Kan katter dricka smart vatten eller smaksatt vatten? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På HusdjuretVeterinär godkändDr Lindsay Bisset Foto

Skriven avDr Lindsay Bisset

Informationen är aktuell och aktuell i enlighet med den senaste veterinärforskningen.

Läs mer

Glaceau Smartwater 20oz flaskaLiksom alla djur behöver katter vatten för att överleva. Vatten är viktigt för den allmänna hälsan och kroppsfunktionerna. Vi människor har till synes obegränsade vattenval som finns i butiker idag. Katter kan vara petiga drickare och vi vill säkerställa att våra älskade husdjur är ordentligt återfuktade.

Det kan få dig att undra om din katt kan ta del av några av valen. Så vi är här för att hjälpa till att svara på frågan; kan katter dricka Smart Water eller smaksatt vatten? Smart vatten , Ja men smaksatt vatten , Nej. Vi kommer att dela upp dessa drycker nedan. Låt oss ta en närmare titt!

hepper-single-cat-paw-divider-e1614923017121

Kan katter dricka smart vatten?

Smart Water är ett märke av vatten på flaska som anses vara ett av de fem bästa varumärkena för vatten på flaska på marknaden idag. Smart Water är ångdestillerat vatten med tillsatta elektrolyter för smak och återfuktning.

Katter kan dricka Smart Water, eftersom det inte innehåller några konstgjorda eller onödiga smaker eller färger – men det bör inte erbjudas som en vardaglig stapelvara. Smart Water har tillsatta elektrolyter, vilket betyder att det tillsätts natrium och för stora mängder natrium i blodet kan vara skadligt för katter.

Det är bäst att kontrollera direkt med din veterinär innan du erbjuder några nya produkter till din katt för att säkerställa att du gör det som är bäst för deras hälsa.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Paul & Shannon Elmore (@securemarriage)

Kan katter dricka vatten med smak?

Svaret på denna fråga är ett rakt nej om du pratar om det smaksatta vattnet som marknadsförs till människor. Katter ska aldrig erbjudas den typen av smaksatt vatten . Smaksättningen i vatten som är tänkt att locka människor är inte tilltalande, nödvändig eller hälsosam för katter.

Det finns ett brett utbud av smaksatta vatten tillgängliga idag och de är inte alla gjorda på samma sätt. Även smaksatt vatten som är fritt från konstgjorda smak- och/eller färgämnen och är helt naturligt är fortfarande onödigt för katter.

Du kan smaksätta din katts vatten med saker som låg natriumhalt, naturlig kyckling eller nötbuljong ibland för att uppmuntra till att dricka. Detta bör dock göras under veterinärövervakning på grund av natriumnivåerna i buljongen.

Varför är korrekt hydrering så viktigt för katter?

Hydration definieras som det fysiologiska tillståndet för balanserade elektrolyter, specifika mineraler och vätskor i kroppen. Vatten är nödvändigt för organfunktion, cirkulation, matsmältning, transport av näringsämnen och alla aspekter av kroppsfunktion. Att ha en ordentlig balans är avgörande för den allmänna hälsan.

Att upprätthålla korrekt hydrering hjälper också kroppen att spola ut gifter. Det hjälper till att minska chanserna för blåsa och njursten, som också kan plåga katter.

Katter kan vara petiga ätare och petiga drinkare , ibland måste du prova och missa för att ta reda på vad som fungerar bäst när det gäller att hålla din kisse ordentligt hydrerad.

katt dricksvatten

Bildkredit: rihaij, Pixabay

Uttorkning hos katter

Katter kan ha låg törstdrift och kan bli uttorkad lätt. Deras låga törstdrift beror delvis på genetik. I det vilda får katter det mesta av sitt vatteninnehåll direkt från sina bytesdjur. Att vara en domesticerad huskatt som äter kibble gör det nu möjligt för maten att ge rätt hydrering som deras vilda diet skulle göra.

Om din katt försummar vattenskålen kan den bli uttorkad.

Tecken att hålla utkik efter som tyder på uttorkning hos katter inkluderar:
  • Torrt tandkött
  • Letargi
  • Minskad hudelasticitet
  • Aptitlöshet
  • Förhöjd puls

Om du råkar lägga märke till något av ovanstående tecken, ring din veterinär så att de kan utesluta alla underliggande sjukdomar och ge ordentlig vätsketillförsel och ytterligare vägledning.

Hur får jag min katt att dricka vatten

Att få din katt att dricka mer vatten kan visa sig vara en utmanande bedrift. Du kanske måste experimentera med trial and error tills du hittar något som fungerar. Nedan finns några idéer du kan implementera för de mer petiga drinkarna.

Att hitta rätt skål

Katter kan lida av morrhårströtthet; dessa specialiserade hårstrån är särskilt känsliga och kan bli obekväma när de rör vid sidorna av en djup eller smal skål. Att hitta en bred, grund skål kan hjälpa till att förhindra detta. Det finns till och med whisker relief-skålar på marknaden som är gjorda speciellt för att förhindra morrhårströtthet.

Katt som dricker från keramisk skål

Bildkredit: Pattysan, Shutterstock

Prova en annan plats

Katter kan vara petiga över några av de minsta sakerna som kanske inte ens kommer in i våra sinnen. Försök att flytta deras vattenskål till en plats där de kan se sin omgivning. Detta är en naturlig vana som är tänkt som ett medel för självbevarelsedrift. Du kan behöva flytta skålen till en mer bekväm plats för att uppmuntra till att dricka.

Erbjud färskvatten

Damm, smuts, hår och många andra partiklar kan ta sig in i vattenskålen om den har stått ett tag. Att hålla din katts vatten friskt kommer att uppmuntra dem att dricka, eftersom vatten som har samlats för mycket från luften kan minska deras lust att dricka.

Prova att använda en vattenfontän

Katter tycker om rinnande vatten och du kanske till och med märker att din katt är mer benägen att hoppa upp på diskbänken för en drink när vattnet rinner i motsats till skålen med färskt stillastående vatten på golvet. Det är teoretiserade att det kan tilltala deras sinnen på grund av rörelsen och ljudet. Oavsett vilket kan detta bara göra susen genom att göra drickstiden mer stimulerande.

katt-vatten-fontäner

Bildkredit: Daria Kulkova, Shutterstock

Implementera våtfoder

Vilda katter får som sagt det mesta av sitt vatteninnehåll genom sitt byte. Torr kibble erbjuder inte mängden vatten som en välsmakande mus. Om du inte känner att din katt får i sig tillräckliga mängder vatten, försök att återfukta med våt kattmat eller buljonger med låg natriumhalt. Tänk på att våtfoder inte kan ersätta vatten helt och hållet men ytterligare tillskott med våtfoder kan säkert hjälpa mot uttorkning.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Vatten är avgörande för din katts överlevnad och att hålla din katt ordentligt hydrerad kommer att hjälpa till att säkerställa deras allmänna hälsa och välbefinnande. Katter kan dricka Smart Water i små mängder men bör inte erbjudas smaksatt vatten som är gjort för människor, eftersom det är onödigt och ohälsosamt. Var noga med att kontakta din veterinär innan du erbjuder något nytt till din katt eller om du har några frågor om vad som är hälsosamt att lägga till sin kost.


Utvald bildkredit: Glaceau Smartwater 20oz flaska , Benjamin Ikuta, Wikimedia Commons CC SA 4.0 International

Innehåll