Kan katter äta pepparkakor? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretpepparkakaVi älskar våra katter och vill ge dem godsaker då och då. Ibland är dessa godsaker folkmat snarare än kattgodis, vilket i allmänhet är okej om du gör det sparsamt. Men det finns vissa mänskliga livsmedel som katter inte kan äta heller eftersom det kommer att göra dem sjuka eller att det är direkt giftigt för dem.När det kommer till julmat kanske du undrar om det är säkert för dina kattvänner att äta en bit pepparkakor. Vem älskar inte kakor, eller hur? Tyvärr är det bättre att du inte ger den till din katt med pepparkakor.

hepper katttassavdelare

Är pepparkakor säkert för katter?

Det kan verka som en rolig liten goding att ge dina katter, men pepparkakor är inte säkert för dem att äta. Det är inte på grund av bröddelen eller ens ingefäran. Det visar sig att det är alla andra ingredienser i pepparkakor som kan få din katt att må dåligt.Pepparkakor har massor av socker och kryddor som kan skada ditt husdjurs matsmältningssystem och allmänna hälsa. En av ingredienserna som inte är bra för katter som ibland finns i pepparkakor är muskot . Även om små mängder kanske inte är hemska, kan stora mängder orsaka en rad negativa problem som orolig mage, ökat blodtryck och hjärtfrekvens, hallucinationer och anfall. Ingen godis är värd allt det!

Birma katt liggande

Bildkredit: Piqsels

En annan ingrediens som används i pepparkakor är kanel. Medan ASPCA listade kanel som giftfri för katter kan för mycket av det leda till frågor såsom diarré, kräkningar och blåsor inne i munnen. Det kan till och med irritera deras lungor. Sedan finns det kryddnejlika. kryddnejlika kan orsaka levertoxicitet hos katter på grund av en förening som kallas eugenol.

Slutligen, den sockerarter i pepparkakor är ett problem eftersom katternas kroppar inte kan bryta ner dem som våra kroppar gör. Denna oförmåga att bryta ner socker på rätt sätt kan leda till magbesvär och till och med diabetes.

Kan katter äta ingefära?

Även om pepparkakor kanske inte är säkert för din katt att äta, visar det sig att ingefära är det (åtminstone i små mängder)! Det är inte bara säkert, det kan också vara det välgörande till dem och är ganska populär bland veterinärer som utövar holistisk medicin. Ingefära är bra för att lugna matsmältningsproblem som matsmältningsbesvär, magsmärtor och illamående; det kan till och med hjälpa din katt om den är benägen att åksjuka.

kvinna-håller-kött-godis-katt_Andriy-Blokhin_shutterstock

Bildkredit: Andriy Blokhin, Shutterstock

Om du vill provaingefäraut nästa gång din katt mår lite magsjuk, kan du göra det genom att riva lite färsk ingefära och mata dem (även om det bara fungerar om din lurviga vän bestämmer sig för att de ska värda att äta den! ). Du kan också gå den kompletterande vägen och ge dem ingefära via kapsel, tinktur eller pulver (vilket kan vara lättare).

Vad du ska göra om din katt äter pepparkakor

Om din älskade katt bara kunde få en bit pepparkakor, så borde de vara bra. Håll ett öga på dem dock. Se upp för något av symtomen, såsom kräkningar, diarre , desorientering eller anfall. Om något av dessa symtom uppstår, ta dem till veterinären så snart som möjligt.

Om din katt lyckades äta massor av pepparkakor, är det bäst att prata med din veterinär direkt för att se vad dina nästa steg bör vara. Fast ärligt talat, pepparkakor är troligtför sötför att din katt ska vilja äta mycket av den.

katt och veterinär

Bildkredit: Maria Sbytova, Shutterstock

hepper katttassavdelare

Slutsats

Även om det är frestande att ge våra lurviga vänner mat då och då, är det viktigt att vara extremt försiktiga när vi gör det. Ibland är mänsklig mat inte kompatibel med kattkroppen, och pepparkakor är en av dessa livsmedel. Även om en liten mängd inte ska skada ditt husdjur, kan mer än ett napp få negativa konsekvenser som magbesvär eller värre.

Dessa hälsoproblem uppstår inte från ingefäran eller brödet utan från andra ingredienser som används i pepparkakor som muskotnöt, kanel , och kryddnejlika (så kom ihåg att inte mata olika livsmedel med dessa ingredienser till din katt heller!). I själva verket är ingefära i sig acceptabelt att ge din kattunge i små doser; det kan till och med gynna deras hälsa!

Du kan använda ingefära för att tämja ditt husdjurs illamående, matsmältningsbesvär eller till och med åksjuka. Så försök att ge dem lite ingefära nästa gång du tar med din katt på en lång bilresa – vi är säkra på att ni båda kommer att bli gladare för det.

Håll bara pepparkakan utom räckhåll!


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll