Kan katter äta skorpioner? Vad du behöver veta!

en närbild av en skorpion på stenarSkorpioner är en vanlig syn i många delar av världen och kan hittas i en mängd olika klimat och miljöer. Med deras utbredda livsmiljö är det mycket troligt att din katt kommer att stöta på en skorpion vid något skede, och lika troligt att din katt också kommer att vara intresserad av att interagera med skorpionen! Katter är oerhört nyfikna djur, och en skorpion - eller någon annan liten spindeldjur eller insekt för den delen - är skyldig att väcka deras nyfikenhet.

Men är skorpioner farliga för katter? Kan katter äta skorpioner? Svaret är något komplicerat, eftersom det finns många olika skorpioner där ute med olika grad av toxicitet. Som sagt, katter kan säkert äta skorpioner för det mesta, även om ett stick säkert kommer att vara smärtsamt och kan till och med resultera i en resa till veterinären .

Om du bor i ett område där det finns mycket skorpioner runt omkring, hjälper det att kunna identifiera de olika arterna och veta vad du ska göra när din katt äter eller blir stucken av en.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121Kan katter säkert äta skorpioner?

I allmänhet kan och kommer katter att äta en skorpion om de får chansen, men det betyder absolut inte att de borde! Om din katt äter en skorpion utan att bli stucken, finns det egentligen inget att oroa sig för. Katter är kvicka och skickliga jägare och kan vanligtvis hantera en skorpion tillräckligt bra utan att bli stucken. Dessutom är de smidiga djur och har tjock päls som kan vara svår för ett skorpionsstick att tränga igenom. Lyckligtvis är de allra flesta skorpioner som din katt sannolikt kommer att stöta på inte allvarligt giftiga, och även om de blir stucken är mild smärta allt som finns att oroa sig för.

Det finns ungefär 2 000 skorpionarter över hela världen , och bara 20 eller 30 av dem har ett tillräckligt starkt gift för att döda en människa. Även om du blir stucken av en av dessa farliga sorter, är döden mycket sällsynt, och antiveniner är vanligtvis lätt tillgängliga i områden där dessa sorter finns.

närbild makro bild av djävulen skorpion

Bildkredit: Rob Hainer, Shutterstock

Kan en skorpion döda en katt?

Återigen, detta beror på vilken art av skorpion din katt kommer i kontakt med. Av de 2 000 arter av skorpioner som finns finns bara cirka 90 i USA och finns bara i ett fåtal utvalda områden som Arizona och Kalifornien. Av dessa är endast två arter särskilt farliga, Arizona Bark Scorpion och Stripebacked Scorpion.

Dessa skorpioner utgör ett verkligt hot mot katter, och även om dödsfall från dessa skorpioner är ytterst sällsynta, är de möjliga. Även om sticket inte dödar din katt, kommer de fortfarande att orsaka mycket smärta för din katt, och ett veterinärbesök är absolut nödvändigt.

För det mesta kommer din katt dock att skrämma skorpionen så mycket att den springer iväg och gömmer sig, eftersom skorpioner är mycket mer benägna att fly än sticka. Även om skorpionen går in i försvarsläge är det mycket mer sannolikt att de försvarar sig med sina tång som använder sin stinger, vilket kan vara något smärtsamt för din katt men inte skadar dem och förhoppningsvis kommer att räcka för att skrämma bort dem innan de bli stucken!

Är katter immuna mot skorpionsstick?

Det finns ett ihärdigt rykte om att katter är ogenomträngliga för skorpionsstick, men det är helt enkelt inte sant. Ryktet kom förmodligen bara för att katter är så skickliga på inte bli stucken, och eftersom skorpioner bara vanligtvis sticker som en sista utväg. En katts päls fungerar som en naturlig barriär för en skorpions sticker, håret hindrar den typiskt lilla stickan från att nå kattens hud, och katter är mycket mindre benägna att råka stå på en skorpion - en vanlig orsak till att människor blir stucken.

Ung katt slåss med skorpion

Bildkredit: sinsamut ku, Shutterstock

Symtom på ett skorpionsstick hos katter

Katter är väldigt bra på att dölja smärta och kan till och med gömma sig för dig efter att ha blivit stucken av en skorpion.

Om du har skorpioner i området du bor och misstänker att din katt kan ha blivit stucken, se upp för följande symtom:
  • Slickning av stingplatsen
  • Ökad vokalisering
  • Huvudet skakar
  • haltar
  • Svullnad
  • Skakningar
  • Dreglande
  • Förvirring
  • Letargi

Om din katt visar något av ovanstående symtom är det bäst att ta dem till en veterinär omedelbart. Om du kan hitta skorpionen, försök att ta med den till veterinären, eller åtminstone ta ett foto av den för identifiering så att din veterinär kan behandla din katt därefter. I de flesta fall bör din katt vara tillbaka till det normala inom 24 timmar, om än lite skakad! Förhoppningsvis kommer upplevelsen att räcka för att de ska lämna skorpioner ifred i framtiden!

hepper-katt-tass-avdelare

Slutgiltiga tankar

Det finns bara ett fåtal områden i USA där det finns en hög koncentration av skorpioner, men om du bor i ett av dessa områden - Arizona, Kalifornien, New Mexico, Nevada, Utah och Colorado - kommer din katt sannolikt att stöta på en som någon punkt. I allmänhet kommer att äta en skorpion inte orsaka någon skada för din katt, och till och med att bli stucken är osannolikt och endast lätt smärtsamt i de flesta fall.


Utvald bildkredit: Sharath G., Pexels

Innehåll