Kan katter äta gurka? Vad du behöver veta

Välj Namnet På Husdjuretkatt leker med gurkaKatter kan knapra på alla möjliga saker runt huset. Det är inte ovanligt att man hittar naggmärken även på grönsaker som gurkor. Men kan katter äta gurka och må bra? Ja, katter kan äta gurka utan att drabbas av några hälsoeffekter. Faktum är att gurkor är bra för dem eftersom de har massor av hälsosamma vitaminer och mineraler.Människofoder har alltid varit katters favorit, men det är viktigt att vara försiktig och veta vilken man ska mata dem.I den här artikeln får vi utforska varför katter älskar gurkor och lära oss mer om en lämplig diet för dem.

hepper-katt-tass-avdelareNäringsmässiga fördelar med gurka för katter

katt-äter-gurka

Kredit: IRINA ORLOVA, Shutterstock

Som nämnts ovan älskar katter att äta gurka, men det är viktigt att betona att de ska vara färska. Färska gurkor är den säkraste formen av grönsaker som katter kan äta utan några säkerhetsproblem.

Gurkor är fulla av vatten. Om du misstänker att din katt inte får i sig tillräckligt kan du lägga till några skivor gurka till deras måltider. Katter behöver mycket vatten eftersom det är en viktig del av deras matsmältningssystem. Dessutom kan gurkskivorna hjälpa din katt att förbli hydrerad, särskilt på sommaren när det är ganska varmt.

Dessutom har gurkor några viktiga vitaminer som vitamin K som din katt behöver. Detta vitamin spelar en avgörande roll när det finns ett behov av snabb blodkoagulering. Dessutom måste din katt ha en frisk och fungerande lever.

Förutom vatten och vitaminer har gurkor molybden, ett viktigt mineral som katter behöver. Det hjälper till med ämnesomsättning och bättre matsmältning.

Andra viktiga mineraler i gurka inkluderar koppar, magnesium och kalium. De tre spelar avgörande funktioner i din katts kropp, och brist på dem kan orsaka problem för din katt.

Gurkor är också en källa till kostfiber. Även om katter inte behöver lika mycket fibrer som vi, är det fortfarande ett krav i deras dagliga kost, och de kommer att behöva det i små mängder. Om din katt har förstoppning kan vissa gurkor hjälpa den att få bättre avföring.

Slutligen är detta en grönsak med låg kalorihalt. Den innehåller bara 15 kcal per 100 gram, vilket gör den ganska hälsosam. Om din katt har några viktproblem kan du byta godsaker med fler kalorier med skivor av färsk gurka. En överviktig katt är ganska sårbar för hälsoproblem som dålig hjärthälsa.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Vad är det säkraste sättet att mata min katt med gurkor?

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av My Effing Life (@_myeffinglife)

Som nämnts ovan är gurkor laddade med viktiga vitaminer och mineraler som katter behöver. Att mata dem några skivor är också en bra vattenkälla. Men vad är det säkraste sättet att mata katter med gurka?

Tja, först är det bäst att förstå att det här borde vara ett slags godis. Du bör inte mata dina katter med massor av gurkskivor i en sittning. Ge det några skivor för att säkerställa att de inte upplever några negativa effekter.

För mycket gurka kan leda till illamående, kräkningar och fall av diarré för din katt. Därför är det bäst att börja med att skala skalet på gurkan och sedan skära den i små skivor. Huden kan innehålla några skadliga kemikalier och kasseras bäst.

När skivorna är klara, ta två eller tre och mata till din katt. Du kan behålla resten för att ge dem som en godbit senare. Kom ihåg att bara mata dem med färsk gurka. Det betyder att du bör undvika inlagda gurkor, som kan göra din katt sjuk.

hepper katttassavdelare

Andra grönsaker och frukter som du kan mata katter

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Polinas trädgård (@polinasgarden)

Viss människofoder är bra för katter. Men se alltid till att du matar dem med måtta. Katter kan klara sig bra med vissa grönsaker och frukter, särskilt de med viktiga vitaminer och mineraler som hjälper till med kattens kroppsfunktioner.

Exempel inkluderar:

1.Pumpa/Squash

Nykokt pumpa eller squash är ganska bra för din katt. Vanlig pumpa eller squash har massor av vatten som din katt behöver. Dessutom är det en naturlig fiberkälla som hjälper till med matsmältningen och ger lindring från förstoppning. Dessa är också utmärkta källor till vitamin A, C och K.


två.Ärter

Gröna ärtor

Bildkredit: 14170957, Pixabay

Katter kan säkert äta nykokta ärtor utan att behöva bekymra sig. Ärter har massor av fördelar för dina kattvänner eftersom de är en hög fiberkälla. De innehåller också vitaminer B1, C och K, samt kalium och järn.


3.Morötter

Ja, katter kan till och med äta morötter. Ett par bitar kan göra utmärkta godsaker hela dagen. Morötter är en rik källa till fibrer och kalium. Dessutom får din kattvän vitamin A, B6 och K1. Lika avgörande som morötter är för människans syn, fungerar de på samma sätt för katter.


