Kan katter äta cashewnötter? Vad du behöver veta!

Kan hundar äta cashewnötterNötter är fyllda med protein, fett, fibrer, vitaminer och mineraler. De anses vara ett hälsosamt tillskott till människans kost och vi uppmanas att äta mer av dem under veckan. Katter är dock obligatoriska köttätare, vilket innebär att deras diet, i det vilda, enbart skulle bestå av kött. De skulle få allt sitt protein och andra näringsämnen från köttkällor och skulle absolut inte äta cashewnötter. En snabb blick på ingredienslistan på ett paket kattmat är en tydlig indikation på att tama katter får åtminstone en del av sina näringsbehov från andra källor.

Cashewnötter är inte giftiga för katter och kan ätas i små mängder, men eftersom de innehåller mycket fett och kalorier bör de bara ges ibland. Dessutom kan stora mängder av alla nötter orsaka diarré och kan till och med leda till pankreatit.

hepper-katt-tass-avdelareKan katter äta nötter?

Nötter är mycket näringsrikt och är också en bra källa till omega-3-fettsyror. Omega-3 är särskilt fördelaktigt för ledhälsan eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper. Och eftersom det är ett fett bidrar det också till att främja god hud- och pälshälsa hos kattdjur. Olika nötter har olika ingredienser och olika näringsnivåer, men de flesta anses vara hälsosamma för katter.

Katt som äter kattmat med lite vatten tillsatt

Bildkredit: Irina Kozorog, ShutterstockVilka nötter är giftiga för katter?

Macadamianötter anses vara giftiga för katter. Den exakta formen av toxicitet är oklart, men katter bör inte ges macadamia. Även om det inte är nötter, är vindruvor, russin och avokado också giftiga, och det är oklart exakt varför dessa orsakar toxicitet.

Kan katter äta cashewnötter?

Även om din katt inte bör ges macadamia, anses cashewnötter inte vara giftiga. Om din kattvän stjäl en eller två från din tallrik, bör du inte vara alltför orolig.

Varför du bör undvika cashewnötter

Även om nötterna inte är giftiga, är de dock höga i fett och fiber. Om din katt inte är van vid fiberrik mat med hög fetthalt, kan ingredienser som cashewnötter orsaka diarré och kräkningar. Mata därför inte för många och börja med en liten mängd innan du eventuellt bygger upp till en eller två åt gången.

Cashewnötter är naturligt höga i natrium, även om de är vanliga och osaltade. För mycket natrium i en kattdiet kan orsaka uttorkning. Uttorkning är redan ett problem för katter eftersom många inte naturligt kommer att dricka vatten direkt från en skål.

Även om de är en mjuk nöt jämfört med sådana som mandel och jordnötter , cashewnötter är fortfarande en potentiell kvävningsrisk för katter. Om din katt inte slipar ner nöten ordentligt innan den sväljer, kan den fastna i halsen och orsaka kvävning.

Hur man förbereder dem

Om du ska mata din katt med cashewnötter finns det flera steg du kan vidta för att minimera risken och minska de potentiella nackdelarna. Se till att du köper osaltade, blötlägg cashewnötterna och häll av vattnet för att bli av med en del av natriumet, och bryt varje nötter i minst fyra eller fem bitar för att minska risken för kvävning.

Du bör undvika att mata bearbetade och smaksatta livsmedel till katter, inklusive smaksatta eller saltade nötter. Alla typer av bearbetade nötter har högre salthalt medan vissa potentiella ingredienser som vitlök och lök också är giftiga för din kattvän.

hepper-katt-tass-avdelare

Hälsosamma alternativ till cashewnötter

Cashewnötter är inte giftiga, men de är gödande, kan orsaka diarré och de utgör en kvävningsrisk. Om du vill dela några godsaker från människofoder med din katt, finns det hälsosammare alternativ, till exempel följande 6 foder:

