Kan katter äta glass? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretGlass i en kon som smälterGlass är en välsmakande goding som många njuter av. Det är bara naturligt att du vill dela ett favoritmellanmål med din katt, men är det ok att ge din katt en smak av glass?. Om du någonsin har undrat om du kan dela glass med din katt, fortsätt att läsa för svaret!Det korta svaret är nej, du ska inte mata din katt med glass. Fortsätt läsa för att lära dig mer:

hepper-katt-tass-avdelare

Kan katter äta glass?

Helst ska du inte ge dina katter glass. I allmänhet är det dock säkert i små mängder. Så om din katt slickar din glasssked eller din tomma skål innan du får den till diskmaskinen, är det liten chans för några negativa biverkningar från glassen.katt som äter torrfoder

Bildkredit: aleg baranau, Shutterstock

Är glass bra för katter?

Glass är inte lämplig för katter av flera skäl. Den första är att katter är naturligt laktosintoleranta. Katter saknar de enzymer som krävs för att smälta mejeriprodukter ordentligt, vilket innebär att mejeriprodukter, inklusive glass och fryst yoghurt, kan leda till magkramper och obehag, illamående, kräkningar, diarré och gaser. Om din katt bara har en slicka eller två glass, är det inte troligt att du kommer att se dessa skadliga effekter. Men om du matar din katt flera tuggor av glass, kan du märka att vissa magproblem utvecklas.

Den andra stora anledningen till att undvika att ge glass till din katt är glassens näringsprofil. Det är mycket socker, fett och kalorier. Katter är obligatoriska köttätare , så deras kost kräver inte bearbetat socker. Hälsosamma fetter är ok med måtta, men fetterna i glass är i allmänhet dåliga fetter som har lite näringsvärde.

Tänk på att friska vuxna katter bara kräver 20–35 kalorier per kilo kroppsvikt per dag. Detta betyder att den genomsnittliga katten på 10 pund sannolikt bara behöver cirka 200–350 kalorier per dag. Med tanke på att en ½ kopp glass innehåller cirka 125–150 kalorier, kan kalorierna läggas mycket snabbt för en katt.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Vad är en bättre behandling för katter än glass?

katt äter rå kyckling

Bildkredit: ophiecat, Shutterstock

De bästa godsakerna att erbjuda din katt är kommersiella kattgodis som uttryckligen har formulerats med kattens näringsbehov i åtanke. Andra bra alternativ skulle vara lagom stora saker som vanlig rostad eller bakad kyckling, kalkon eller fisk. Små, mer kaloritäta kött, som nötkött, lamm , och fläsk, är också ok när de erbjuds med måtta.

Om din katt är ett fan av mejeribaserade produkter, kan getmjölksprodukter vara ett bättre val än komjölkprodukter. Getmjölk innehåller probiotika och är lättare för katter att smälta än komjölk. Den är dock fet och kalorität, så det är viktigt att erbjuda getmjölk med måtta, annars kan det leda till matsmältningsbesvär och viktökning. Det finns kattgodis av getmjölk och getmjölkspulver som har formulerats med katter i åtanke, och dessa är ett bättre alternativ för att ge din katt en välsmakande godbit som har gjorts med deras behov i åtanke.

Många katter verkar tycka att små ostbitar är mycket tilltalande. Du kommer sannolikt inte att se negativa effekter av att ge din katt in ost små bitar och när det erbjuds med måtta. Detta bör dock vara en sällsynt behandling för din katt och inte ett vanligt erbjudande.

hepper-katt-tass-avdelare

Sammanfattningsvis

Oavsett vad du matar din katt, bör minst 90 % av den dagliga kosten komma från högkvalitativt foder speciellt utformat för katter. Fodret bör vara åldersanpassat för din katt eftersom kattungar, vuxna katter och äldre katter alla har olika näringsbehov.

Godsaker bör alltid erbjudas med måtta eftersom kalorierna kan läggas snabbt. Godsaker är en primär orsak till viktökning och fetma hos katter. Överviktiga katter löper en ökad risk för sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar, så det är viktigt att hålla din katt på en hälsosam vikt. Om du är osäker på om din katts vikt är hälsosam, diskutera dina bekymmer med din katts veterinär. De kommer att kunna ge dig vägledning om huruvida din katts vikt är hälsosam eller inte, tillsammans med alternativ för säker viktminskning.

Om din katt är en glassfantast, bör en liten bit glass då och då inte vara ett problem. Om den matas i stora mängder eller som en vanlig goding, kan glass dock leda till viktökning och magbesvär för din katt. Det är bäst att undvika glass som godis för katter eftersom det finns många bra alternativ för kattgodis, men glass kan säkert erbjudas ibland om du är medveten om mängden.


Utvald bildkredit: stevepb, Pixabay

Innehåll