Kan hundar dricka sojamjölk? Är sojamjölk säker för hundar?

Ah, den ständigt omdiskuterade sojaväxten för hundhälsa - är den bra för dem? Är det dåligt? Tja, svaret här är det de flesta friska, allergifria hundar kan njuta av sojamjölk utan problem – med måtta. Men medan sojamjölk är giftfritt, har varje hund risker för matkänslighet. Vissa hundar, precis som människor, bearbetar soja på olika sätt i sitt system. Så medan en hund kan dricka det utan några verkliga biverkningar, kan en annan få irriterande konsekvenser.Bortsett från potentialen hos allergier har sojamjölk mycket att erbjuda, som vitaminer, mineraler och protein. I slutändan kommer det att vara upp till husdjursföräldrar att låta hundar prova en smak.

Avdelare 1

Sojamjölk för hundhälsa

Majoriteten av hundar (som inte är allergiska) kan hantera lite sojamjölk och till och med njuta av det! När allt kommer omkring innehåller den ingen laktos som komjölk. Om din hund gillar smaken, att erbjuda dem en fräsch servering här och där kommer inte att skada dem alls. Faktum är att sojamjölk har en rättvis del av näringsvärdet.

Förutom sojamjölk kan din valp också njuta av andra sojabaserade varor som yoghurt och tofu. Med dessa val bör du också ta hänsyn till det. Men dessa livsmedel med måtta är säkra – till och med fördelaktiga – för de flesta hundar.Söt liten valp eller hund i sele slickar ut milk_bublikhaus_shutterstock

Bildkredit: bublikhaus, Shutterstock

Soja är en fantastisk källa till:

 • Protein- sojabönor har en hög dos av växtbaserat protein
 • Fiber- sojamjölk innehåller inte lika mycket aminosyra som komjölk, men den är fortfarande relativt hög i fiber
 • Folsyra- sojamjölk innehåller dubbelt så mycket folat som animalisk mjölk
 • Vitaminer och mineraler- sojamjölk är full av B12, vitamin D, järn, kalium och kalcium

Men när det kommer till sojamjölk har den några andra ingredienser som kanske inte är de hälsosammaste för din valp.

Typer av sojamjölk

Det finns olika blandningar av sojamjölk att välja mellan. Först kommer etiketten sötad eller osötad att finnas på varje behållare. Sötade blandningar innehåller rörsocker, konstgjort sötningsmedel eller fruktos. Osötade formler utelämnar det extra sockret, men det kan vara mindre tilltalande för din hund.

Sötad sojamjölk kan ha vissa undergångar, som att hjälpa till med karies och orsaka viktökning. Om din hund älskar den sötade versionen och vänder nosen upp till osötade versioner, se till att begränsa deras intag.

Vanliga smaker av sojamjölk är choklad eller vanilj. Choklad är mycket giftigt för hundar, och du bör aldrig ge det till dem – oavsett hur mycket de ber dig med sina hundvalpsögon.

Varför din hund bör bli lätt på sojamjölk

Sojamjölk är just det - ett derivat av själva växten. Om hundar har en dålig reaktion på denna ingrediens i hundfoder, gäller samma sak för mjölken. Sojamjölk har mycket fett, och det är ganska kaloririkt. I en enda portion sojamjölk är det genomsnittliga kalorivärdet 130 kalorier, vilket leder till snabb viktökning om du erbjuder det mycket.

Jag är mjölk

Bildkredit: bigfatcat, Pixabay

Var också mycket uppmärksam på ingredienserna. En del sojamjölk innehåller en komponent som kallas xylitol , som är ett konstgjort sötningsmedel som är giftigt för hundar.

Det kan orsaka extremt negativa reaktioner om de investerar det, även i små mängder. Symtom inkluderar:

 • Hypoglykemi
 • Anfall
 • Leversvikt
 • Död

Så om du väljer att låta din hund smutta på soja, gör ett snabbt svep på ingrediensetiketten för att se till att den är säker.

Sojaallergier hos hundar

Ibland kan det ta ett tag att upptäcka en födoämnesallergi. Ofta beror det på att matallergier utlöser milda symtom som kan förbli obemärkta under en tid. Du kanske ser att din hund kliar mer än vanligt och inte tänker så mycket på det först.

Men om hudförändringar är betydande, kanske du vill vara uppmärksam på vad mer som händer med dem. Proteinet i sojaprodukter orsakar en negativ reaktion, som överkänslighet mot ingrediensen. När de får i sig soja, särskilt under långa perioder, kan de få kroniska problem.

När soja bryts ner till mindre partiklar under bearbetningen kanske kroppen inte känner igen den. I sin tur försöker din hunds system att bekämpa maten, vilket resulterar i oönskade reaktioner.

Typiska symtom pga Jag är allergisk omfatta:

 • Återkommande öroninfektioner
 • Överdrivet slickande
 • Hudirritation
 • Jäst på huden
 • Håravfall

Om du märker att din hund agerar annorlunda eller visar synlig irritation, kan den drabbas. Om de gör det, bör du undvika sojaprodukter helt och hållet - inklusive sojamjölk. Även i små doser irriterar det känsliga hundar.

hund dricker mjölk från skål

Bildkredit: KPhrom, Shutterstock

Avdelare 3

Sojamjölk och hundar: sista tankar

För de flesta glada, hälsosamma, allergifria valpar kan de avnjuta några uppfriskande klunkar sojamjölk då och då. Kom bara ihåg risken för allergier och se upp för eventuella tecken på irritation. Försök att undvika sötad mjölk om du kan så att din hund inte packar på sig. Också, choklad sojamjölk är ett nej !

Om du har dessa faktorer i åtanke, kan din hund hänge sig vid speciella tillfällen utan betydande hälsoproblem. Skål!

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: rawpixel.com, Pxhere

Innehåll