Kan hundar äta tilapia? Är Tilapia säkert för hundar?

Tilapia är säker för hundar att äta . Faktum är att tilapia kan vara en hälsosam behandling för din hundvän.Det finns dock flera faktorer som styr hur du ska mata denna läckra vita fisk till din valp. Till exempel, att låta din hund äta rå fisk eller fisk med benen fortfarande intakta är faktiskt ganska farligt.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur små portioner tilapia kan gynna din hunds hälsa, förutom hur du säkert kan mata fisk till din hund.

Avdelare 8

Hälsofördelar med Tilapia för hundar

Magert protein

Fisk i allmänhet är en utmärkt källa till magert protein för hundar. För många valpar stör det fetare köttet magen eller bidrar till viktökning, men med tilapia behöver du inte oroa dig. Ren, kvalitetsfisk hjälper din hund att växa upp stark och kapabel och ge energi till deras aktiva liv.Fettsyror

Tilapia är fullproppad med hälsosamma fettsyror, särskilt omega-3. Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper och kan stödja hundens kardiovaskulära system, leder, hjärnor, hud och päls. Fettsyror är ett mycket fördelaktigt tillskott som får hundar att springa, leka och se bra ut!

hund i vatten som äter fisk

Bildkredit: Natalia Fedosova, Shutterstock

D-vitamin och folat

D-vitamin krävs för nerv- och muskelfunktion, och fungerar även för att reglera fosfor- och kalciumabsorptionen. Rätt mängd av detta viktiga vitamin hjälper din valp att hålla sig aktiv och utveckla ett starkt skelettsystem.

För mycket D-vitamin kan vara giftigt, så se till att kolla med din veterinär om rätt portionsstorlekar.

Folat, eller vitamin B9, fungerar medandra vitamineratt bilda röda blodkroppar. Friska röda blodkroppar transporterar syre till kroppen och stödjer immunförsvaret.

Fosfor och Kalium

Fosfor fungerar tillsammans med kalcium och är en viktig komponent för att bygga och bibehålla starka ben, brosk och leder.

Kalium är ett annat viktigt stödmineral som samverkar med andra näringsämnen för att bibehålla njur- och nervfunktion, benhälsa, muskeltillväxt och en hälsosam ämnesomsättning.

Kan Tilapia vara dåligt för hundar?

Även om det finns en mängd hälsofördelar med att mata din hund med lite tilapia ibland, ta dig tid att bekanta dig med hur det kan vara skadligt innan du lägger till det i kosten.

Parasiter och bakterier

Rå fisk kan vara värd för många farliga parasiter och bakterier. Listeria, Salmonella och anisakidnematoder är bara några.

Att få i sig bakterier från rå fisk är i bästa fall obehagligt för en hund. Många reagerar på dessa främmande bakterier som matförgiftning och upplever intensiva anfall av kräkningar och diarré.

Parasiter kan vara särskilt otäcka eftersom hundar kan överföra dem mellan husdjur och familjemedlemmar.

Det är osannolikt att ren fisk av sushikvalitet orsakar din valp någon skada, men till och med matbutiksfisk kan vara av misstänkt renhet. När det gäller tilapia, om du inte skulle lita på att den äter rå, låt inte din hund heller!

kokt tilapia

Bildkredit: stockcreations, Shutterstock

Ben

Mata aldrig din hund med tilapia som fortfarande har benen inuti. Även om ko och stora ben kan göra en fantastisk tuggleksak, är fiskben farligt spröda. De kan lätt fastna i halsen eller mag-tarmkanalen och orsaka allvarliga inre skador.

Fastnade fiskben är otroligt smärtsamma och kan till och med vara dödliga. De kirurgiska ingrepp som krävs för att ta bort dem är invasiva, ibland farliga och otroligt dyra.

Stekt och kryddad mat

Även om din valp kanske tigger om din aptitretande stekta tilapia, bör du inte ge efter för de där hundvalpens ögon.

Överdriven mängd oljor, kryddor och kryddor kan ge din hund en orolig mage eller obekväma matsmältningsproblem. Många hundar kan kräkas eller uppleva diarré när de har det ätit mat kryddad efter en människas smak.

Och glöm inte, allium som vitlök och lök är giftiga för hundar! All fisk som har tillagatsmed giftiga ingredienser bör självklart också vara förbjudet.

färsk rå tilapia fiskfilé

Bildkredit: Anton Starikov, Shutterstock

Hur man matar tilapia till dina hundar

Tilapia är en välsmakande, hälsosam goding som du kan ge till din valp i små mängder. Vissa veterinärer rekommenderar att du håller godsaker vid eller under 10 % av din hunds mat för dagen . Måttlighet är nyckeln till all hälsosam kost, och du bör chatta med din veterinär för att se till att du ger dem rätt portionsstorlek.

Om du vill servera lite tilapia till din valp bör du först se till att den är flådd, urbenad och rengjord. Koka den åtminstone tillräckligt länge för att döda kvarvarande bakterier eller parasiter och servera utan ytterligare förberedelser.

Bry dig inte om att krydda eller steka fisk till din hund. Hundar har låg tolerans för oljor, salt,sockerarter, och kryddor. Om du ger din valp starkt kryddad fisk, curry eller en supersmörig maträtt kan du ha en nödsituation i badrummet och mattrengöring i framtiden!

Avdelare 3

Sista tankar om att mata tilapia till din hund

Kort sagt, ja, tilapia är säkert och giftfritt för hundar. I rätt portioner kan det till och med vara ett hälsosamt komplement till en välbalanserad kost.

Men som den grekiske poeten Hesiod sa, måttlighet är bäst i alla saker. Lite tillagad, okryddad tilapia ibland? Ja. Kommer din hund att bli glad? Vi kan nästan garantera det. Men rå, dåligt rengjord tilapia ellerför stora mängder fisk? Nej tack!

Det är bäst att prata med en veterinär om du har problem eller frågor angående din hunds kosthälsa, men vi hoppas att denna snabbläsning har gjort ditt hjärta lugnt.


Utvald bildkredit: Pikist

Innehåll