Kan katter äta kyckling? Vad du behöver veta!

katt äter kokt kycklingVi är nästan säkra på att du läste den titeln, och den första frågan som dök upp i ditt huvud var: Är det inte uppenbart? Men tyvärr är svaret inte så enkelt.

Du förstår, precis som vi människor har katter också utvecklats. Dagens katt har ett helt annat matsmältningssystem. En som är mer känslig i jämförelse med sina förfäder. Det vill säga, innan du matar din kattkompis med något saftigt kött, är det ansvarsfulla att först konsultera en veterinär. Anta inte att någon typ av kött är bra för det bara för att det är en obligatorisk köttätare.

cavalier king charles spaniel maltesisk mix

Hur som helst, för att svara på din fråga, svaret är ja, katter kan äta kyckling, men...

Läs detta först!hepper katttassavdelare

Säkerhetsöverväganden

Så det är ingen hemlighet att katter är köttätare. Och köttätare är köttälskare. Att mata katten med tillagad eller till och med konserverad kyckling kommer säkerligen att se ut som en godbit, med tanke på att den huvudsakliga dietkomponenten i kött är protein. Det är vad de flesta hälsoböcker säger.

Vad de inte berättar är att kokt eller konserverad kyckling också innehåller kalorier. Och katter kan bara konsumera upp till en viss nivå. Därför, om du har bestämt dig för att ändra kosten till kyckling, måste du ta reda på det rekommenderade antalet kalorier som det är tänkt att konsumera per dag.

Vi kan ärligt talat inte berätta för dig vad din katts kaloriintag bör vara eftersom den siffran varierar. Det beror på ett antal faktorer inklusive rasen, total storlek och ålder. Men vi är 100 procent säkra på att alla ansedda och licensierade veterinärer kommer att ha alla svar du söker.

tabby katt som sitter bredvid en matskål

Bildkredit: Impact Photography, Shutterstock

Är det okej att marinera kycklingen?

Absolut inte! Dessa kryddiga ingredienser kommer säkert att göra kycklingen godare, men de kan vara skadliga för kattungens hälsa.De flesta marinader innehåller åtminstone överdrivna mängder salt för din katt och i värsta fall kan de innehålla lök eller vitlök, som båda är potentiellt dödliga för din katt. De kan vara allergiska mot ingredienserna, och till och medom katten inte reagerar på någonting, finns det inget sätt att garantera att det som använts i produktionen av dessa ingredienser inte kommer attskadlig ipå lång sikt.

Det är också bäst att bara servera kött och inte skinnet på kycklingen. Du måste komma ihåg detta för det är verkligen viktigt.Mest avproteinet finns i köttet och inte huden.Skinnet på kycklingen innehåller stora mängder fett och att konsumera det kan lätt leda till överviktsproblem.

Magbesvär & matförgiftning

En domesticerad eller bortskämd katt kommer inte att ha ett matsmältningssystem som är utformat för att bearbeta rått kött av något slag. Såvida det inte är den typen som tycker om att jaga möss i huset. Om du funderar på att ändra sin kost måste du ha tålamod. Servera köttet i små mängder, under en längre tid. Säg att du serverar den en liten bit idag, och sedan en till efter en dag eller två. Men inte på varandra följande dagar.

Dessutom, om du misstänker att kycklingen är bortskämd, släng den – även om den ännu inte har passerat det sista försäljningsdatumet. Allt kött som inte är färskt kommer att få katten att uppleva magbesvär, och det är bara om du har tur. Det värsta scenariot är kräkningar och diarré.

Katt kräks

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Är rå kyckling bra för en katt?

Det är ganska uppenbart att du verkligen anstränger dig för att ge din katt den bästa maten som finns genom att replikera en vildkatts diet. Och det är bra, med tanke på att rå kyckling ofta är högt upp på alla näringsinnehållstabeller.

Rått kött kommer alltid att ha alla sina näringsämnen intakta, till skillnad från kokt kött. Dessutom har de aldrig raffinerade kolhydrater, som ger lite eller inget näringsvärde, eller fyllmedel.

Men du måste fortfarande tänka på riskerna. Som ordspråket säger, för varje proffs finns det alltid en nackdel. Och du kommer bara att fullt ut kunna förstå graden av de åtföljande riskerna om du gör dina läxor.

Enligt medicinska experter är det farligt för människor att konsumera rått fjäderfä. Vet du varför det är så? Det beror på att rå kycklingskinn innehåller bakterier som orsakar olika sjukdomar. Och även om dessa sjukdomar är mindre uttalade hos obligatoriska köttätare, påverkas de ändå.

tri color cavalier king charles spaniels
Rå kyckling

Bildkredit: Piqsels

Bakterie

Gång på gång har studier visat att rå kyckling alltid testar positivt för bakterier och parasiter. Och oavsett hur noggrann du är när du tvättar dem, kan de fortfarande stå emot det vattentrycket och så småningom hitta in i ditt husdjurs system.

Att frysa köttet hjälper dig inte heller att bli av med dem, eftersom dessa irriterande mikroorganismer kan överleva extremt låga temperaturer. Och med det i åtanke inkluderar de vanligaste bakterierna som finns i rå kyckling: Campylobacter , Salmonella spp., Clostrium perfringens och Listeria monocytogenes.

Salmonella spp

Salmonella spp . är en zoonotisk bakterie. Det betyder att det lätt kan överföras mellan människor och många djurarter. Sjukdomen som orsakas av dessa bakterier kallas salmonelos.

