Kan katter äta ärtor? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretGröna ärtorOm din katt någonsin har smugit en bit medan du förbereder middag eller skördar färska grönsaker från trädgården, kanske du undrar om katter kan äta ärter. Det korta svaret är ja, katter kan äta ärtor . Det finns faktiskt många hälsofördelar med att äta ärtor. Många kommersiella kattmat innehåller ärtor som en extra ingrediens.Som med alla nya foder, om din katt aldrig har ätit det förut, se till att rådgöra med din veterinär innan du lägger till ärter till din katts diet. Förutom att prata med din veterinär, här är allt du behöver veta om katter och ärter.

hepper-katt-tass-avdelareÄr ärtor bra för katter?

Ärtor har flera hälsofördelar för katter, inklusive höga nivåer av vitamin B1, K och C. Ärter innehåller också stora mängder järn och kalium. Som en fiberrik grönsak kan ärter vara ett användbart tillskott till din katts kost när de har matsmältningsbesvär.

Liksom många grönsaker är ärtor låga i kalorier, vilket gör dem till ett utmärkt val av mellanmål eller godis för katter som kämpar med att behålla en hälsosam vikt.Det finns många sorter av ärter att välja mellan. Välj gärna mellan snöärter, trädgårdsärter eller sockerärter för att mata din katt. Så länge de inte är för svåra för din katt att tugga, kan du till och med mata frysta ärter till din katt som en knaprig, cool goding.

brittisk korthårig katt som äter

Bildkredit: Lilia Solonari, Shutterstock

Hur man säkert matar ärter till katter

Det är viktigt att när du matar ärter till din katt, håller du dig till färska eller frysta sorter. Undvik att mata konserverade ärter eftersom de har en stor mängd tillsatt natrium.

Det rekommenderas också att ta bort ärter från baljorna innan de matas. Även om ärtskidor säkert kan smältas av katter, är de en kvävningsrisk. Även om vissa katter kan äta dem, är det bäst att vara försiktig och bara mata skalade ärter till din katt.

Grönsaker kan förse din katt med viktiga näringsämnen och erbjudas som mellanmål med lågt kaloriinnehåll, men det är viktigt att komma ihåg att katter är obligatoriska köttätare. Det mesta av deras kost bör alltid komma från köttproteiner, med grönsaker tillsatta vid sidan av.

Vilka andra grönsaker kan katter äta?

Det finns fem vegetariska alternativ (utöver ärter) som är säkra och hälsosamma att mata din katt.

1.Kokta morötter

kokt morot

Bildkredit: MabelAmber, Pixabay

Morötter är fulla av vitaminer, mineraler och betakaroten. Var noga med att koka morötter innan du matar dem, och hacka dem i små, lätttugga bitar för att undvika kvävning.


två.Broccoli

Ångkokt broccoli i din katts skål är ett bra sätt att hindra dem från att tugga på andra, inte så friska gröna växter runt huset. Den har den extra fördelen att den tillhandahåller antioxidanter för att hjälpa din katts kropp att filtrera bort gifter.


3.Gröna bönor

Gröna bönorär ett bra substitut för traditionella kattgodis om din katt är överviktig. De är säkra och hälsosamma och har inte många kalorier.


Fyra.Zucchini

Skivad zucchini

Bildkredit: webandi, Pixabay

Zucchinifinns i många kommersiella kattfoder och ger magnesium, kalium och mangan.


5.Vintersquash

Vanlig vintersquash innehåller stora mängder fermenterbara fibrer som kan hjälpa till att normalisera din katts tarmfunktion och lindra eventuell förstoppning eller diarré som den kan ha.

Komponenter i en hälsosam kattdiet

  • Det finns massor av olika rekommendationer för vad som utgör den bästa kosten för din katt. Vissa av dem är trendiga, som raw foods eller frystorkade raw foods. Andra främjar helt naturliga ingredienser, glutenfri dieter eller fiberrik mat. Det kan vara svårt att sortera igenom all tillgänglig information. Oavsett vilket foder du väljer rekommenderar veterinärer att 52 % av en katts kost bör vara animaliska proteiner. Resten ska bestå av fett och kolhydrater. Sammantaget bör kolhydrater inte utgöra mer än 12 % av kosten.
  • Olika livsstadier har olika näringsbehov. Även om vissa livsmedel är märkta som för alla livsstadier, är det bäst att söka stegspecifik näring.
  • Oavsett om du matar våtfoder eller torrfoder är högkvalitativ mat nyckeln.
  • Akta dig för gimmickig märkning. Dessa inkluderar vilda, primitiva, helt naturliga, etc. Dessa ord används som marknadsföringstaktik för att få vissa märken av kattmat att sticka ut, men du bör titta på matens etikett för att vara säker på att maten är vad den utger sig för att vara.
  • Katter bör undvika stora mängder kolhydrater. Kolhydrater är i huvudsak fyllmedel i en katts diet. För mycket spannmål kan leda till GI-problem och långvarig fetma. Detta betyder inte att du inte ska mata din katt med kolhydrater alls, bara att de ska matas sparsamt.
  • Vissa enstaka mänskliga livsmedel är okej, som grönsaker.
  • Katter ska inte äta hundmat.
  • Godis bör matas som godsaker - för många kan leda till problem

I slutändan kommer att diskutera din katts diet med din veterinär hjälpa dig att avgöra vad som är bäst för din katt baserat på deras individuella behov.

hepper-katt-tass-avdelareSlutgiltiga tankar

Katter kan konsumera ärter med måtta. Dom är hög i fiber ,vitaminer, och näringsämnen som gör dem till ett hälsosamt tillskott till din katts kost. Eftersom de också är kalorisnåla är de ett bra behandlingsalternativ för katter som kämpar med bibehålla en hälsosam vikt. Det är dock viktigt att ärter inte utfodras som din katts primära föda, eftersom katter behöver animaliskt protein för att utgöra det mesta av deras diet.


Utvald bildkredit: 14170957, Pixabay

Innehåll