matsked! En medelstor hund som väger runt 30 pund behöver ungefär samma gram fett per dag för attupprätthålla en hälsosam kost. Detta innebär att du bara bjuder på en liten klick smör skulle lätt sätta din valp över kanten vad gäller daglig fetthalt. Det är därför smör är bäst att lämna som en tillfällig och mycket noggrant portionerad goding.

Typer av smör som din hund kan äta

Titta på de svalare hyllorna i de flesta livsmedelsbutiker, och du hittar två huvudsakligasorter av smör: saltad och osaltad. Saltat smör tillför alldeles för mycket natrium till din hunds diet, vilket gör osaltat smör till ett mycket säkrare alternativ för din hund.

När det är tillgängligt har naturligt odlat smör en större mängd fler vitaminer och mineraler, vilket gör det till ett bättre val för dig och din hunds hälsa.

Sista tankar om att mata din hund med smör

Så, är smör säkert för hundar, eller är det dåligt för hundar? Smör ger inga väsentliga näringsämnen för din hund och kan allvarligt irritera deras matsmältningssystem samt predisponera dem för viktökning. Det är inte ett bra valmata din hundregelbundet men kommer inte att utgöra någon omedelbar fara för deras hälsa om de äts. Om du är inställd på att laga mat åt dig själv och din hund tillsammans, övervägbyta till en hälsosammare oljasom extra virgin olivolja.


Utvald bildkredit: rodeopix, Pixabay

Innehåll