Kan hundar med pankreatit äta morötter? Är det säkert?

  morötter på en skärbrädaEn diagnos av pankreatit för din hundkamrat kan vara skrämmande. Hundar som lider av en akut episod av pankreatit kan behöva sjukhusvård och en sond för att få lämplig näring.

När de väl är på bättringsvägen kanske du undrar - vad ska du mata dem? Vilka snacks eller godsaker kan vara lämpliga för en hund som återhämtar sig från denna sjukdom?

I allmänhet bör hundar som aktivt återhämtar sig från pankreatit inte utfodras med extra godsaker eller mellanmål. När din hund har återhämtat sig, kan dock mat som är låg i fett - som morötter - vara ett alternativ för ditt husdjur.

Den här artikeln kommer att diskutera pankreatit mer i detalj, samt gräva ner sig i kostalternativ som är lämpliga för hundar med detta tillstånd, vilket hjälper dig att få din lurviga vän på fötter igen på nolltid.  avdelare 9

Vad är pankreatit?

Bukspottkörteln är ett viktigt bukorgan som ligger under magen och längs tolvfingertarmen (den första delen av tunntarmen). Hos en frisk hund kommer bukspottkörteln att utsöndra matsmältningsenzymer för att hjälpa till att bryta ner mat, samt utsöndra hormoner som hjälper till att reglera hur kroppen använder näringsämnen. Matsmältningsenzymerna från bukspottkörteln färdas genom bukspottkörtelkanalen till tolvfingertarmen, där de aktiveras för att börja hjälpa till med matsmältningen.

Pankreatit är ett inflammatoriskt tillstånd där dessa matsmältningsenzymer aktiveras för tidigt i bukspottkörteln, vilket leder till inflammation och vävnadsskada som kan sträcka sig till den närliggande levern.

Diagnos av denna sjukdom involverar en utvärdering av kliniska tecken och fysiska undersökningsfynd, blodarbete och bukavbildningsresultat (som ultraljud) och den specifika mätningen av pankreaslipaskoncentrationen i blodet.

Behandling för pankreatit är till stor del stödjande och inkluderar medicinering för att hjälpa mot smärta och illamående, hydrering via intravenösa eller subkutana vätskor och näringshantering.

Vad ska jag mata min hund med pankreatit?

  senior beagle hund äter mat från skålen

Bildkredit: Przemek Iciak, Shutterstock

De syftet med näringshantering för hundar med pankreatit är att ge en tillräcklig mängd kalorier och näringsämnen för att främja återhämtning samtidigt som man undviker överdriven stimulering av bukspottkörteln. Detta åstadkoms till stor del genom utfodra en diet som är både lättsmält och låg fetthalt.

Veterinärreceptbelagda dieter rekommenderas oftast för detta ändamål, eftersom receptfria dieter tenderar att vara mindre smältbar och för hög i fett för din hund medan den återhämtar sig. Veterinärreceptbelagda dieter som din veterinär kan rekommendera inkluderar följande:

I allmänhet, medan din hund återhämtar sig från bukspottkörtelinflammation, rekommenderas det inte att komplettera sin kost med några extra godsaker eller snacks - mänskliga eller på annat sätt. Även om mat som morötter har låg fetthalt, kan de leda till mag-tarmbesvär - speciellt om din hund aldrig har haft dem tidigare.

  Avdelare 2

Kan jag göra min hund med pankreatit till en hemlagad diet?

Som ett alternativ till en receptbelagd diet kan din veterinär rekommendera en hemlagad intetsägande diet med låg fetthalt för din hund under deras återhämtning från pankreatit. Ett exempel på en hemlagad intetsägande diet är kokt, skinnfritt kycklingbröst med vitt ris. Även om det här receptet kan vara lämpligt för en kort tidsperiod (några dagar, till exempel), är det inte lämpligt att mata på lång sikt eftersom det inte är komplett och balanserat.

Om din veterinär rekommenderar en diet med låg fetthalt som ska matas till din hund under en längre tid som du vill göra hemma, konsultation med en styrelsecertifierad veterinär nutritionist rekommenderas . En veterinär nutritionist kommer att kunna hjälpa till att formulera en diet som är lämplig för din hund som är komplett och balanserad för att möta deras långsiktiga energi- och näringsbehov.

Hur länge kommer min hund att kräva en låg Fett diet?

  hund som äter

Kredit: manushot, Shutterstock

Den varaktighet för vilken a diet med låg fetthalt rekommenderas varierar ofta. En hund som återhämtar sig från akut pankreatit som mår bra hemma kan vara det långsamt övergått till sin normala kost , eller en diet med en måttlig fetthalt . Dessa hundar kan vara på en diet med låg fetthalt för bara några dagar till några veckor.

Hundar med kronisk pankreatit kan dock kräver en fettbegränsad diet på obestämd tid för att undvika potentiella uppblossningar och bättre hantera tillståndet på lång sikt.

Är mänsklig mat lämplig för hundar som har återhämtat sig från pankreatit?

När din hund har återhämtat sig från pankreatit, kanske du vill veta om mänsklig mat kan användas för att komplettera deras kost. Även om vissa mänskliga livsmedel kan övervägas, är det viktigt att förstå att ge annat foder än din hunds normala kost kan innebära en högre risk för att utveckla pankreatit igen i framtiden.

En studie från 2008 i Journal of the American Veterinary Medical Association fann att att komma in i papperskorgen, inta ovanliga livsmedel och mata bordsrester var signifikant associerad med utvecklingen av pankreatit hos hundar.

Om du känner starkt för att komplettera din hunds kost med människofoder, rekommenderas det att diskutera dina utfodringsmål med din veterinär, eftersom de bäst kan ge dig råd om vad som är lämpligt för din hund. Om din veterinär ger klartecken, kan mat med låg fetthalt vara det säkraste alternativet att mata din hund. Exempel på livsmedel som är säkra för hundar och låg fetthalt inkluderar följande:

  • Grönsaker: som morötter, gurka och gröna bönor
  • Frukt: som blåbär, jordgubbar, hallon och bananer
  • Kött: som kokt eller bakad kyckling eller kalkonbröst
  • Annan mat: som fettfri vanlig grekisk yoghurt eller osaltade luftpoppade popcorn

Även om ovanstående alternativ kan vara hälsosamma godsaker för din bortskämda hund, bör man se till att godsaker inte tar hänsyn till mer än 10% av din hunds dagliga kaloriintag. Överskott av kalorier kan leda till att ditt husdjur blir överviktigt eller fetma, vilket är en annan riskfaktor för utveckling av pankreatit .

  Avdelare 7

Slutsats

Sammanfattningsvis är morötter ett hälsosamt, fettsnålt mellanmål för hundar som kan övervägas efter att de har återhämtat sig från en anfall av pankreatit. Innan du gör några ändringar i din hunds diet, rekommenderas det dock att diskutera riskerna och fördelarna med att erbjuda människofoder med din veterinär. Hundar som aktivt återhämtar sig från en akut episod av pankreatit, eller de med kronisk pankreatit, kanske inte är de bästa kandidaterna för att få tillskott med mänsklig mat.

+ Källor