Kan katter äta tonfisk? Vad du behöver veta!

Veterinär godkändRecenserad och faktagranskad av

Vet, MVZ

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.Läs mer Katt som äter tonfisk

Bildkredit: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock

Katter blir galna när du öppnar en burk tonfisk. Det är svårt att förneka deras söta, tiggande ansikten. Men många husdjursföräldrar undrar om en och annan tonfiskgodis kommer att göra deras kattungar sjuka eller skada dem i det långa loppet. Den goda nyheten är att Tonfisk är säkert för katter att äta. Det ger dock inte tillräcklig näring och bör inte matas som kattens primära matkälla.

hepper-katt-tass-avdelare

Cat Nutrition 101

Katter är obligatoriska köttätare, även känd som hyperköttätare. Det betyder att de är vetenskapligt utformade för att bryta ner näringsämnena från animaliska proteiner och inget annat. Även om växter inte i sig är skadliga för katter att äta, ger de inte tillräcklig näring åt dem eftersom deras magar inte är utformade för att bryta ner näringsämnena i växter.

Kommersiella kattnäringsformler var tidigare baserade på hundnäringsformler. Även när de var praktiskt taget identiska formler ommärkta med Cat! Men medan de flesta tror att hundar är köttätare, visar vetenskapliga observationer allätare.

Hundar kan försörja sig på en diet av animaliska proteiner och växtmaterial, ungefär som människor. Det kan dock inte katter. Katter som matas med en vegetarisk eller vegansk kost kommer att bli undernärda eftersom deras kroppar inte kommer att ha de näringsämnen som behövs för att försörja sig själva.

Vad finns i din katts mat?

Katter behöver en proteinhalt på cirka 70 % för att blomstra. I deras mat motsvarar detta en proteinhalt på minst 30% totalt sett, men den högre proteinhalt, desto bättre. Den första ingrediensen i all kattmat bör vara riktigt kött. Detta gäller särskilt för torra småbitar. Om den första ingrediensen inte är riktigt kött är maten förmodligen inte bra för katter.

Husdjursföräldrar vill också undvika köttbiprodukter som sin första ingrediens. Köttbiprodukter är traditionellt av låg kvalitet och ger mindre protein än naturligt kött av hög kvalitet när de torkas och läggs till köttbiten.

Kattföräldrar kommer att vilja leta efter spannmålsfri mat . Även om spannmål inte i sig är skadliga för hundar, fungerar de som en fyllmedelsingrediens för katter och ger liten eller ingen näringsfördel. Kalorier från spannmål är nästan helt tomma kalorier för katter. Den höga koncentrationen av kolhydrater i deras kost kommer att få dem att snabbt gå upp i vikt om de konsumerar för många fyllmedelsingredienser regelbundet.

färsk tonfisk

Bildkredit: Volosina, Shutterstock

Rå eller tillagad?

Debatten mellan rå och tillagad mat för katter och hundar har rasat under en tid, och det finns högljudda anhängare och motståndare på båda sidor. I slutändan ligger valet för att utfodra dina katter med rå eller tillagad mat hos dig. Båda näringsprofilerna har goda övergripande hälsoresultat för djuren och har olika positiva och negativa egenskaper.

En viktig nyckel är att om du, någon i ditt hushåll – inklusive djur – är dräktig eller ammar, är det viktigt att bara mata ditt djurs tillagade mat. Raw food har en högre förekomst av patogenkontamination, som i fallet med protozoer som orsakar toxoplasmos och kan äventyra hälsan för alla ofödda varelser i ditt hushåll.

411:an på tonfisk

Konserverad tonfisk är inte medfödd skadlig för katter, men konserverad tonfisk bör inte äventyra det mesta av deras kost. Även om tonfisk är ett helt animaliskt protein och har en låg kolhydrathalt, har den inte alla näringsämnen som behövs för att katter ska trivas av sig själva.

Tonfisk är en fantastisk proteinkälla för katter; Tonfisk innehåller också höga koncentrationer av omega-3-fettsyror som är bra för hälsan hos både katter och människor. Det är väldigt hälsosamt att mata sin katt med måtta.

Men för mycket tonfisk kan leda till undernäring eller kvicksilverförgiftning. Katter behöver mer vitaminer och mineraler än en diet med enbart tonfisk kan ge.

Konserverad tonfisk kan också innehålla ytterligare natrium, vilket kan vara mycket farligt för katter i stora mängder. Om du vill mata din katt med tonfisk, se till att tonfisken du har valt inte har tillsatt natrium.

Katt som äter tonfisk

Bildkredit: Veera, Shutterstock

Risker med att mata din katt med tonfisk

Det finns många risker med att mata din katt med tonfisk. Bortsett från undernäring kommer vissa katter att börja vända upp näsan på sin vardagsmat till förmån för tonfisk. Katter kan vara otroligt ihärdiga när det gäller att vägra mat och titta på dig förbittrad tills du matar dem vad de vill ha. Vissa katter kommer att gå dagar utan att äta i dessa utmattningskrig och skrämma dagsljuset ur sina ägare.

Att mata din katt med stora mängder tonfisk kan dessutom leda till kvicksilverförgiftning. Detta är sällsynt och kräver mycket tonfisk för att uppnå, men det är möjligt. Du vill vara säker på att du inte matar dem främst med tonfisk, annars kan de bli sjuka.

Hur du säkert matar din katt tonfisk

Nyckeln till att säkert mata din katt tonfisk med måtta. Du vill ha 90% av deras kalorier från en annan källa än tonfisk, med bara 10% av deras kost är tonfisk. Detta säkerställer att de får en ordentligt balanserad kost samtidigt som de får en välsmakande godis då och då.

Ett säkert sätt att introducera lite tonfisk i din katts diet är att använda den som garnering för sin vanliga mat. Att lägga tonfisken ovanpå din katts föda kan hjälpa till att göra kålen mer tilltalande och stimulera deras aptit så att de äter sin föda.

Ett annat sätt är att låta dina katter få lite konserverad tonfisk en eller några gånger i månaden. Denna metod hjälper till att undvika övermatning av tonfisk och hjälper till att hålla katterna från att bli kräsna ätare som föredrar att äta tonfisk framför sina primära födokällor.

Du kan också köpa kattmat med tonfisk eller annan fisk som första ingredienser . På så sätt kan du vara säker på att din katts näringsbehov tillgodoses samtidigt som den ger dem all den smaklighet som tonfisken ger.

Slutgiltiga tankar

Katter kan bli galna när du öppnar en burk tonfisk, men det betyder inte att vi ska mata dem med allt de ber om. Konserverad tonfisk kan vara fantastiskt hälsosam behandling och en bra proteinkälla för katter, men det borde inte bli mer än bara en goding. Katter behöver mer i sin näringsprofil än bara tonfisk och kan bli sjuka om de inte uppfyller dessa kostbehov.


Utvald bildkredit: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock

Innehåll