Kan katter äta Wasabi? Vad du behöver veta!

Japansk pepparrotwasabiOm du är en kattägare som älskar sushi och dess perfekta garnering, wasabi, kanske du märker att din katt är lite nyfiken när du äter den. Det är normalt att våra husdjur vill ha ett smakprov på de saker vi tycker om. När det kommer till våra kattungar, men när de vill ha något är det högst osannolikt att vi kan undvika att ge dem åtminstone en smak. Vi vet alla hur dominerande de där små eldiga kattdjuren kan vara. Med detta är fallet, kanske du undrar, kan katter äta wasabi? Även om katter i allmänhet kan äta denna kryddiga pasta, finns det några saker du bör tänka på när du erbjuder denna garnering till din kattunge.

Läs vidare nedan för att lära dig mer om katter och wasabi så att du är beredd nästa gång du bestämmer dig för att äta lite sushi till lunch eller middag. Du kommer att veta om det är säkert att ge din katt en liten smak och inte oroa dig för om det är dåligt för deras hälsa.

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Är Wasabi giftigt för katter?

Det är här det blir knepigt. Om du förbereder wasabin själv och vet vad som finns i den, borde den inte vara skadlig för din katt. Wasabi är dock en medlem av familjen Brassicaceae av växter. Många av växterna i denna familj kan vara farliga för dina kattungar. Detta inkluderar pepparrot, en växt nära besläktad med wasabi, och anses av de flesta vara giftig för våra katter.Nu, som vi nämnde, om du förbereder din egen wasabi och vet vad som finns inuti, då kan din katt smaka på det. Tyvärr är wasabi från restauranger eller köpt i butik kanske inte äkta wasabi. Det är vanligt att tillverkare blandar andra växter från Brassicaceae-familjen, som pepparrot och senap, när de gör sin wasabi. Av denna anledning, om du vill dela din sushi och wasabi med din katt är det bäst att göra garneringen själv så att du kan lita på ingredienserna.

handriv färsk wasabi med rivjärn av hajskinn

Bildkredit: charnsitr, Shutterstock

Tycker katter om Wasabi?

Om din katts nyfikenhet får det bästa av dem och du vill dela en smak av din nyrivna wasabi, låt dem prova en liten mängd. Troligtvis kommer din katt inte att njuta av det. Wasabi, oavsett om det är äkta eller falskt, innehåller isotiocyanat. Denna kemikalie gör wasabi varm men anses också vara ett naturligt avvisande medel för katter. Tack vare detta kan din katt bara välja att dela din wasabi bara en gång. Förvänta dig inte att det ska bli en av deras favoritgodis.

Är Wasabi fördelaktigt för katter?

Wasabi ger inte din katt några speciella fördelar. Katter är obligatoriska köttätare . Detta innebär att kött eller protein är deras huvudsakliga näringskälla. Gröna och grönsaker kan ge dem ytterligare näringsämnen men är inte nödvändiga. Även om det kan hjälpa din katt att få en smak av wasabi att få slut på deras nyfikenhet för din mattallrik, kommer den inte att göra något speciellt för deras diet.

skotsk vik katt sitter på köksbänken

Bildkredit: LightField Studios, Shutterstock

Wasabi och människor

Din wasabi kanske inte är fördelaktig för din kattunge, men den kan ge dig och de andra människorna i hemmet några hälsofördelar när den ibland blir en del av din kost. Först och främst har wasabi dock antimikrobiella egenskaper. För oss betyder det att det kan hjälpa oss att bekämpa bakterier och eventuellt hjälpa oss att undvika matförgiftning.

Wasabi är också känt för sin förmåga att hjälpa oss att bekämpa karies och hål i tänderna. Genom att stoppa bakterierna från att växa kan vi hjälpa oss att hålla våra leenden snygga. Det finns också studier som genomförs om wasabi- och kolesterolnivåer hos människor samt dess potential att hjälpa till att döda cancerceller i magen.

Wasabi och kattungar

Även om färsk wasabi kan vara säker för en vuxen katt, rekommenderas det inte för kattungar att prova. Våra kattungar har väldigt känsliga magar. Kryddan som finns i wasabi kan lätt göra dem sjuka. Det sista du vill är att din kattunges mage ska bli irriterad. För att undvika detta problem är det bäst att inte ge dem wasabi eller någon annan kryddig mat.

Katter och pepparrot

Nu när vi har lärt oss att ren wasabi är säkert för katter, låt oss ta en titt på varför du inte ska lita på falsk eller tillverkad wasabi i din katts skål. Som vi har diskuterat är det vanligt att tillverkare använder pepparrot när de gör wasabi på grund av svårigheten att odla wasabiplantan. Även om det fortfarande finns en viss debatt om frågan, tror de flesta att pepparrot är farligt för våra kattvänner.

Tyvärr finns det ingen del av pepparrotsväxten som anses vara säker för en katt. Du bör alltid undvika att ge din katt någon mat med den som ingår i ingredienserna. Även om en liten mängd kanske inte är skadlig, kan stora mängder pepparrot leda till allvarliga magirritationer och till och med dödsfall. Om din katt av misstag får i sig pepparrot, håll ögonen öppna för dålig andedräkt, överdriven dregling och magproblem. Om något av dessa symtom uppstår, ta dem omedelbart till din veterinär för behandling.

hepper-katt-tass-avdelare

Sammanfattningsvis

Wasabi,kryddadoch smaskigt som det är, är det inte ett foder som kommer att gynna din katt på något sätt. Om du väljer att ge din katt en smak i hopp om att spåra ur deras pågående jakt, var vänlig, men bara om det är ren wasabi. Genom att göra färsk wasabi själv kan du säkerställa nej skadliga tillsatser finns som kan skada din katt. Bli dock inte förvånad om din katt efter ett smakprov vänder upp nosen. Det är inte din matlagning. Det är helt enkelt det faktum att wasabi inte rankas högt på deras listor över smaskiga godsaker du borde dela med dig av.


Utvald bildkredit: sasazawa, Shutterstock

Innehåll