Kan katter äta persikor? Vad du behöver veta!

persikor



Persikor är hälsosam frukt för människor. De är fördelaktiga för matsmältningssystemet, de stöder immunförsvaret och de kan till och med erbjuda skydd mot cancer , bara för att nämna några anledningar till att persikor åtminstone ibland bör finnas på menyn. Så, om persikor är hälsosamma för människor, är de hälsosamma för katter också?

Katter är köttätare och skulle vanligtvis inte äta mat som persikor i naturen. De föredrar att fokusera på animaliskt protein när det är möjligt. Detta betyder dock inte att katter inte kan äta persikor. Persikor kan vara en hälsosam del av din katts kost om de erbjuds sällan. Här är vad du bör veta om att mata persikor till din kattfamiljemedlem.





hepper katttassavdelare

Färsk, fryst eller konserverad?

Konserverade persikor är läckra, bekväma och prisvärda. Men de råkar också vara fyllda med tillsatta sockerarter och konserveringsmedel. Vissa konserverade persikor innehåller även majssocker med hög fruktoshalt och konstgjorda smaker och färger. Ingen av dessa saker ger någon fördel för katter, så konserverade persikor bör alltid undvikas.



Frysta persikor är ett bättre val eftersom de vanligtvis inte har några tillsatser eller extra sockerarter. Det bästa alternativet är dock färska persikor. De är i sitt naturliga tillstånd och är därför det hälsosammaste valet överlag.

skivade färska persikor

Bildkredit: Piqsels

När ska du mata din katt med persikor

Medan persikor kan vara ett hälsosamt tillskott till din katts diet , de ska aldrig behandlas som något mer än en goding. Persikor har naturliga sockerarter och kolhydrater som inte är nödvändiga för din katt och som kan påverka deras hälsa negativt om de utgör för mycket av deras diet. Persikor bör erbjudas ibland, som belöning eller för att svalka en varm solig dag.

Din katt behöver inte mer än ¼ av en persika vid varje given tidpunkt. Det är viktigt att rengöra persikan noggrant eller till och med ta bort skalet för att minimera risken att din katt kommer att utsättas för gifter som bekämpningsmedel och gödningsmedel. Skär upp persikan i små bitar och ge din katt ett par bitar åt gången. Du kan förvara de överblivna bitarna i en förvaringsbehållare för senare användning.

brittisk korthårig katt som äter

Bildkredit: Lilia Solonari, Shutterstock

Farorna med persikogropar

Du bör aldrig mata din katt med en persikagropen eller låta din katt få tillgång till en grop när som helst. Persikogropar innehåller ett gift som kallas amygdalin, som är en kemikalie som omvandlas till cyanid av kroppen. Även om denna kemikalie inte finns i köttet av persika i några anmärkningsvärda mängder, är groparna fulla av det.

Om gropen spricker upp och amygdalinet inuti förbrukas, det kan förgifta och till och med döda människor , än mindre din katt. Det bästa sättet att hålla din katt skyddad från amygdalin är att förbereda en persika borta från deras räckhåll och att omedelbart kasta bort gropen i en säker soptunna, där det inte finns någon chans att din katt får tag i den.

persikor

Bildkredit: Pixabay

Det är okej om din katt inte gillar persikor

Det finns ingen anledning att oroa sig om din katt inte vill äta persikor. Till skillnad från människor, katter kan inte smaka sötma , så lockelsen som persikor erbjuder oss är inte densamma för katter. Därför kanske din katt inte visar något intresse för att äta en persika, särskilt om den redan får i sig all näring som den behöver och kattgodis att de vill. Så ge persikorna vidare om din katt inte visar något intresse, och fokusera på andra typer av godsaker istället.

Nyligen kokta kycklingbitar , ett par tuggor av fisk, strimlad morot, gröna bönor och till och med en sked ärtor är alla fantastiska mellanmålsalternativ som din lurviga vän kan njuta av att mumsa på då och då. Vissa katter gillar helt enkelt inte människoföda, så misströsta inte om du fortsätter att bli tom. Fokusera på hälsokommersiella behandlingsalternativ istället.

katt äter kyckling

Bildkredit: PxFuel

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Beroende på din katts preferenser kan du upptäcka att varje gång du skär eller biter i en persika kommer din kattunge springande. Å andra sidan kan synen och lukten av en persika få din katt att dra upp näsan. Hur det än är, kom ihåg att persikor är mer för människor än för katter. Katter behöver inte en enda tugga av en persika för att förbli glada och friska hela livet. Persikor eller inga persikor, det viktiga att fokusera på är att se till att din katt får all näring den behöver genom en kvalitet kommersiell våt- eller torrfoder .


Utvald bildkredit: Piqsels

Innehåll