Kan katter äta tallbarr? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretBarrSemestersäsongen är en magisk och underbar tid på året som de flesta familjer älskar att dekorera och förbereda sig för. För många kattägare kan det dock göra dem lite mer stressade. Det är ingen hemlighet att katter och julgranar inte passar ihop. Våra kattvänner är ökända för sina julgransupptåg.

En fråga bland kattägare, speciellt de som dekorerar med riktiga tallar, är om katter kan äta tallbarr? Detta är också viktigt att veta för de som har katter i områden som har tallskogar eller gårdar med tallar.

Svaret är enkelt, nej, men låt oss undersöka resonemanget.

hepper-katt-tass-avdelareFarorna med tallbarr

Tallbarren är bladet på en tall. Detta nålformade blad finns i alla arter av familjen Pinaceae, och dess arrangemang är mycket igenkännligt. Det är inte konstigt varför många riktiga julgranar är gjorda av tall; även de konstgjorda träden är gjorda för att efterlikna deras design. De är inte bara vackra, utan de är också lätta att dekorera.Tallbehov utgör ett betydande hot mot våra sällskapsdjur. Om du har en tall i ditt hem eller på din trädgård, eller om du funderar på att köpa en riktig julgran av tall, måste du förstå vilka risker och alternativ som finns.

Barr

Bildkredit: Pixabay

Tallolja är giftig

Oljorna i tallar är giftiga och kan vara mycket skadliga för din katt. Toxiciteten från den organiska föreningen fenol, som finns i tallolja och vissa andra naturliga oljor, kan orsaka leverskador, leversvikt och kan vara dödlig om den inte behandlas.

Varför jag s Fenol giftigt för katter?

Fenol är en förening som absorberas snabbt genom förtäring eller kontakt med huden och metaboliseras sedan av levern. Katter saknar ett enzym som kallas glukuronyltransferas, som behövs för att bryta ner fenolen. På grund av detta kan exponering för allt som innehåller fenol orsaka skador på levern, leversvikt och till och med dödsfall.

sjuk katt gosad i filt

Bildkredit: Germanova Antonina, Shutterstock

Symtom på fenolförgiftning

Om du är rädd att din katt har blivit utsatt för ett giftigt ämne som fenol, kontakta din veterinär omedelbart. Tid är avgörande när ditt husdjur utsätts för ett giftigt ämne och situationen bör behandlas som en nödsituation.

Tecken och symtom på fenolförgiftning inkluderar:
  • Brist på koordination
  • Dreglande
  • Skakningar
  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarre
  • Tafsar i ansiktet
  • Ansiktstics
  • Ansiktshängande
  • Ökad rodnad på läppar, tandkött eller andra slemhinnor

Tallbarr kan orsaka fysisk skada

Tallbarr är smala och vassa, om de intas kan de orsaka allvarliga skador på alla sällskapsdjur. De vassa spetsarna kan tränga igenom och skada inre organ om de sväljs. Om du misstänker att din katt har svalt en tallbarr, kontakta din veterinär omedelbart för ytterligare råd om hur du ska hantera situationen.

Många katter frestas att leka med grenarna som hyser flashiga prydnadsföremål och lampor och kan tugga på nålarna, vilket är anledning till oro. Tallbarr kan också skada tassarna om man trampar på dem.

Barr

Bildkredit: Pixabay

Är tallströ säkert för min katt?

Kattägare som läser detta kan ta ett steg tillbaka och undra om tallkattsandet de använder är säkert om tall kan vara så giftigt. De goda nyheterna för dem som använder tallströ är att den giftiga oljan förstörs under tillverkningsprocessen.

Tallströ är gjord av uttorkade tallfibrer, och även om det har funnits skepsis, det har ansetts vara säkert att använda eftersom den processen eliminerar den giftiga delen av tallen. Tallströ är fritt från syntetiska dofter och kemiska tillsatser och anses vara ett hälsosamt alternativ till traditionell lerströ.

Alternativ till tallar

Om du är en kattägare på jakt efter en julgran kommer tall inte att vara det säkraste valet. Den goda nyheten är att andra tillgängliga typer av träd är giftfria. För dem som är intresserade av riktiga träd tenderar gran och gran att vara ett mer populärt val bland djurägare. Konstgjorda träd växer i popularitet och är ett bra, giftfritt alternativ.

Tänk på att även de giftfria valen utgör faror för våra busiga kattvänner. Du måste se till att eventuella lösa nålar (riktiga eller konstgjorda) inte alltid intas och plockas upp. Katter gillar också att välta träd med sina upptåg så du vill försäkra dig om att ditt träd är säkert och säkert från en upphetsad, lekfull kattraket.

Pinjeträd på gården

Om du bor i ett område som är tungt av tallar, finns det ingen anledning att få panik. Katter är det vanligtvis inte dras till doften tall- och utekatter kommer sannolikt inte att hamna i alltför stora problem på detta sätt. Anledningen till oro för inomhusträd är att de är nya och spännande och lekfulla katter gillar att utforska nya saker.

Den bästa tumregeln för utomhuskattungar är att se till att du känner till deras miljö väl och kontakta din veterinär omedelbart om du märker att de visar några ovanliga symtom.

Barr

Bildkredit: Pixabay

hepper-katt-tass-avdelareSlutsats

Katter kan inte äta barr. Dessa vassa nålar har potential att skada organ, särskilt magen och tarmarna. Tallolja innehåller också en giftig förening som kallas fenol som kan orsaka leverskador, leversvikt och till och med dödsfall om betydande exponering har inträffat.

Det finns många alternativ för julgranar som håller din katt säker från någon av de skadliga effekterna av tall. Om du någon gång misstänker att din katt har svalt en tallbarr eller har blivit utsatt för tallolja, är det relevant att du kontaktar din veterinär omedelbart.


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll