Kan katter äta potatis (potatis)? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretpotatisarKatter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att det mesta av deras kost bör komma från animaliskt protein. Ett enstaka frukt- eller grönsaksmellanmål är dock bra för dina katter, så länge det är ordentligt förberett och din katt verkligen vill äta det. Ibland kan katter vara ganska kräsna med vad de äter. Däremot visar de intresse. katter kan säkert äta potatis, men undvik alla kryddor och tillsatser och se till att de är ordentligt kokta . Vi kommer att gå in mer i detalj nedan.Jacks and Potatis (potatis)

Vissa katter kommer att avvisa allt annat än matfoder, medan andra bara äter konserver eller våtfoder. Sedan finns det katterna som är nyfikna på allt du äter och vill att du ska dela din middag med dem. Den goda nyheten är att det finns många frukter och grönsaker som din katt kan njuta av med dig, inklusive potatis. Så om din kattvän vill ha en tugga av din bakade potatis, är det okej att dela med honom, så länge du dämpar hans intag.

Fördelarna med potatis i en katts diet

Katter behöver inte mycket kolhydrater i kosten, men cirka 10 procent av deras totala kaloriintag bör komma från högkvalitativa kolhydratkällor. Potatis med måtta kan vara en bra källa till kolhydrater och fibrer för din katt.Potatis är en viktig källa till viktiga vitaminer och mineraler för din katt:
 • Vitamin B: – nödvändigt för att metabolisera kolhydrater.
 • Magnesium: – nödvändig för enzymfunktion och näringsämnesmetabolism.
 • Kalium: – nödvändig för att nervsystemet ska fungera korrekt, hjärtfrekvens och muskelsammandragning.
 • Match: – hjälper till att främja en sund tillväxt av ben och tänder.
potatismos

Bildkredit: Hebi B., Pixabay

Viktiga tips för att förbereda potatis för din katt

Om du vill dela dina marker med din katt finns det några viktiga saker du behöver veta för att se till att du håller din katt säker.

Dessa inkluderar:
 • Koka dem: potatisen måste vara färdigkokt. Rå potatis innehåller solanin, som är giftigt för både katter och människor.
 • Endast enskild potatis: vi gillar lite salt, smör och gräslök på vår potatis. Din katt ska dock bara ges vanlig, kokt potatis utan smak.
 • Utan pommes frites: Du bör också undvika att ge din katt potatis som har varit hårt bearbetad eller stekt i olja, till exempel potatischips eller pommes frites. Salt och olja är inte bra för din katt och kan orsaka magbesvär.
 • Överdriv inte: Liksom alla andra godsaker du gillar att ge din katt, är potatis bra med måtta. För många mellanmål gör att din katt går upp i vikt. Överviktiga katter är mottagliga för många hälsoproblem.

Ätliga knölar, potatis och sötpotatis

Din katt kan visa intresse för både vit potatis och sötpotatis. Båda är bra som ett enstaka mellanmål, men det finns några skillnader att vara medveten om.

vit potatis

Ångad, kokt eller potatismos kan ibland säkert matas till din katt. De ger nyttiga vitaminer och mineraler och kan vara en välsmakande behandling. Vissa katter kanske inte har något intresse av dem, och det är okej! Din kattunge kan få den näring hon behöver från andra källor.

Sötpotatis

Ibland är små mängder sötpotatis okej. Däremot har de en högre sockerhalt än vit potatis. Överdriven konsumtion av sockerarter kan orsaka viktökning hos katter. Sötpotatis innehåller mer vitamin A än vit potatis. Katter behöver vitamin A i kosten, men överskott av vitamin A kan också vara problematiskt för dem.

sötpotatis

Bildkredit: Beverly Buckley, Pixabay

Andra grönsakssnacks för katter.

Om din katt tycker om potatis kanske hon också gillar att prova andra grönsaker. Tänk på att de egentligen inte behöver grönsaker i kosten för att hålla sig friska. De flesta högkvalitativa kattfoder kommer att ge den nödvändiga näringen. Men om din katt är en äventyrlig ätare går det bra att ge henne en och annan grönsaksgodis.

Några bra alternativ inkluderar:
 • Ärtor eller ärtor
 • Pumpa (purerad, ångad, utan smaksättning)
 • Gröna bönor eller gröna bönor (kokta)
 • Morötter (endast ångade)
 • Spenat
 • Vintersquash eller castilla (kokt, ångad)
 • Sparris (ångad)
 • gurkor

Du bör aldrig ge din katt några grönsaker från lökfamiljen, inklusive lök, vitlök, schalottenlök/gräslök och salladslök/vårlök. Även en liten mängd av någon av dessa grönsaker kan skada din katts röda blodkroppar, vilket leder till anemi och andra kroniska problem. De ska inte heller äta gröna tomater eller avokado, eftersom båda kan vara giftiga för katter.

vitlök och lök

Bildkredit: Shutterbug75, Pixabay

hepper katttassavdelare

Slutsats

Om du har en äventyrlig ätare i händerna går det bra att ge dem ett mellanmål då och då med ordentligt förberedda grönsaker. Din katt kan säkert konsumera okryddad potatis då och då. Du måste vara försiktig så att du inte överdriver det. Onödiga kalorier kommer att leda till viktökning och en ohälsosam kattunge. Som i fallet med människor är nyckeln måttfullhet!


Utvald foto av: Christos Giakkas, Pixabay

Innehåll