Kan katter äta soja? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretSojaböna och grön soja i en träskålFör personer som letar efter alternativ till mejerimjölk har soja varit ett populärt substitut för animaliska proteiner sedan 1960-talet. Vi lägger det i våra måltider, dricker det och använder det till och med som biodiesel. Men när du dricker din sojamjölk eller lägger sojasås på din wokning, har du någonsin undrat om det är okej för din katt att äta? Är sojaprodukter säkra för katter?

Även om soja inte är giftigt för katter, rekommenderas det inte för dem. Lite soja kommer vanligtvis inte att orsaka katter någon skada, men det gynnar inte katter heller.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på soja, inklusive många av de populära produkterna som kommer från sojabönor och vad som kan hända om din katt äter något.

hepper-katt-tass-avdelareEn katts diet

katt som äter torrfoder

Bildkredit: aleg baranau, Shutterstock

Innan vi börjar med allt soja kommer vi att diskutera vad som utgör en katts diet. Katter är crepuskulära, vilket betyder att de jagar och äta sina måltider vid gryning och skymning. Detta instinktiva beteende kan också förklara varför din katt vill ha din uppmärksamhet mer vid dessa tillfällen.

De är också obligatoriska köttätare , vilket betyder att de flesta av deras diet består av kött. Med katter bör minst 70 % av kosten vara kött, och vegetation och växtmaterial krävs inte.

Vi brukarförlita sig på kommersiell mat speciellt gjord för en katt”s specifika näringskrav för våra huskatter. Det är också en bra idé att vara bekant med ingredienslistan på din katts mat, eftersom vissa tillverkare tenderar att använda billiga fyllmedel i sina produkter. Detta inkluderar animaliska biprodukter såväl som majs, vete och, ja, soja.

Lite om soja

Alla sojaprodukter kommer från sojabönor, som är baljväxter. Baljväxter är en mängd olika ärtor och bönor som är baljor med frön inuti, inklusive kikärter, linser och jordnötter.

Sojabönor har sitt ursprung i Kina men blev mer populära i Nordamerika på 1960-talet. År 2018 blev sojabönor bland de topp 10 grödor i USA.

Flera produkter kommer från soja - ljus, bränsle, mjölk, tofu och sojanötter, för att nämna några. Det finns flera olika färger av sojabönor, men de mest populära är gröna, som är unga sojabönor som annars kallas edamame. Det finns också gula sojabönor, där vi får vår sojamjölk, tofu, tamari och tempeh.

Soja är mycket proteinrik och har alla nio essentiella aminosyror. De är också höga i vitamin C, folat, järn, magnesium, kalcium, kalium, tiamin och fosfor.

Några av hälsofördelar av soja inkluderar följande:

 • Minskar risken för bröstcancer
 • Hjälper till att hantera fetma
 • Minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Hjälper till att behandla osteoporos
 • Minskar risken för typ 2-diabetes

Det finns dock vissa risker och kontroverser kring användningen av soja, så vi ska ta en snabb titt på problemen.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Problem med soja

sojabönor

Kredit: Jing, Shutterstock

Det största problemet med soja är att en 2016 års studie fann att soja stör sköldkörteln genom att minska sköldkörtelfunktionerna. Denna oro drabbar särskilt kvinnor eller personer som lider av hypertyreos.

Sojabönsgrödor tenderar också att vara GMO, så det är bäst att leta efter icke-GMO-sojabönor eftersom det finns hälsorisker förknippade med att äta genetiskt modifierad mat.

Enligt studier gjorda på djur kan soja också ha en negativ inverkan på mag-tarmhälsa, varför katter och soja inte alltid blandas.

Katter och soja

För det första innehåller soja fytinsyra, som orsakar mineralbrist genom att absorbera viktiga näringsämnen och mineraler. Det kallas också ett antinutrient av denna anledning. Det kan blockera enzymerna som hjälper katter att smälta protein, vilket kan leda till leversjukdom .

Och de negativa effekterna på sköldkörteln som vi diskuterade tidigare kan dessutom negativt påverka katter och potentiellt orsaka hypertyreos .

En annan risk med soja är en möjlig allergisk reaktion . Vissa katter kan drabbas av en plötslig allergisk reaktion efter att ha ätit sojaprodukter med symtom som:

 • Överdriven repning
 • Håravfall
 • Ansiktssvullnad
 • Gastrointestinala problem

Vissa katter kan sluta med magbesvär efter att ha ätit sojaprodukter, inklusive illamående, kräkningar , och diarre . Och ju mer soja din katt får i sig, desto mer kan din katt utstå magbesvär om det finns en matallergi eller om för mycket äts.

Jag är mjölk

katt dricker mjölk från ett fat

Bildkredit: ChervovRV, Shutterstock

Om du känner till katter och mjölk bör du veta att de flesta katter är det laktosintolerant . Så hela 'kattungen med ett fat med grädde' är ganska felaktig.

Eftersom sojamjölk inte har laktos, kanske du tror att det är säkert för katter, men det är fel av samma skäl som vi gav ovan om varför soja inte är bra för katter.

Istället för laktos har sojamjölk stachyos och raffinos, som katter har svårt att smälta. De saknar det specifika enzymet som kan bryta ner dessa sockerarter, och de kan sluta med magbesvär och överdriven gas.

 • Relaterad:Ratar katter? Fjässar katter? Hikar katter?

Tofu

Du vet förmodligen redan svaret på detta. Om soja inte passar bra med katter, kommer tofu definitivt inte att göra det. Samma sockerarter i sojamjölk finns i tofu, så katter kommer också att ha problem med att smälta det.

Utöver detta har ibland tofu tillsatser och smaker som inte är bra för katter. Sötad tofu kommer att ha tillsatt socker, vilket kan orsaka fetma hos katter.

Dessutom tenderar massor av tofu att ha salt, lök och vitlök tillsatt, som alla är särskilt toxisk för katter. Totalt sett är tofu inte en bra idé för katter.

Jag är Willow

Det största problemet här är den höga salthalten som finns i sojasås. De Pet Poison Helpline har sagt att salt är giftigt för katter, och för mycket kan leda till ett av flera av dessa problem:

 • Överdriven urinering och törst
 • Kräkningar
 • Diarre
 • Minskad aptit
 • Letargi
 • Inkoordination
 • Skakningar
 • Anfall
 • Äta

Om din katt har ätit något med mycket salt och börjar uppvisa något eller flera av dessa symtom, ta med din katt till veterinären omedelbart.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Om du är orolig för mängden soja i din katts kommersiella mat, se till att läsa ingredienslistan. Du kanske vill överväga att hitta kattmat utan alla dessa fyllmedel, särskilt eftersom vi vet att majs, vete och soja som finns i kattmat ger dem absolut inget näringsvärde. Och om din katt verkar ha matallergier är det möjligt att soja kan vara boven.

Du kan också prata med din veterinär om eventuella problem du kan ha angående din katts diet. Särskilt om du funderar på att byta foder eller om din katt verkar ha en matallergi.

Om din katt får i sig lite tofu eller sojamjölk räcker det inte för att orsaka några problem, så få inte panik om detta händer. En liten bit skadar inte din katt men ge inte soja regelbundet eftersom det absolut inte hjälper på något sätt.


Utvald bildkredit: 1989 studio, Shutterstock

Innehåll