Kan katter äta pepparrot? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuretstrimlad pepparrotOm du någonsin har ätit något med pepparrot vet du hur intensivt det är! Tanken på att en katt villigt och medvetet äter pepparrot verkar inte särskilt trolig, men det kan hända. Kanske har du lagat lite rostbiff med lite pepparrotssås på toppen och din katt sjalat upp en bit innan du hann reagera. Så, är pepparrot säker för katter att äta?Det korta svaret är att det inte är giftigt men det är inte nödvändigtvis säkert heller. Även om katter inte kommer att dö efter att ha ätit lite pepparrot, kommer irritation troligen att uppstå i deras mun och svalg.

I den här artikeln kommer vi att ha en mer detaljerad titt på pepparroten och vad katter vanligtvis (och borde) äta, och vad som kan hända när de äter lite pepparrot.

hepper singel katt tassavdelareEn katts diet

Det första du behöver veta om katter är att de är det obligatoriska köttätare . Det betyder att deras kost består av kött och bara kött. Deras kroppar kan inte smälta eller absorbera några lämpliga näringsämnen från växtlivet.

Katter i det vilda också äta sina måltider i gryning och skymning, vilket också hjälper till att förklara varför din katt älskar att väcka dig på morgonen och verkar mer aktiv vid solnedgången.

Våra huskatter klarar sig bäst med kommersiellt foder speciellt framtaget för katter, eftersom dessa foder vanligtvis innehåller den rätta balansen av vitaminer och mineraler. Det är en bra idé att bli bekant med ingredienserna i din katts mat, eftersom du kanske vill undvika mat med mycket spannmål, soja, majs och animaliska biprodukter.

Så nu när du vet lite mer om vad katter äter, ska vi titta närmare på pepparroten.

Allt om pepparrot

pepparrot

Bildkredit: CC0 Public Domain, Pxhere

Pepparrot har odlats och använts i tusentals år, inte bara i vår mat utan för dess hälsofördelar. Pepparroten är en medlem av släktet Brassica , vilket inkluderar kål, senap, grönkål, broccoli och wasabi.

Det är också en rotfrukt som är lång och vit med gröna blad. Det som gör pepparroten så syrlig kommer från olja som frigörs när roten skärs. Denna senapsolja är känd som allylisotiocyanat och får dina ögon och näsa att rinna.

Det rivs vanligtvis och blandas med socker, salt, vinäger, gräddfil och majonnäs. Lite räcker definitivt långt!

Men det visar sig att pepparrot också har en del hälsofördelar eftersom den är låg i kalorier och innehåller många mineraler och växtföreningar av glukosinolat.

  • Det kan hjälpa till med andningsproblem: Som du vet, om du har ätit något, är det ganska effektivt för att rensa dina bihålor, så vänd dig till pepparrot om du är förkyld!
  • Pepparrot är antibakteriellt: Studier har visat att det effektivt bekämpar bakterier som t.ex E coli , Salmonella , och H. pylori .
  • Det kan hjälpa till att skydda mot cancer: Det har varit känt att stoppa tillväxten av cancerceller och döda dem. Den innehåller även antioxidanter.

Vem visste! Men som med det mesta, finns det en nackdel med att mata din katt med pepparrot.

Problem med pepparrot

Det uppenbara problemet med pepparrot är samma sak som ger oss några av dessa hälsofördelar.

Pepparrotens skarphet kan irritera din näsa, hals och mage, särskilt om du har några matsmältningsproblem, särskilt GERD eller sura uppstötningar, såväl som irritabel tarmsjukdom eller magsår.

Det är också okänt om det är dåligt för barn eller kvinnor som ammar eller är gravida (särskilt eftersom graviditet kan orsaka sura uppstötningar) i höga mängder, men det är troligt.

sjuk grå katt

Bildkredit: ett foto, Shutterstock

Katter och pepparrot

Pepparrot kan ge oss vissa hälsofördelar, men det är ganska säkert att säga att katter verkligen inte kommer att dra nytta av att äta den. De ASPCA listar inte pepparrot som en giftig växt för katter, så även om den tekniskt sett inte är farlig eller giftig för dem, kan den definitivt orsaka vissa hälsoproblem.

Precis som all kryddig mat kan pepparrot orsaka magbesvär hos katter. Detta kan inkludera kräkningar och diarré samt irritation i mag-tarmkanalen, och om din katt är allergisk mot pepparrot kommer du definitivt att titta på en resa till veterinären.

Kan katter äta Wasabi?

Som tidigare nämnts faller wasabi i samma sak Brassica familj som pepparrot. Faktum är att de flesta wasabi där ute inte är gjorda med äkta wasabi utan är pepparrot och senapspulver kombinerat med grön matfärg. Ju mer du vet! Den riktiga wasabin kommer från Wasabia japonica växt som bara finns i Japan, vilket är ganska sällsynt, vilket förklarar den falska wasabin.

Så det här skiljer sig inte från hur katter reagerar på pepparrot. Även om din katt fick äkta wasabi kan den ha en liknande reaktion, även om äkta wasabi inte är lika kryddig som pepparrot.

Wasabi

Bildkredit: Moving Moment, Shutterstock

Vad ska du göra om din katt äter pepparrot?

Håll bara ett öga på din katt och om du märker några andningssvårigheter eller andra oroande symtom, ta din katt till veterinären eller akutmottagningen omedelbart. Det kan också förekomma överdriven nysning, klåda och nässelutslag om din katt är allergisk.

Men om de bara fick i sig en liten mängd kommer du definitivt att se din katt uppleva ett visst obehag, men mer än troligt borde de vara bra. De kan visa lite felriktad ilska mot dig efteråt, men annars oskadd.

Du kanske märker några överdrivet dreglande , och din katt kan tafsa i deras ansikte. Som vi diskuterade tidigare kan det finnas diarré och kräkningar, men de bör studsa tillbaka efter cirka 30 minuter eller så.

Relaterad läsning: Kan katter äta sjögräs? Vad du behöver veta!

hepper katttassavdelare

Slutsats

Så det bästa är att inte ge din katt någon pepparrot. De trivs på en köttätare diet , och rötter, grönsaker och frukt förser dem inte med någon av de nödvändiga näringsämnen som de behöver. Pepparrot ger ingen fördel för katter och kommer sannolikt att orsaka obehag och sjukdom.

Prata med din veterinär om din katt verkar gilla grejerna. Du vill absolut inte ta för vana att ge den till din katt regelbundet, så fråga om råd om du är osäker. Den goda nyheten är att de flesta katter inte vill ha något med pepparrot att göra ändå, tack vare deras kryddiga styrka.


Utvald bildkredit: photocrew1, Shutterstock

Innehåll