Kan katter äta honung? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjurethonung_PollyDot_PixabayKänner du dig någon gång skyldig när du njuter av en välsmakande godis medan din katt stirrar på dig och uppenbarligen vill att du också ska skämma bort den med en smak? Det är vanligt att djurägare känner så här. När allt kommer omkring, varje gång du äter något gott, gör din katt det klart att de vill ha en bit för sig själva. Ibland är detta helt acceptabelt, som när du äter fisk eller kyckling som inte har kryddats med lök eller vitlök. Men många livsmedel som är ofarliga eller till och med hälsosamma för människor kan vara potentiella faror för våra katter.Honung är söt och läcker med en ljuvlig doft som attraherar katter precis som den attraherar människor. Om du äter honung kommer din katt sannolikt att vilja ha en smak, och i det här fallet är en smak ofarlig. Katter kan äta honung i små doser utan att drabbas av negativa effekter. Du bör dock alltid vara måttfull när du erbjuder honung till en katt, som för mycket honung kan orsaka problem för din kattvän, som vi kommer att diskutera i den här artikeln. orange-cat_redwineandyou_shutterstock

Är honung giftigt för kattdjur?

honungssirap_Steve Buissinne_Pixabay

Bildkredit: redwineandyou, Shutterstock

En hel del livsmedel är giftiga för katter som vanligtvis äts av människor. Lyckligtvis är honung inte en av dessa livsmedel. Honung är inte giftigt för katter, och om din katt äter lite honung bör den inte uppleva några större negativa biverkningar, men i vissa fall kan milda biverkningar uppstå. Även om honung inte är giftigt för katter, är det fortfarande inte ett bra foder att erbjuda på någon form av regelbunden basis. perser cat_lindarczyk_PixabayÄr honung hälsosamt för katter?

Bildkredit: Steve Buissinne, Pixabay

Honung är inte ett hälsosamt foder för katter. Katter är obligatoriska köttätare. Detta innebär att all näring som en katt behöver kan härledas enbart från att äta andra djur. Honung kan ha gjorts av levande varelser, men det är fortfarande växtmaterial och inte en del av en katts naturliga kost. Så även om det inte kommer att skada din katt att äta lite honung, är det inte heller särskilt bra för dem. Din katt kan verkligen inte få några fördelar av att äta honung, även om den säkert kan uppleva några negativa biverkningar från överkonsumtion. blå punkt siames cat_Tatiana Chekryzhova, Shutterstock

Kan katter smälta honung?

Bildkredit: lindarczyk, Pixabay

Katters matsmältningssystem fungerar helt annorlunda än en hunds eller människas. Hundar och människor kan smälta växtmaterial utan problem eftersom vi båda är allätare. Katter är köttätare, så de har inte förmågan att bearbeta sockerarter som finns i honung. Honung innehåller inte heller några nyttiga näringsämnen för din katt, även om den är fullproppad med näringsämnen som kan öka människors hälsa.

Biverkningar av att mata en katt med honung

Bildkredit: Pixabay

Den huvudsakliga bieffekten som alla kattdjur sannolikt kommer att uppleva efter att ha ätit honung är magbesvär. Eftersom de inte kan smälta honung ordentligt, kan det orsaka lite förödelse i deras matsmältningssystem, även om det vanligtvis inte gör detta om det äts i tillräckligt små mängder.

Viktökning är en annan bieffekt av att mata en katt med honung. Honung är fullproppad med kalorier. En enda matsked innehåller 64 kalorier, vilket liknar en 3-ounce burk våt kattmat. Naturligtvis kan detta vara en positiv eller negativ bieffekt, beroende på omständigheterna. Om du har en katt som behöver gå upp i vikt kan honung hjälpa till att packa in några extra kalorier enkelt. Å andra sidan kan det lätt leda till att en katt blir överviktig eller till och med fet , som kan komma med en mängd andra hälsoproblem.

Är honung bra för en sjuk katt?

Bildkredit: uadrienn, Pixabay

Även om honung aldrig är lätt för en katt att smälta, finns det vissa fall där det kan vara till hjälp för ditt kattdjur i mycket små doser. Till exempel, precis som honung kan hjälpa en person att ha ont i halsen, kan den också hjälpa till att minska smärtan din katt känner när den har ont i halsen, till exempel när den har en infektion eller kattinfluensa .

Honung är också känt för att hjälpa till med allergiska reaktioner, så om din katt upplever allergier kan en liten dos honung hjälpa. Och som vi nämnde tidigare är honung bra för att packa in extra kalorier. För sjuka katter som har problem med att äta kan honung vara ett gott och enkelt sätt att få i sig de kalorier som behövs för att förhindra betydande viktminskning eller till och med framkalla viktökning.

Vad händer om en katt äter för mycket honung?

Bildkredit: Tatiana Chekryzhova, Shutterstock

Om din katt äter för mycket honung kommer den sannolikt att behöva hantera en del diarré. Det finns också anekdotiska bevis för att regelbunden konsumtion av honung kan vara kopplad till botulinum , en bakterie som orsakar botulism . Det är sällsynt att honung orsakar botulism, men det har rapporterats som orsak till flera fall av spädbarnsbotulism, och det tros också förekomma hos katter som äter för mycket honung.

Slutsats

Honung är inte giftigt för din katt, men som allt annat är det bäst att mata kattdjur med måtta. För mycket kan orsaka magbesvär och diarré. Regelbunden utfodring kan leda till viktökning eftersom honung är så laddad med kalorier, men det gör den också utmärkt för att mata katter som har svårt att äta eller som behöver gå upp i vikt. Var bara försiktig så att du inte matar den för ofta, eftersom det möjligen är kopplat till kattbotulism.

För mer information om vad katter kan äta, kolla in:


Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll