Kan katter äta nötkött? Vad du behöver veta!

Nötköttkotletter i en träskålNötkött finns i stort sett överallt. Det finns på varje meny, i varje delikatessbutik och i de flestas kylar eller frysar. Om du har tillbringat någon tid på kattmatsgången i din lokala butik, har du förmodligen sett kattmat med nötkött som den primära proteinkällan. Vi vet det katter kan äta nötkött , men borde de? Fortsätt läsa för mer information.

hepper-katt-tass-avdelare

Kan katter äta nötkött?

Bildkredit: Krakenimages.com, Shutterstock

Nötkött är vanligtvis helt säkert för katter. Även om fjäderfä och fisk verkar vara de mest populära animaliska proteinerna i kattmat, dyker nötkött upp i flera kommersiella kattmatrecept . Tillgången och överkomliga priser på nötkött gör det till ett bra alternativ för kattmat.Är nötkött bra för katter?

Katter är obligatoriska köttätare som kräver högt protein, måttligt till högt fett och låga kolhydrater i kosten. Beef checkar alla dessa lådor!

Nötkött är mer näringstät än kyckling, även om det innehåller cirka 25–30 % fler kalorier och cirka 30 % mer fett än kyckling. Nötkött är också en bra källa till järn, B-vitaminer som B12, niacin, pantotensyra, B6, kalium och vitamin K. Överraskande nog mäter nötkött och kyckling mycket noga när det gäller proteininnehåll, med nötkött som bara innehåller 5 % mer protein än kyckling. Medan katter behöver protein och fett i kosten, behöver de näringsämnen inom sina kaloribehov. Övermatning av kaloririk mat kan leda till viktökning och fetma hos din katt.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Hur mycket nötkött kan jag mata min katt?

nötköttstärningar på ett bord

Bildkredit: PDPhotos, Pixabay

Nötkött bör endast matas som en del av en balanserad diet för din katt. Försök inte göra din egen diet hemma utan veterinär eller veterinär nutritionists vägledning.

När du ger nötkött till din katt som godis, begränsa mängden på grund av dess kaloritäthet. Ett uns nötkött innehåller cirka 60 kalorier, beroende på snittet och fetthalten. Din katt behöver bara cirka 20–35 kalorier per kilo kroppsvikt och dag. Detta innebär att ett enda uns nötkött kan stå för cirka 30 % av det dagliga kaloribehovet för en katt på 10 pund.

Övermatning av nötkött kan leda till magbesvär på grund av den högre fetthalten, särskilt om din katt är van vid magrare kött, som fisk och kyckling. Håll godsakerna små och enkla, mata bara vanligt nötkött som inte har tillagats med någon olja, salt eller kryddor. Ett napp eller två är gott för en genomsnittlig vuxen katt.

hepper singel katt tassavdelare

Vilka proteiner kan vara bättre än nötkött för min katt?

katt äter kokt kyckling

Bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Magrare köttbitar är ofta bättre alternativ för din katt på grund av skillnaden i kaloritäthet . Eftersom magert kött, som kyckling, kalkon och torsk, har lägre kalorier än nötkött, blir det bättre godsaker. Det är viktigt att begränsa antalet kalorier som din katt äter i godis varje dag. Om 30 % av din katts dagliga kalorier kommer från godsaker, så övermatar du godsaker.

Genom att plocka magrare proteiner att mata som godsaker, lämnar du mer utrymme för din katt att fylla på vid måltiderna utan att riskera övermatning för att möta näringsbehov. Om du tenderar att ha en tung hand när det kommer till godsaker, se till att du räknar eller mäter godsakerna du matar på en dag. Detta hjälper dig inte bara att spåra hur mycket din katt äter, utan det hjälper dig att avgöra om något händer med din katt. Anta att din katt plötsligt börjar gå upp i vikt och du vet att du bara matar din katt med 10 kalorier per dag. I så fall kommer du att kunna ge den informationen till din veterinär som en del av en ärlig rapport för att arbeta mot att avgöra vad som kan hända med din kattunge.

hepper katttassavdelare

Sammanfattningsvis

Nötkött är ett näringsrikt foder som kan vara ett bra komplement till en hälsosam, varierad och balanserad kost för din katt. Men försök aldrig att göra en hemmagjord diet för din katt utan att först prata med din veterinär. Att nå alla näringsmål med din katts diet är nödvändigt för livslängd och hälsa, och det kan vara extremt svårt att balansera en hemmagjord diet för din katt.

Om du erbjuder nötkött som en godbit till din katt, övervaka hur mycket och hur ofta du ger det till din katt. För mycket nötkött i en sittning kan leda till en orolig mage, och övermatning av dem nötkött i längden kan leda till viktökning och fetma, vilket kan skapa många hälsoproblem för din katt.


Utvald bildkredit: Fotorech, Pixabay

Källor

https://pets.webmd.com/cats/ss/slideshow-people-foods-cats-can-eat

https://www.supersage.com/compare-nutrition/chicken-vs-beef

Innehåll