Kan katter äta pasta? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretKokt bandpasta på en vit plattaPasta är en all-around favoritmat på i princip alla kontinenter på grund av dess tillgänglighet, enkla förberedelse och välsmakande stärkelse. Naturligtvis vill vi alla ha en chans att dela lite snacks med våra katter, vilket kan få dig att undra om pasta är säker och lämplig för din katt att knapra på. Här är allt du behöver veta om att erbjuda pasta till din katt i den här artikeln.Katter kan äta pasta, även om den bara bör matas som en tillfällig godis. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

hepper-katt-tass-avdelare

Kan katter äta pasta?

Bildkredit: Seattle Cat Photo, ShutterstockDet kan de säkert!

Pastaär vanligtvis gjord av endast tre ingredienser - vatten, ägg och mjöl. Alla dessa ingredienser är säkra för din katt, och när de kombineras och förvandlas till pasta är de fortfarande säkra. Se dock till att kontrollera din pastas ingredienslista. Ibland kan pasta ha andra ingredienser tillsatta, som lök, vitlök eller andra smaker eller kryddor, som kanske inte är lämpliga för din katt. Kontrollera alltid ingredienslistan innan du matar något till din katt som inte är speciellt gjord för dem!

Är pasta bra för katter?

Pasta är inte nödvändigtvis fördelaktigt för katter, men det är inte skadligt när det ibland erbjuds som en liten goding. Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att det mesta av deras naturliga kost består av animaliska proteiner och obearbetade livsmedel. Pasta är ett bearbetat livsmedel som innehåller väldigt lite protein. Den är hög i stärkelsehaltiga kolhydrater och vanligtvis låg i fett. Katter behöver sin primära kost för att vara relativt låg i kolhydrater och måttlig till hög fetthalt.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Hur mycket pasta kan min katt äta?

Kokt pasta på ett serveringsfat

Bildkredit: neciodesalida, Pixabay

Pasta bör inte vara en rutinmässig behandling för din katt, och det bör absolut inte vara en del av din katts dagliga kost. Detta är en matvara som endast bör erbjudas ibland som en godbit. Pasta är kalorität och inte näringsmässigt lämplig för din katt att äta regelbundet.

Om du då och då erbjuder din katt en spaghetti-nudel eller en halv bit av en penna, då finns det ingen risk att du skapar näringsbrister eller orsakar att din katt blir överviktig eller fet. Om du erbjuder din katt en skål pasta regelbundet eller några bitar pasta varje dag, kan du göra mer skada än nytta för din katt.

Det är inte ovanligt att vi älskar våra husdjur till sjukdomar genom att ge dem godsaker och mat som inte är lämpliga för dem. Pasta är inget undantag från detta. Katter har låga kaloribehov på grund av sin lilla storlek och pasta är inte ett näringsmässigt bra foder för dem att förlita sig på för att möta dessa behov.

hepper enkelkatttassavdelare

Finns det bättre godsaker för min katt än pasta?

katt äter kokt kyckling

Bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Det finns många bättre alternativ för din katt än pasta!

Eftersom katter är obligatoriska köttätare , de älskar köttiga och fräscha godsaker. Magert kött, som kyckling och fisk, är idealiska alternativ. Du kan också erbjuda saker som fläsk, lamm och nötkött i små mängder som en godbit. Andra livsmedel du kan ha runt huset som är säkra för din katt i små mängder inkluderar ost, getmjölk, tonfisk och ägg. Alla godsaker ska vara vanliga och bakade, kokta eller frystorkade. Erbjud aldrig rått kött eller mejeriprodukter till din katt utan att först diskutera riskerna med din veterinär.

Tänk dock på hur många kalorier du erbjuder din katt i godsaker per dag. De flesta katter behöver mindre än 350 kalorier per dag, och godsaker bör utgöra mindre än 10% av dessa kalorier. Godsaker bör begränsas till ett napp här och där, inte något som upprepas flera gånger under dagen varje dag.

hepper katttassavdelare

Sammanfattningsvis

Pasta är inte den perfekta godbiten för din katt, men det betyder inte att din katt inte kommer att uppskatta lite nudlar ibland! Pasta som godis kan vara berikande för din katt eftersom den finns i så många former och storlekar. Det är vanligtvis ganska säkert för katter när de utfodras med måtta och inte som en del av din katts primära diet.

Kontrollera alltid etiketten på din pasta innan du erbjuder den till din katt. Det kan tillsättas ingredienser utöver det vanliga mjölet, vattnet och äggen som kan vara farliga för din katts hälsa. Om det finns tillsatta ingredienser och du är osäker på om de är säkra för din katt, gå för en annan godbit.

När du matar din katt med pasta som en godbit, se till att bara erbjuda kokt pasta. Du bör också bara erbjuda vanlig pasta. Undvik att ge pasta med sås på, eftersom många ingredienser i pastasås kan orsaka problem för kattungar. Helst bör all pasta du erbjuder din katt också vara fri från tillsatt olja och salt.


Utvald bildkredit: Anestiev, Pixabay

Källor

https://www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/cat/dr-coates/2015/october/cat-food-for-real-cats-33249

https://www.petmd.com/cat/nutrition/evr_ct_food#:~:text=An%20average%2010%2Dpound%20house,by%20muscle%2C%20bone%20and%20skin

Innehåll