1.Fet makrill

katt äter mat hemma

Bildkredit: Africa Studio, Shutterstock

En diet för enbart fisk är ohälsosam för en katt eftersom den kan förstöra tiaminen i din katts kropp. En tiaminbrist kan leda till en mängd stora problem som neurologiska tillstånd och kramper. Men som en tillfällig behandling är fet fisk som makrill eller tonfisk bra för dem. Dessa är packade med omega-fettsyror, som hjälper till att bibehålla god syn, friska leder och en lyhörd hjärna.


två.Kokt kyckling

Din katt är en köttätare. I det vilda skulle den bara äta kött och animaliska produkter och få i sig alla de näringsämnen som behövs från delar som näbb, fötter, fjädrar och organ, såväl som deras bytes mage. De kan ibland äta gräs eller några gröna löv för att hjälpa matsmältningen, men det är det. Kyckling är en bra tillägnelse av vad din katt skulle äta i naturen. Även om det inte skulle tillagas, är tillagat kött fritt från bakterier.


3.Bananer

Banan

Bildkredit: Alexas_Photos, Pixabay

Bananer är en annan godbit som endast bör matas i små mängder på grund av deras höga sockerhalt. Men om din katt gillar banan är den lätt att mata och en billig människofoder.


Fyra.Jordgubbar

Jordgubbar är små, saftiga och fulla av antioxidanter. Om du kollar ingredienserna i mycket torrfoder och en del blötfoder hittar du vanligtvis ett bra urval av bär som blåbär och jordgubbar. Mata sparsamt men gör det med vetskapen om att du kan förhindra angrepp av vissa cancerformer och sakta ner åldrandeprocessen.


5.Morötter

Morötter är en annan ingrediens som ofta finns i torr kattmat. De får sin orange färg från betakarotenet som de innehåller, och denna antioxidant omvandlas till vitamin A, som är en viktig del av kattens kost. Se till att moroten är kokt och hackad smått för att förhindra kvävning.


6.Gröt

Bildkredit: jmexclusives, Pixabay

Havre innehåller protein, fibrer och järn. De utgör ingen kvävningsrisk och, förutom att vara ett säkert mellanmål, finns havregryn i schampon, balsam och aktuella hudkrämer för katter på grund av dess kolloidala fördelar.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Kan katter äta jordnötssmör?

Jordnötssmör är oftast gjord av en kombination av jordnötter, socker, salt och andra ingredienser. Även om jordnötterna i sig inte är giftiga för katter, är de höga nivåerna av socker och salt som finns i jordnötssmör inte bra för dem så detta foder bör undvikas, även om det inte kommer att vara giftigt om din katt stjäl en liten mängd från din katt. tallrik.

Kan katter ha bananer?

Även om de är söta och endast bör matas i små mängder,bananer är en god behandling för katter. De är så mjuka att de inte utgör en kvävningsrisk och vissa katter älskar smaken.

bananchips

Bildkredit: Shawn Hempel, Shutterstock

Kan katter få ost?

Många katter är laktosintoleranta, vilket innebär att de inte ska ges någon källa till mejeriprodukter, bl.a.mjölkoch ost . Om din katt äter en liten mängd kommer det förmodligen att vara OK. Om den äter en stor mängd, övervaka din kattvän och leta efter tecken på intolerans, såsom kräkningar eller diarré, och kontakta en veterinär om du ser något av dessa symtom.

hepper-katt-tass-avdelareCats & Cashews: The Bottom Line

Cashewnötter är inte giftiga för katter. Men de innehåller mycket fett och fibrer, vilket kan orsaka mag-tarmbesvär som kräkningar och diarré. De tenderar också att vara höga i natrium, och för mycket natrium kan orsaka uttorkning. Som sådan, även om cashewnötter inte direkt skadar din katt, bör de matas i mycket små mängder och sällan. Några alternativ till cashewnötter inkluderar jordgubbar och andra bär, bananer och fet fisk som makrill. Kokt kyckling är ett annat bra alternativ som mer exakt replikerar en katts diet i det vilda.


Utvald bildkredit: Takeapic, Pixabay

Innehåll