Kan hundar vara allergiska mot katter?

hund och kattAllergier kan finnas hos många arter, inklusive tamhundar och katter. Liksom människor kan hundar vara allergiska mot mat, gräs, pollen och andra miljöfaktorer. Men kan hundar vara allergiska mot andra djur, som katter? Underligt, Ja det kan de.

Läs mer om kattallergier hos hundar, symptomen på en kattallergi och vad du kan göra för att främja harmoni i ditt hushåll.

hepper katttassavdelare

Kattallergier hos hundar

Oavsett utlösaren, det främsta tecknet på allergier hos hundar kliar. Medan människor upplever säsongsbetonade allergier med kliande ögon, tilltäppta bihålor och öronsymptom, upplever hundar vanligtvis allergier i form av kliande hud.Hundar har en onormal hudbarriär som tillåter allergener, såsom pollen, damm och mjäll, att absorbera och irritera huden. Allergenerna absorberar djupt och skapar en immunreaktion och en histaminfrisättning, vilket orsakar klåda. Hos många hundar tenderar områden med mindre päls, såsom buken, ögonen och munnen, att klia mer.

katt slickar tassar

Bildkredit: TeamK, Pixabay

Några andra symptom på allergier hos hundar inkluderar:

 • Konstant slickande
 • Missfärgning av pälsen
 • Håravfall
 • Ovanliga lukter, som kan orsakas av en sekundär infektion
 • Gnugga ansikte eller kropp mot grova ytor
 • Öronvärk eller obehag

Tyvärr tenderar allergier att ha samma symtom oavsett själva allergenet. Om du misstänker allergier hos din hund är det viktigt att de testas av en veterinär för att se vad som orsakar en allergisk reaktion.

Din veterinär kommer sannolikt att vilja ha ett allergitest, vilket är samma sätt som testet görs för människor. Veterinären kommer att klia din hund med en liten mängd av ett vanligt allergen. Detta upprepas med flera olika allergener.

Efter en väntetid tar du tillbaka din hund till veterinären för att undersöka området och se vilka av allergenerna som orsakade en immunreaktion. De drabbade områdena kommer sannolikt att vara röda och inflammerade, jämfört med områden som uppvisar minimal irritation.

pitbullhundkontroll av veterinär

Bildkredit: Andy Gin, Shutterstock

Även om en kattallergi kan vara den främsta orsaken, är de flesta hundar med allergier allergiska mot mer än en sak. Se till att samarbeta med din veterinär för att hitta en lämplig behandling för alla din hunds miljöutlösare.

Vad kan du göra för en hund med kattallergi?

Om du fastställer att din hund är allergisk mot din katt är inte allt hopp ute. Du behöver inte hem ett av dina djur. Istället kan du behandla allergin mothantera symtomen.

De flesta hundar med allergier kan behandlas med immunterapi, vilket innebär exponering för allergenerna. Detta kan göras genom injektion eller oral spray. Syftet med immunterapi är att förändra immunreaktionen över tid och minska eller eliminera behovet av allergimediciner.

Om din hunds allergier är allvarligare, kanske du vill ha en akut Epi-Pen hemma. Även om de flesta hundar inte har allergier som utvecklas till den grad anafylaxi , en Epi-Pen kan vara ett livräddande verktyg om det inträffar. Tala med din veterinär om huruvida en Epi-Pen är lämplig för din hund och hur allvarlig dess allergi är.

Förutom behandling kan du hjälpa till genom att hålla ditt hem rent och fritt från mjäll som kommer att orsaka allergiskada hos din hund. Det kan vara bra att skaffa en luftrenare speciellt utformad för djurallergener. Här är några tips för att stödja ditt husdjurs allergibehov:

kvinna som använder vakuum

Bildkredit: MJTH, Shutterstock

 • Dammsug ditt hem regelbundet, inklusive tygklädda möbler, mattor och draperier. Du kanske vill investera i en dammsugare avsedd för djurhår och mjäll som inkluderar ett HEPA-filter.
 • Bada din hund och katt regelbundet för att ta bort allergener som orsakar irritation.
 • Rengör trägolv med en våtservett eller en kvast som är utformad för att samla upp djurhår och mjäll.
 • Håll din hund och katt åtskilda om möjligt.
 • Flytta kattens föremål, såsom sittpinnar, träd och klätterleksaker, bort från områden där din hund gillar att vara.
 • Prata med din veterinär om att ge din hund omega-3-fettsyror för att minska inflammation och stödja hudens hälsa.

Om den inte behandlas kommer en allergisk reaktion hos din hund inte bara att göra den olycklig, utan kan leda till hudinfektioner, hotspots , öroninfektioner och förlorad päls.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Allergier kan göra en hund olycklig, särskilt om de orsakas av ilska hos en kamrat. Lyckligtvis har du flera alternativ att behandla din hundens allergier och återställ en hälsosam, lycklig balans i ditt hem. Din veterinär är en värdefull lagkamrat för att hjälpa dig hantera din hunds allergier för att förbättra dess livskvalitet och hålla alla dina älskade husdjur i samma hushåll.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll