Kan katter äta grillsås? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuretbarbecuesås som penslas på revben på grillenOm du någon gång har ätit kyckling eller korv med barbecuesås (även kallad BBQ-sås) på, så kanske du har märkt att din katt stirrar längtansfullt på den. Lukten av barbecuesås lockar katter, speciellt om den är på kött.Det finns inga specifika ingredienser i barbecuesås som kommer att vara giftiga för katter, även i stora mängder. Denna populära sås kan dock få din katt att uppleva mindre matsmältningsproblem när den väl har fått i sig den.I den här artikeln kommer vi att ge dig alla svar du behöver om huruvida barbecuesås är säkert för din katt!

hepper-katt-tass-avdelareÄr grillsås säker för katter?

Katt med en skål med barbecuesås på bordet

Bildkredit: Beyza Erdem, Pexels

Oavsett om du är en kattägare som vill piffa upp din katts kost genom att lägga till barbecuesås i maten, eller om du undrar om du kan mata din katt med kött som är kvävd i denna sås, är det bäst att överväga riskerna innan du matar.

Leticia Fidalgo Buron, veterinär och teknisk chef på Webbox säger att Även om många av oss älskar att grilla, är det viktigt att folk inte lämnar maten eller resterna till dina husdjur, även om det ser ut som att de njuter av det. Hon säger också att det finns flera grillmat som du aldrig bör mata ditt husdjur – dessa livsmedel inkluderar majskolvar, kebab, ben och lök .

barbecuesås och smaksättning är ganska salt och innehåller ingredienser som är ohälsosamma för katter. Att bestämma vilka ingredienser som finns i barbecuesås kan ge oss en djupare förståelse för varför denna sås inte är bra för din katt.

Dessa är huvudingredienserna i BBQ-såser:
  • Vinäger
  • Tomatpuré
  • Lökpulver
  • Flytande rök
  • Salt
  • Kryddor (som senap eller svartpeppar)
  • Sötningsmedel (som socker, melass eller xylitol)

Kombinationen av vinäger och tomatpuré gör barbecuesås väldigt sur. Detta sitter inte bra i din katts mage, vilket kan orsaka matsmältningsbesvär som förvärras av kryddorna som finns i denna sås.

När det kommer till sötningsmedel kommer socker och melass inte att skada din katt om de får i sig det, men xylitol är giftigt för katter i stora mängder. Detta kan orsaka leversvikt om de har konsumerat detta sötningsmedel ofta.

hepper enkelkatttassavdelare

Vad händer om en katt äter grillmat?

Brittisk korthårig katt som äter

Bildkredit: Chendongshan, Shutterstock

Det är viktigt att du inte låter dina katter äta mat som innehåller barbecuesås eller smaksättning. Trots att det är mycket frestande att dela dina korvar, grillhamburgare och andra rester med din kattvän, kan det skada dem.

Leticia tillade att även om det är okej att dela vissa matvaror med dina katter (om de är tillagade och urbenade), som kyckling, kalkon,lax, och vissa grönsaker, bör du vara uppmärksam på att ge dem mat tillagad med BBQ-sås av följande skäl:

1.Att låta dina husdjur äta grillmat kan orsaka cancer:

Förkolningen på utsidan av det brända köttet kan få din katt att kräkas och drabbas av matsmältningsbesvär. Det är inte bara grillat kött som orsakar dessa matsmältningssymptom, utan själva grillsåsen. Vissa experter tror också att bränt kött är en orsak till cancer både hos människor och djur.


två.Ben kan få din katt att kvävas:

Små kycklingben kan vara dödliga för katter om de av misstag äter grillad kyckling. Små ben kan också fastna i din katts tarmar och mage, vilket kan orsaka inre skador förutom att vara en kvävningsrisk för din katt.


3.Felaktigt tillagad mat är farligt för katter:

Katter är benägna att få matförgiftning från okokt kött. Det beror på att rått kött är fullt av bakterier som är skadliga för katter, som salmonella och listeria. Detta kan leda till att din katt utvecklar matsmältningsbesvär, såsom diarré och kräkningar.

kokt kött

Bildkredit: webandi, Pixabay


Fyra.Salt mat kan få din katt att bli uttorkad:

Salt är inte bara dåligt för människor utan även katter. Den höga natriumhalten i barbecuesås tillsammans med sältan hos BBQ-mat kan göra katter mycket törstiga. Om din katt inte håller sig hydrerad kan den snabbt bli uttorkad. I svårare fall kan din katt utveckla natriumförgiftning eller drabbas av allvarlig uttorkning som kan resultera i slöhet, feber och ofta kramper.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Så när det kommer till att utfodra din katt med grillmat och använda såsen över din katts mat för att uppmuntra dem att äta, är det bäst att undvika denna sås för din katts välbefinnande och hälsa. Istället kan du köpa såser som är gjorda för husdjur som katter och hundar. Du kan hitta dessa såser uppkopplad eller från din lokala djuraffär. Dessa djurvänliga såser kommer att ha säkra ingredienser som säkert kan läggas till din katts dagliga kost.


Utvald bildkredit: Unsplash

Innehåll