Här är ett faktum som inte många känner till: Salmonellabakterien har muterats genom åren, så den kommer i olika delar. Över 2 000 olika typer av Salmonella existera.Det är därförinfekterade katteruppvisar olika symtom.Vissa infekterade katter visar inga tecken. De flesta katter utvecklar gastroenterit, med kräkningar, diarré och svaghet. Många sjuka katter kommer att bli uttorkade, ha hög feber, uppleva buksmärtor och få slem i avföringen. Andra tecken inkluderar hudsjukdom, vaginal flytning, onormal hjärtfrekvens, feber och chock. Kroniska fall med intermittent diarré kan leda till blodförlust och icke-tarminfektioner.

Du rekommenderas att inte sova på dessa bakterier, eftersom det kan leda till gastroenterit och septikemi.Gastroenterit är den medicinska termen för en infektion och inflammation i mage och tarmar. Septikemi uppstår när bakterierna lyckas ta sig in i djurets blodomlopp och sprider sig över hela kroppen.

När det gäller behandling, och om vi talar om ett lindrigt fall, behöver katten inte stanna på kliniken. Det kan behandlas med en oral antimikrobiell medicin som kan administreras hem. Men om det är allvarligt, till exempel ett fall av uttorkning eller sepsis, måste IV-vätskorna, elektrolyterna eller medicinerna administreras på kliniken. Vissa fall kan till och med kräva blodtransfusioner.

Dessutom, eftersom kräkningar är ett vanligt symptom här,veterinären kanske ber dig att göra detavstå från att mata katten i minst 48 timmar. Dessutom måste den diet som går in i dess system efter att perioden har förflutit vara intetsägande. Det är det enda sättet du kommer att kunna ge magen tillräckligt med tid att återhämta sig.

mix av west highland terrier och yorkie

I vissa fall, katten kommer att behöva separeras från dig och alla andra husdjur och familjemedlemmar under det akuta skedet av sjukdomen. Detta för att undvika risken att drabbas av infektionen. Infekterade djur tappar bakterierna i avföringen och strikt uppmärksamhet på hygien är avgörande för att förhindra ytterligare spridning av sjukdomar.

kvinna som ger CBD-olja till sin katt

Bildkredit: Pixabay

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes en livsmedelsburen bakterie. Det finns robusta data som samlats in av olika forskare som indikerar att det ofta finns i mejeriprodukter, fjäderfä, konserver och nötkött. Det är denna bakterie som orsakar Listeriosis, om du har hört talas om det. Det är en sporadisk infektion som finns praktiskt taget överallt i världen och som påverkar olika arter.

Tydligen är ingen skonad när det kommer till denna bakterie. Vi har till och med sett att människor har en latent infektion eller lider av septikemi på precis samma sätt som hundar och kattdjur.

Om den lämnas omarkerad, Listeria monocytogenes kan ta sig till nervsystemet, vilket resulterar i ansiktsnervens förlamning och depression. Och förresten, du måste vara en angelägen person för att märka att något är fel eftersom det till och med kan ta månader för katten att börja visa dessa kliniska tecken.

Hittills finns det inga uppgifter om överföring av katt till människa, meneftersom vi vet att människor kan få listerios,det skadar inte att vara försiktig.

Behandlingsmetoden kommer återigen att bero på situationens svårighetsgrad. Sjukhusinläggning kommer inte att vara nödvändig i fall där katten bara uppvisar milda influensaliknande symtom. Veterinären kommer att skriva ut ett antibiotikum och något för att ta hand om mag-tarmbesvären. Det mest effektiva antibiotikumet är trimetoprim-sulfametoxazol, men om det inte är lättillgängligt kan veterinären ordinera ampicillin eller penicillin.

katt och veterinär

Bildkredit: Stock-Asso, Shutterstock

hepper enkelkatttassavdelare

Vanliga frågor

Finns det alternativa hälsosamma mellanmål?

Kyckling är inte det enda fodret som katter tycker om. De älskar också att äta selleri, broccoli, brunt ris, grön paprika och till och medäggröra. Men du måste fortfarande kolla in med din veterinär först och använda dem med måtta.

Älskar katter kycklingben?

Ja, men vi skulle inte rekommendera det. På grund av sin spröda natur kan ben lätt splittras när katten biter i det. Vi vet inte om dig, men när vi hör ordet splitter tänker vi genast på skarpa kanter. Kanter som är tillräckligt vassa för att skada något inre organ , baksidan av halsen och insidan av munnen.

katt äter rå kyckling

Bildkredit: ophiecat, Shutterstock

Är kyckling orsaken till att din katt har tandproblem?

Vi skulle inte helt skylla det på kycklingen, men ja, att äta kyckling kan orsaka tandproblem. Katten kommer först att slita isär köttet i remsor innan den försöker tugga det. Under den processen kan några av de grusiga delarna fångas mellan tänderna och dra till sig bakterier. Bakterierna kommer då att leda till tandköttssjukdomar.

hundras dam och luffaren

Tänk om katten åt kycklingen av misstag?

För det första, få inte panik. Panik kommer inte att hjälpa någon eller lösa problemet. Vad du behöver göra är att slappna av och börja titta efter tecken. Vi pratar om vanliga symtom som kräkningar, diarré, aptitlöshet, feber och tecken på svaghet.

hepper katttassavdelare

Slutord

Vi vet alla att katter är obligatoriska köttätare. Ingen förnekar det. Och vi vet att kärleken du har till katten är anledningen till att du letar efter fler proteinkällor. Men du måste också förstå att en god avsikt ibland inte nödvändigtvis ger det bästa resultatet. Håll dig till vad veterinären har rekommenderat, och du behöver aldrig oroa dig för din katts hälsa.


Utvald bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Innehåll