Kan katter äta jordnötssmör? Vad du behöver veta!

jordnötssmör och syltJordnötssmör är ett populärt mellanmål vid lunchtid, det är gott och fyllt med protein som kan hjälpa oss att ta oss igenom dagen, och eftersom det är så proteinrikt undrar många om det är säkert att ge sin katt. Det korta svaret är ja . Du kan ge din burk jordnötssmör, men det finns flera saker du bör tänka på innan du gör det till en vanlig del av deras kost. Fortsätt läsa medan vi tittar på hälsofördelarna och potentiella farorna med att låta din katt äta jordnötssmör, och vi kommer också att diskutera det bästa sättet att mata det till ditt husdjur för ett hälsosamt mellanmål.

hepper enkelkatttassavdelare

Är jordnötssmör dåligt för min katt?

Kvävningsrisk

Jordnötssmör är tjockt och torrt och kan lätt skapa en kvävningsrisk, speciellt om du använder ett tjockt märke. Även en liten mängd jordnötssmör kan skapa en fara, så du måste titta på din katt medan den äter och se till att ha mycket sötvatten i närheten som din katt kan dricka.

Lågt näringsvärde

Förutom ett växtbaserat protein som inte är idealiskt för en köttätande katt, finns det inga användbara näringsämnen som kommer att gynna din katt av att äta detta foder.sked jordnötssmör

Bildkredit: Pixabay

Allergier

Precis som människor kan jordnötssmör orsaka allergiskada hos katter och kan till och med vara livshotande om din katt är särskilt känslig för jordnötsallergier. Symtom på en allergisk reaktion inkluderar repor, håravfall, öroninfektioner, diarré, kräkningar och viktminskning. Om du märker något av dessa symtom och misstänker jordnötsallergi rekommenderar vi att du omedelbart kontaktar veterinären.

Dåliga fetter

Många företag använder transfetter och andra dåliga fetter för att hålla jordnötssmöret från att separera och för att ge det längre hållbarhet. Dessa ingredienser kan dock vara skadliga för din katt. Vi rekommenderar att du tittar på din ingredienslista för jordnötssmör för att säkerställa att det inte finns några hydrerade oljor på ingredienserna för att hålla dessa fetter borta från din katts diet.

en burk jordnötssmör

Bildkredit: Pixabay

Hög i kalorier

Ett annat problem med att mata din katt med jordnötssmör är att det innehåller mycket kalorier, särskilt eftersom näringsvärdet är så lågt. Extra kalorier kan lätt leda till viktökning, och fetma bland katter är ett allvarligt problem i Amerika, med många experter som säger att 50% av katter över 5 år är överviktiga. Fetma kan leda till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt med mera. Det kan också göra det svårt för din katt att upprätthålla sina vanliga aktiviteter, och det kan till och med bli svårt att sköta sig ordentligt.

Artificiella sötningsmedel

Många jordnötssmör med låg sockerhalt innehåller ett konstgjort sötningsmedel som kallas xylitol som kan vara dödligt för din katt. Det krävs bara en liten mängd av denna ingrediens för att orsaka skada, och den finns i ett brett utbud av produkter förutom jordnötssmör, så det är viktigt att du läser hela din förpackning.

pålägg av jordnötssmör

Bildkredit: Pixabay


Är jordnötssmör bra för min katt?

Bra fetter

Katter behöver omega-6-fetter i kosten, vilket jordnötssmör ger, men det förser inte din katt med de essentiella omega-3-fettsyrorna. Omega-6 kan främja inflammation om det inte tillhandahålls tillsammans med Omega 3 som minskar det, och det kan orsaka problem hos äldre katter med artrit eller andra ledproblem som tenderar att svälla. Jordnötssmör innehåller också oljesyra, en komponent i deras feromoner, vilket kan förklara din katts intresse för detta foder.


Hur kan jag mata min katt med jordnötssmör?

Vi rekommenderar att du undviker att mata din katt med jordnötssmör om det inte är något katten kräver. Det finns för många hälsorisker förknippade med att göra det till en vanlig del av sin kost. Om din katt verkligen vill ha det kan du låta dem slicka på skeden ibland efter att du gjort en smörgås ibland, men först efter att du läst igenom ingredienserna för att se till att det inte finns någon xylitol. Organiska, helt naturliga jordnötssmör kommer att vara bättre och ha färre kemiska ingredienser, vilket gör dem mindre benägna att orsaka en allergisk reaktion.


Pumpa

skivad pumpa

Bildkredit: Pixabay

Du kan prova att servera pumpa som ett jordnötssmöralternativ som din katt kanske gillar. Det är mycket hälsosammare och kommer att tillföra mycket fibrer till kosten, vilket hjälper till att hålla din katt reglerad. Det är det perfekta fodret när din katt är förstoppad, och den är låg i socker och kalorier, så den kan hjälpa till med viktkontroll. Den innehåller också massor av vitaminer och mineraler samt hälsosamma omegafetter.

Sammanfattning

Vi rekommenderar att du undviker jordnötssmör i din katts diet. Om din katt åt en liten mängd eller buggar dig att slicka skeden, kommer det förmodligen att vara ok så länge det inte finns någon xylitol, men det finns massor av andra livsmedel som din katt kommer att njuta av som ger mer näringsämnen. Vi rekommenderar pumpa eftersom den liknar jordnötssmör i konsistensen, och din katt kanske är villig att prova. Den är fullproppad med näringsämnen och kan hjälpa till att lindra diarré och förstoppning.

Vi hoppas att du har njutit av att läsa vår titt på denna vanliga lunchmat och hittat svaren du behövde. Om vi ​​har hjälpt dig att ge en hälsosammare behandling för din katt, vänligen dela den här guiden som matar katter med jordnötssmör på Facebook och Twitter.

Letar du efter fler guider om vad din katt kan ha? Prova:

    Kan katter dricka alkohol? Vad du behöver veta! Kan katter dricka saltvatten? Vad du behöver veta! Kan katter dricka äppeljuice?

Utvald bildkredit: Pixabay

Innehåll