Kan katter äta lök? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuretonions_Color_PixabayDet är vanligt att djurägare delar sin mat med sina husdjur. Många husdjursföräldrar behandlar sina husdjur på samma sätt som barn, och det kan vara svårt att neka något till ditt älskade husdjur. De flesta livsmedel är ofarliga och erbjuder helt enkelt en välsmakande behandling till din älskade katt. Men vissa livsmedel kan vara ohälsosamma för din katt, även om de är helt ok för människor att konsumera.Lök är en av dessa livsmedel. De har massor av hälsofördelar för dig, men för din katt, lök kan vara ett dödligt livsmedel . Lyckligtvis bör en liten smak av lök inte tappa din katt i dess spår, men om din katt får i sig någon mängd lök bör den få omedelbar veterinärvård. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på varför lök är giftigt för katter och vad du bör göra om din katt råkar äta en lök. persisk katt_PixabayVarför är lök giftigt för katter?

hepper enkelkatttassavdelare

Bildkredit: Pixabay

Lök är giftigt för katter . Löktoxicitet kan också orsakas av andra medlemmar av grönsaksgruppen A llium som inkluderar vitlök, gräslök, purjolök, etc. Lökförgiftning kan orsaka uttorkning, orolig mage och är till och med dödlig i vissa fall. Lök kan också bryta ner de röda blodkropparna i din katts blod, vilket orsakar hemolytisk anemi, vilket kan hända om din katt får i sig lök i någon form.

rödlökar_Hans Braxmeier_Pixabay

Kan katter äta hur mycket lök som helst?

Röd-ljus-katt_ksuha-scherbakova_shutterstock

Bildkredit: Hans Braxmeier, Pixabay

Även i små doser kan lök orsaka många hälsoproblem för kattdjur. Men svårighetsgraden av de problem som din katt sannolikt kommer att uppleva är dosberoende. Om din katt bara äter en liten mängd lök, kanske dess reaktion inte är för allvarlig. Som sagt, det krävs inte mycket lök för att orsaka en stor reaktion och potentiellt dödliga konsekvenser. Av denna anledning rekommenderas det att du söker veterinärhjälp utan dröjsmål. lök och vitlök_monicore_Pixabay

Är rå eller kokt lök säkra för katter?

katt och veterinär. _Maria Sbytova_Shutterstock

Bildkredit: ksuha scherbakova, Shutterstock

I de flesta fall kommer katter att vara helt ointresserade av rå lök. De är naturligt motvilliga till lukten och smaken av lök, så det är inte troligt att din katt äter en rå. I allmänhet, när en katt äter en lök, finns den i något annat foder. Oavsett om löken är kokt, rå, pulveriserad, uttorkad eller i någon form, är effekten densamma. Det är giftigt för din katt, och alla former av lök kan orsaka samma hälsoproblem. kattunge och veterinär._Maria Sbytova_Shutterstock

Hur är det med andra grönsaker i samma släkte?

Bildkredit: monicore, Pixabay

Lök är en del av Allium släkte av grönsaker, som även inkluderar andra populära växter som gräslök, vitlök och purjolök. Även om dessa är läckra för människor, är varje växt i alliumfamiljen giftig för ditt kattdjur. Om din katt äter någon av dessa växter kommer resultaten att bli liknande. Din katt kan få Allium förgiftning från vitlök eller gräslök lika lätt som det kan av att äta lök. Se till att hålla alla dessa utom räckhåll för din katt för att förhindra att nödsituationer inträffar. Om du bestämmer dig för att mata din kattmat från din tallrik, se till att ingen vitlök, lök, gräslök eller annat Allium växter användes för att krydda eller smaksätta den.

Vad ska du göra om din katt äter lök?

Bildkredit: Maria Sbytova, Shutterstock

Ett av problemen med katter som äter lök är att biverkningarna kan ta flera dagar att börja. Det kan verka som att din katt mår bra, men flera dagar senare kan de allvarliga symtomen börja sätta in. Vid det här laget kan det redan vara för sent.

Närhelst du märker att din katt har ätit lök eller annat Allium växter, bör du kontakta en veterinär omedelbart. De kommer troligen att vilja att du tar in din katt för personlig assistans om inte din katt bara åt en mycket liten mängd. Vad du än gör, försök inte framkalla kräkningar. Det är lätt att av misstag skada din katt i processen, så detta bör överlåtas till en professionell att ta hand om.

Behandla en katt som åt lök

Bildkredit: Maria Sbytova, Shutterstock

När du tar din katt till veterinären finns det flera behandlingar de kan prova. Det första tillvägagångssättet kommer sannolikt att framkalla kräkningar, förutsatt att din katt har fått i sig löken alldeles nyligen. Ett blodprov kommer att samlas in för att avgöra om toxiciteten har orsakat hemolytisk anemi och i vilken grad. Det kommer också att användas för att kontrollera eventuella förändringar i levern och njurarna. vilket gör att veterinären kan få en bättre uppfattning om hur man ska gå vidare med ytterligare behandlingar. Understödjande vård för magproblem är vanligtvis tillräcklig behandling för kattdjur med mindre svåra symtom. För dem som har ätit mycket lök kan syrgasbehandling, IV-vätskor och blodtransfusioner vara nödvändiga.

Slutsats

Lök och andra växter i alliumfamiljen som vitlök och gräslök är mycket giftiga för katter. Om din katt äter någon form av dessa växter, inklusive råa, tillagade, pulveriserade, uttorkade eller på annat sätt, blir resultaten åtminstone obehagliga och dödliga i värsta fall. Förhoppningsvis kommer du aldrig behöva ta itu med ett sådant problem. Men om du upptäcker att din katt har ätit alliumväxter, kontakta din veterinär omedelbart för behandling.

För mer information om vad katter kan äta, kolla in:


Utvald bildkredit: Couleur, Pixabay

Innehåll