Kan katter äta Slim Jims? Vad du behöver veta!

Veterinär godkändDr Lorna Whittemore, MRCVS (Vet) Foto

Recenserad och faktagranskad av

Dr Lorna Whittemore, MRCVS (Vet)

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.

Läs mer

Slimma JimsAlla har sin favorit guilty pleasure skräpmat. Definitivt inte bra för dig men det smakar verkligen jättegott! Slim Jims, en köttig mash-up, är en av de där guilty pleasure-matarna för många människor. Med tanke på att Slim Jims är gjorda av kött, kan din köttätande katt bestämma sig för att försöka stjäla ditt mellanmål om den får chansen. Om så är fallet, ska du låta dem? Kan katter äta Slim Jims?

Slim Jims är inte automatiskt giftiga för katter, men de är inte särskilt bra för dem heller och kan orsaka orolig mage. Fortsätt läsa för att lära dig varför Slim Jims inte är det bästa valet för din katt och vilken mat som är hälsosammare alternativ.

hepper-katt-tass-avdelare

Varför Slim Jims är ohälsosamma för katter

Slim Jims är gjorda av nötkött, fläsk och kyckling, som i sig är perfekt mat för katter, som ofta fungerar som proteinkällor i kommersiella dieter. Men Slim Jims är också laddade med problematiska ingredienser som majssirap, kryddor och konserveringsmedel. De är också höga i salt och fett och innehåller soja och vete.

För mycket salt kan faktiskt vara giftigt för katter, och konsumerar till och med en Slim Jim lägger till enorma extra 210 mg natrium till din katts dagliga kost. Kryddorna som finns i Slim Jims kan störa din katts mage och orsaka kräkningar och diarré. Att äta för mycket fet mat kan dessutom få din katt att utveckla ett tillstånd som kallas pankreatit , vilket kan vara smärtsamt och svårt att behandla.

Vete, soja och majs kanske inte tolereras väl av katter med matkänslighet. Två av köttingredienserna i Slim Jims – nötkött och kyckling – är bland de skyldiga som vanligast orsaka matallergier hos katter.

För godsaker bör bara utgöra en liten del av din kattens dagliga kost (mer om detta om en minut!) du vill vara säker på att godsakerna de får inte bara är läckra utan sannolikt inte gör din katt sjuk. Med dessa faktorer i åtanke kommer Slim Jims inte fram.

katt slickar mun efter att ha ätit

Bildkredit: mik ulyannikov, Shutterstock

Välj bättre godsaker för din katt

För att hålla din katt frisk och i ett bra viktintervall bör godsakerna du matar utgöra max 10-15 % av deras totala dagliga kalorier , men 5 % skulle vara bättre. De totala rekommenderade kalorierna varierar beroende på ålder och vikt, men en bra tumregel är att mata din katt 24-35 kalorier per kilo kroppsvikt varje dag.

Enligt dessa beräkningar skulle en katt på 10 pund äta 240-350 kalorier per dag och endast cirka 30 av dessa kalorier borde komma från godsaker. One Slim Jim innehåller 60 kalorier, så mycket som två gånger den rekommenderade mängden för en 10-kilos katt.

Om din katt verkar njuta av den ryckiga stickformen och strukturen hos Slim Jims, överväg att erbjuda en kattgodis i liknande stil , men med mycket färre kalorier.

Du kan också erbjuda din katt något annat människors mat det är mycket hälsosammare för dem än en Slim Jim. Några möjligheter inkluderar:

  • Kokt, magert kött
  • Kokta spannmål som havre eller polenta
  • Kokt fisk
  • Kokta ägg

Du kanske märker ett liknande tema för alla dessa förslag: kokta. Att mata din katt med rått kött, fisk eller ägg bör undvikas eftersom de kan innehålla farliga bakterier som kan göra dig eller din katt sjuk. Annan mat du borde undvika mata din katt inkluderar:

  • Choklad
  • Macadamianötter
  • Mjölk och andra mejeriprodukter
  • Lök
  • Vindruvor och russin
  • Ben
Katt som äter tonfisk

Bildkredit: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock

Att välja rätt diet för din katt

Ungefär som kalorirekommendationerna kommer den idealiska kosten för din katt att variera beroende på deras ålder, vikt och allmänna hälsa. I allmänhet bör en frisk vuxen katt äta en diet med låg kolhydrater och hög proteinhalt, med en måttlig mängd fett. De kräver också höga nivåer av vissa essentiella aminosyror .

Det enklaste sättet att säkerställa att din katt får i sig all näring som krävs är att mata balanserad kommersiell kattmat, konserverad eller torr som uppfyller AAFCO-standarderna. Ingredienserna i dessa livsmedel varierar, men alla måste uppfylla grundläggande minimikrav för näringsämnen.

Att jämföra kattmat kan bli överväldigande med så många tillgängliga val och förvirring om huruvida det är hälsosammare för din katt att äta spannmålsfri mat eller riktigt kött jämfört med köttbiprodukter. Din veterinär kan hjälpa dig att lära dig läsa kattmatsetiketter och svara på alla frågor som dyker upp om vilka dieter du bör överväga.

Vissa medicinska tillstånd, som mat allergier eller diabetes , kräver justeringar av en katts kost. I dessa situationer kan din katt behöva ett speciellt receptbelagt foder eller en beräknad hemlagad diet för att hålla sig frisk. Veterinärvägledning är särskilt viktig när du navigerar i dessa unika omständigheter.

Slutsats

Slim Jims kanske inte är det hälsosammaste mellanmålet för människor, men vi är alla fria att göra våra egna matval. Våra katter, å andra sidan, litar på att vi väljer rätt foder för dem. En och annan knaprande av en Slim Jim kommer förmodligen inte att skada din katt, men på lång sikt bör du sträcka dig efter en hälsosammare mellanmål .


Utvald bildkredit: dcwcreations, Shutterstock

Innehåll