Fyra.Broccoli

broccoli

Bildkredit: Shutterbug75, Pixabay

Broccoli är lika bra för katter som för dig och din familj. Katter kan säkert äta denna hälsosamma grönsak i alla åldrar, förutsatt att den är färsk. Därför kan du mata din katt med lite nyångad broccoli. Den innehåller massor av viktiga antioxidanter som motverkar inflammation och har låga kalorier.


5.Spenat

En annan bladgrönt som katter kan äta är spenat. Spenat har massor av vitaminer. Men ett varningens ord är att aldrig mata spenat till katter med lever- eller njurproblem.

hepper enkelkatttassavdelare

Frukt, grönsaker och annan mänsklig mat som är skadlig för katter

Bildkredit: MiraCosic, Pixabay

Alla frukter och grönsaker är inte bra för katter. Vissa är mycket giftiga och bör aldrig finnas i din katts diet, inte ens som små godsaker. Som nämnts tidigare är måttfullhet avgörande när man matar katter med mänsklig mat. Men vissa frukter är bäst att bara lämna för dig och din familj.

Alla kattdjur har ett specifikt näringsbehov som är nödvändigt för deras tillväxt och utveckling. Det är bäst att ge dina katter mat som hjälper dem att uppnå detta mål. Men du kan alltid ha lite mänsklig mat på deras måltidsplaner också.

Tricket för bättre hälsa och välbefinnande är att veta vilka frukter/grönsaker som är bäst för mänsklig konsumtion. Även om frukter kan vara en bra källa till vitaminer och mineraler, är de som listas nedan ganska skadliga för dina kattvänner.

 • Limefrukter
 • Apelsiner
 • Citroner
 • Grapefrukter
 • Kokos (kött och vatten)

De fyra första är alla citrusfrukter som innehåller höga nivåer av citronsyra. Syran kan orsaka din katt många hälsoproblem. Undvik att ge din katt juicen och till och med skalen, stjälken och löven. En katt som äter en liten del av dessa citrusfrukter kommer att uppleva en orolig mage. Mycket mer kommer att leda till kräkningar och diarré.

Den femte frukten är kokos. Mata aldrig din katt med någon del av kokosnötsfrukten, inklusive vattnet och köttet. Katter tenderar att uppleva matsmältningsproblem när de konsumerar dessa delar av kokosfrukten. Det beror på att kokosnötsvatten innehåller mycket kalium, vilket kan skada din kattvän.

Det är inte bara frukter som kan vara skadliga för katter. Även vissa grönsaker och örter kan orsaka vissa hälsoproblem. Katter ska aldrig äta grönsaker och örter som:

 • Vitlök
 • Lök
 • Salladslökar
 • Purjolök
 • Schalottenlök
 • Gräslök

Dessa grönsaker och frukter orsakar allvarliga hälsoproblem för katter, som gastrointestinala komplikationer. De orsakar till och med skada på de röda blodkropparna. Undvik därför att mata katter med dessa grönsaker och örter eller någon annan måltid som tillagas med någon av dem.

Om du kan, undvik att mata katter med mänsklig mat. Men om du inte kan motstå dessa vackra ögon är det bäst att veta vilken mat som är bra och vilken som inte är det.

Ovan är några mänskliga grönsaker och frukter som inte är bra för katter. Andra att lägga till i listan är följande:

1.Alkohol

Det säger sig självt att inget husdjur, inklusive katter, bör konsumera alkohol. Alkohol kan orsaka allvarliga hälsoproblem för din kattvän, inklusive dålig hjärnhälsa och leverskador.


två.Russin

Så söta som russin kan vara, håll dem långt borta från din katt. Russin, även i små mängder, kan orsaka njursvikt.


3.Choklad

Bildkredit: Pixabay

Ja, choklad är ganska gott och en fantastisk godbit, men bara för människor. Choklad har teobromin och koffein som en del av dess ingredienser. Dessa är mycket giftiga för husdjur som katter och kan leda till döden.


Fyra.Xylitol

Alternativa sötningsmedel är ganska populära idag. Men sötningsmedel som Xylitol är inte bra för katter eftersom det får blodsockernivåerna att sjunka. Sådana katter upplever kramper och anfall som leder till döden.


5.Ost

Cheddarost

Bildkredit: HandmadePictures, Shutterstock

Ost är inte bra för katter. Denna mejeriprodukt som du älskar så mycket kan orsaka dem stora skador som svåra kräkningar och diarré.

hepper katttassavdelare

Sista takeaway

Gurkorär ganska nyttiga grönsaker att ha på tallriken. Dessa är också utmärkta för din katt eftersom de innehåller massor av vatten, vitaminer och mineraler. Se dock alltid till att du matar din katt gurkskivor med måtta.

Normalt är mänsklig mat bäst att lämna för människor, men vissa frukter och grönsaker som gurka är säkra för katter också. Se dock alltid till att dessa är färska och inte inlagda.


Utvald bildkredit: tugol, Shutterstock

Innehåll